Kapanan maden için iki bakanlık birbirini yalanladı

Kapanan maden için iki bakanlık birbirini yalanladı
Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı Tepeoba Köyü yakınlarında bulunan bir buçuk ay önce kapanan Tepeoba Molibden madeniyle ilgili iki bakanlık birbirini yalanladı.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Balıkesir'de bulunan ve yaklaşık yedi yıldır bölgede faaliyette olan bakır ve molibden madenciliği yapan, Özdoğu Madencilik A.Ş. - Kuzey Ege Bakır İşletmeleri'ne ait Bakır ve Molibden Zenginleştirme Tesisi 29 Ocak'ta kapandı. Madenin kapanacağı haberini alan çevre örgütlerinden Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) maden alanını şimdiden terk eden firmanın bölgede rehabilitasyon yapıp yapmayacağını ve açık ocağın durumunu CİMER üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na sordu.

EDÇEP SORDU, İKİ BAKANLIK BİRBİRİNİ YALANLADI

Kapanan madenle ilgili yurttaşlara hiçbir bilgi verilmediğini belirten ve madenin rehabilitasyon planının uygulanıp uygulanmayacağını soran EDÇEP, "Maden sahasındaki 170 metre derinlikteki cehennem çukurunda mavi renkli yağmur suyu birikintileri, Asit Maden Drenajı’nın başladığını göstermektedir. Maden ayrıştırmakta kullanılan sülfürik asitin varlığını sürdürdüğü Atık Barajı da yağmur sularıyla dolmaktadır" dedi.

Dilekçeye yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı madenin ÇED Raporunun 2013 yılında onaylanması sonrası ormanlık alanda cevher çıkarılmasına başlandığını ifade ederek, "Orman Bölge Müdürlüğü'nün 2012 yılında bölgede meydana gelen orman yangınından sonra bölgeyi yangına hassas alan ilan ettiğini ve açık ocak sahasını 'Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projeleri' (YARDOP) programına aldığını" kaydetti.

ÇEVRE BAKANLIĞI: YANGIN HAVUZU OLARAK KULLANILACAK

Bakanlık, EDÇEP'in açık ocağın akıbetiyle ilgili sorusuna da "YARDOP projesi kapsamında yangın havuzu olarak kullanılacağı" yanıtını verdi. 

Bu yanıttan kısa bir süre sonra EDÇEP'in dilekçesindeki "Sülfürik asit kullanılan bir atık havuzunun, Orman Şefliği'nce yangın havuzu olarak kullanılması sakıncalı olmayacak mıdır" sorusuna yanıt veren Orman Bakanlığı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı yalanlayan bir yanıt yolladı.

Bakanlık yanıtında açık ocak için "İzin devam etmekte olup izin bittiğinde hiçbir şekilde yangın söndürme maksatlı olarak kullanılmayacaktır" dedi.

ORMAN BAKANLIĞI: YANGIN İÇİN KULLANILMAYACAK

Orman Bakanlığı'nın EDÇEP dilekçesine verdiği yanıtın tamamı şu şekilde:

"Özdoğu madencilik A.Ş. ait bakır ve molibden zenginleştirme tesisi incelendiğinde, kimyasal atık bulunmamaktadır. Bu atık havuzu henüz müdürlüğümüz tarafından geri alınmamıştır. İzin devam etmekte olup izin bittiğinde hiçbir şekilde yangın söndürme maksatlı olarak kullanılmayacaktır. Açık işletme sahasının izni bittiği için rehebilitasyon projesine uygunluğu kontrol edilerek teslim alınmıştır. Etrafı 2 m yüksekliğinde tel ile çevreleyerek ve uyarı levhası konmuştur. Su yüzeyinde kalan sahalar ağaçlandırılmıştır. Şirket tarafından izni iptali talep edilen sahalar hemen teslim alınmayıp rehabilitasyon projesine göre uygun hale getirildikten sonra teslim alınacaktır. Maden sahasına giriş çıkışları demir kapı ile engellenmiş olup yangın gibi acil durumlar için mevcut hali ile bırakılmıştır."

ATIK HAVUZUNDAKİ SU DAHA ÖNCE YANGIN İÇİN KULLANILMIŞTI

Atık havuzundaki suyun Mart 2013 tarihinde yörede çıkan yangını söndürmek için kullanılması sonrasında zehirlenmeler yaşanmış, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yangına atık havuzu ile müdahale edildiği iddialarını doğrulamıştı.

Öne Çıkanlar