Kayıp yakınları Gülmez'in akıbetini sordu
Diyarbakır'da kayıp yakınları 713’üncü kez bir araya geldi. Bu hafta, askerlerce evinden alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan 61 yaşındaki Nazım Gülmez için toplanıldı.
Artı Gerçek-Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 713’üncüsü için Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi.
Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde, Dersim Hozat ilçesinin Taşıtlı köyündeki evinden askerlerce alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan 61 yaşındaki Nazım Gülmez’in akıbeti soruldu.
EVLER ATEŞE VERİLDİ
Gülmez’in hikayesini anlatan İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Jiyan Ormanlı, 13 Ekim 1994 tarihinde Ali Boğazı bölgesinde Bolu Komando Tugayı’na bağlı askerler tarafından icra edilen askeri operasyon sırasında Hozat ilçesine bağlı Taşıtlı köyüne baskın gerçekleştiğini belirterek, köy muhtarı ve bir köylünün askerler tarafından gözaltına alındığını kaydetti. Köylülerin akşam saatlerinde serbest bırakıldığını kaydeden Ormanlı, baskından 2 gün sonra 15 Ekim 1994 tarihinde aynı askerlerin tekrar köye geldiğini, köyde arama yaptığını, ardından evleri ateşe vererek yaktığını söyledi.
‘AİLESİ KENDİSİNDEN O GÜNDEN SONRA BİR DAHA HİÇ HABER ALAMADI’
Operasyona katılan askerlerin Nazım Gülmez’i kendilerine arazide kılavuzluk yapması gerekçesiyle evinden aldıklarını ifade eden Ormanlı, “Nazım Gülmez, çaresiz bir şekilde askerler tarafından köy muhtarı ile tüm köylülerin gözleri önünde zorla götürülür. Ailesi kendisinden o günden sonra bir daha hiç haber alamaz” dedi.
‘HOZAT SAVCILIĞI GÖREVSİZLİK KARARI VERİR’
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre yapılan başvurulara dikkat çeken Ormanlı, “Gülmez’in eşi Garip Gülmez, olaydan bir ay sonra Hozat'taki binbaşına eşinin akıbetini sorar. Binbaşı tarafından kendisine şu yanıt verilir: ‘Biz onları elimizde bir süre tuttuktan sonra serbest bıraktık, şimdi biz de onu arıyoruz.' Nazım Gülmez’in eşi Garip Gülmez bu kez Hozat Savcılığına başvurur. Yapılan bu başvuru neticesinde Hozat Savcılığı görevsizlik kararı verir. Verilen görevsizlik kararı üzerine Gülmez ailesi, Elazığ Askeri Savcılığına başvuruda bulunur.
AİLE İÇ HUKUK YOLLARINDAN HERHANGİ BİR SONUÇ ALAMADI
Dosyayı bir türlü sonuçlandıramayan Elazığ Askeri Savcılığı da aileye, dosyanın Malatya DGM Savcılığına gönderildiği bilgisini paylaşır. Malatya Savcılığı da dosyanın kendi yargı yetkisi içinde bulunmadığı gerekçesiyle dosyayı tekrar Hozat Cumhuriyet Savcılığına gönderir.
İç hukuk yollarından herhangi bir sonuç alamayan Gülmez ailesi, davayı avukatları aracılığı ile 26 Marta 2016 tarihinde AİHM’e taşır. AİHM başvurunun 6 aylık süre sınırına uymadığı gerekçesiyle, kabul edilemez olduğuna karar verir.”
BATMAN
Batman’da ise kayıp yakınları ile İHD Batman Şubesi, eylemlerinin 549’uncusunu Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi.
Kayıp yakınları, 1994 yılının Eylül ayında Batman’ın Pınarbaşı Mahallesi’nde kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Abdullah Tarım’ın akıbetini sordu.
İHD Batman Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi, kayıp Tarım’ın hikayesini anlattı. Elçi şunları söyledi:
“Bizler buradan bir kez daha vicdanlara sesleniyoruz. Failleri belli olan yakınlarımızı gözaltına alıp kaybeden kişilerin yargılanmasını talep ediyoruz. İnsanlığa karşı işlenmiş olan suçların karşısında susmak, hukukun gereğini yapmamak suçtur. İşlenen bu suçlara yönelik gereğinin yerine getirilmesi için Savcıları göreve çağırıyor, yasal düzenlemeler yapılmasını ısrarla talep ediyoruz. Kayıplarımızın akıbetini sorgularken, onlara dair bir izi bulunmadan, hakikatler ortaya çıkarılmadan ve adalet sağlanmadan bu mücadeleden asla geri adım atmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Hakikatten ve haklılığımızdan aldığımız meşruiyetle susmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.”