Kayıp yakınları Gündem ve Akyıldız’ın akıbetini sordu
Artı Gerçek - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır ve Batman Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eylemlerini sürdürdü. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde 763’üncü hafta eylemi için bir araya gelen kayıp yakınları, açıklama yaptı.
Eyleme, kayıp yakınları, Yeşil Sol Parti milletvekilleri Adalet Kaya, Ceylan Akça ve Serhat Eren, insan hakları savunucuları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşil Sol Parti Diyarbakır İl Eşsözcüleri Pınar Sakık Tekin ile Abbas Şahin katıldı.
Kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankartı açan aileler, kaybedilen ve faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. Bu haftaki eylemde, Diyarabkır’ın Hazro ilçesine bağlı Qenderhel (Sarıerik) Köyü’nde 25 Eylül 1991 tarihinde kaybettirilen İbrahim Gündem’in akıbeti soruldu.
‘GALATASARAY MEYDANI’NIN CUMARTESİ İNSANLARINA AÇILMASINI TALEP EDİYORUZ’
Açıklama öncesi konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu Aksoy, kayıpların akıbetleri ve faillerin cezalandırılması için aralıksız mücadele ettiklerini söyledi. Devletin talepleri görmezden geldiğine dikkat çeken Aksoy, “Galatasaray Meydanı’nı Anayasa Mahkemesi ihlal kararına rağmen haftalardır Cumartesi İnsanlarına kapatıyor. Anneleri ve hak savunucularını kötü muameleye varan uygulamalar ile gözaltına alıyor. İnsan hakları savunucuları olarak, devletin derhal bu hukuksuz uygulamadan vazgeçerek Galatasaray Meydanı’nın Cumartesi İnsanlarına açılmasını talep ediyoruz” dedi.
ASKERLERCE GÖZALTINA ALINDI
Gündem’in hikayesini Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Üyesi Av. Berfin Elçi okudu. Gündem’in hikâyesi şöyle:
“İbrahim Gündem, 1952 yılında Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde Sarıerik (Qenderhel) Köyünde dünyaya geldi. Evli ve 9 çocuk babasıydı. Ailesi ile birlikte Hazro ilçesine bağlı Sarıerik Köyünde çiftçilik ve hayvancılık ile geçimini sağlıyordu. 25 Eylül 1991 tarihinde Diyarbakır’ın Hazro ilçesine bağlı Sarıerik köyünde ikamet eden baba Ahmet Gündem’in evine, gece saat 01.00 sıralarında Üsteğmen Kenan Şahin ve beraberindeki bir grup asker tarafından baskın düzenlenir. Baskında Ahmet Gündem’in oğlu İbrahim Gündem, askerlerce gözaltına alınır. Sabah bırakılacağının belirtilmesi üzerine, karakola giden Ahmet Gündem, oğlu İbrahim Gündem’i sorar, ancak kendisine ‘gözaltına alınmadı’ yanıtı verilir.
‘‘DEVLETİ SUÇLUYORSUN, DEVLET BÖYLE ŞEYLER YAPMAZ’
Bunun üzerine Ahmet Gündem, oğlu İbrahim’in bulunması ile ilgili girişimlerini sürdürür. Hazro Cumhuriyet Savcılığı’na gider. Savcılık, Ahmet Gündem’i yeniden karakola yönlendirir. Bunun üzerine Ahmet Gündem, bir kez daha karakola resmi dilekçe ile başvuruda bulunur. Ancak, yazdığı hiçbir dilekçeye yanıt verilmez. Bu kez Diyarbakır Valiliğine gidip oğlunun akıbetini sorar. Valilikçe aranan karakoldan, ‘biz almadık’ yanıtı verilir. Ardından İl Jandarma Alay Komutanlığı’na giden Ahmet Gündem, burada ‘Devleti suçluyorsun, devlet böyle şeyler yapmaz’ şeklinde azarlamalara ve tehditlere maruz kalır.
AKIBETİ SORAN AİLE TEHDİTLERE MARUZ KALDI
Ahmet Gündem, oğlunun gözaltında kaybedildiğine dair girişmelerini bir süre daha sürdürdü. Ancak bu süre zarfında tehditlere maruz kaldı. 15 Şubat 1993 tarihinde asker ve korucular tarafından evi yakılan Ahmet Gündem, 15 kişiden oluşan aile fertleri ile birlikte Diyarbakır Merkeze göç etmek zorunda kalır. İbrahim Gündem’in annesi Meyrem Gündem, yıllarca oğlunun yaşadığına dair bir haberin gelmesini bekler. Ne yazık ki Meyrem Ana da tıpkı Berfo Ana, Fatma Ana, Elmas Ana gibi çocuklarına kavuşamadan bu hayattan gözü açık bir şekilde göçüp gitti.”
BATMAN’DA 599’UNCU HAFTA
Batman’da İHD ve kayıp yakınları, eylemlerinin 599’uncu haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.
"Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartının açıldığı eyleme, kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Batman Şubesi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şubesi yöneticileri katıldı.
Bu haftaki eylemde 1992 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Hizbullahçılar tarafından kaçırılarak, kaybedilen Mehmet Zeki Akyıldız'ın akıbeti soruldu.
ÇARŞIYA GİTMEK İÇİN EVDEN ÇIKAR VE BİR DAHA HABER ALINAMAZ
İHD Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi, kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini belirterek, Akyıldız’ın kayıp hikayesini okudu. Mehmet Zeki Akyıldız'ın hikayesi şöyle:
“1993 yılında 60. Yıl Ortaokulunda okuduğu yıllarda yasadışı Hizbullah örgütünden birkaç defa tehdit almıştır. Silvan’da ablasının evinde bulunduğu bir günde çarşıya gitmek için çıkar ve bir daha eve dönmez. Kendisinden bir daha haber alınamaz
Daha sonra ailesinin aldığı duyumlara göre Silvan’a bağlı Yolaç köyünde bir sığınak olduğu ve bu sığınaktan adı belli olmayan birinin kendi çabasıyla kurtulma şansı elde ettiği şeklindedir. Bu kişi, verdiği bilgilere göre sığınakta 7-8 kişi olduklarını belirtiyor. Sığınakta kimsenin kimseyi görmediğini ama birbirlerine ad soy ad ve köylerinin ismini bağırarak söylediklerini bu takdirde oradan kurtulan birinin ailelere haber vermesini istediklerini aktarmıştır. Silvan’da bulunan Jandarma Karakoluna başvuran aile müspet bir cevap alamadıklarını belirtmiştir.
Yıllar sonra askerlik şubesinden kendilerine gelen celp kâğıdı üzerine M. Zeki’nin babası Askerlik Şubesine gidip oğlunun 1992 yılında Hizbullahçılar tarafından kaçırılıp kaybedildiğini söyler. Ancak askerlik şubesindeki görevliler baba Salih Akyıldız’ın sözlerine inanmaz ve ‘Oğlun PKK’ye katılmıştır. Bize gelip, Hizbullahçılar kaçırdı deme’ şeklinde karşılık verirler.”(MA)
Cumartesi Anneleri 965’inci haftada: AYM kararına rağmen 24’üncü kez engellendiler