Kayıp yakınları katledilen iki sağlıkçının akıbeti soruldu
İHD ile kayıp yakınları, eylemlerinin 698'inci haftasında faili meçhul bir şekilde katledilen sağlıkçı Mehmet Emin Ayhan ile Hamit Pamuk’un akıbetini sordu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ile kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" talebiyle Diyarbakır'da başlattığı eylem, 698'inci haftasında devam etti. Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan eyleme, Mezopotamya Dil Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube üyeleri katıldı. Eylemde, gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.
Bu haftaki eylemde, 1992’de Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Hizbullah tarafından katledilen Uzman Doktor Mehmet Emin Ayhan ile 1993 yılının Haziran ayında arkadaşı İkram Han ile birlikte katledilen sağlıkçı Hamit Pamuk'un hikayesi paylaşıldı. Faili meçhule giden sağlıkçıların hikayesi, Diyarbakır İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi avukat Derya Yıldırım tarafından okundu.
‘EVLERİNİN ÖNÜNDE SİLAHLI SALDIRIYA UĞRAYARAK KATLEDİLDİ’
Yıldırım, 1954 Mardin- Nusaybin doğumlu olan Mehmet Emin Ayhan’ın Silvan Devlet Hastanesi’nde tek uzman doktor olarak görev yaptığını hatırlattı. Halkla iyi bir diyalog geliştiren Mehmet Emin Ayhan’ın herkesin yardımına koşan ve halk tarafından sevilen, sayılan biri olduğunu belirten Yıldırı, "Bu durum Silvan'da yeni örgütlenen Hizbullah’ın dikkatini çekmiş ve doktor Ayhan'ı takibe almışlardı. Ayhan, 1992 tarihinde bayram akşamı eşi ile birlikte arkadaşlarının ziyaretinden dönerken, evlerinin önünde silahlı saldırıya uğrayarak katledildi. Ne yazık ki bu olay o tarihten günümüze faili meçhul olarak kaldı" dedi.
‘KATLEDENLER GÜVENLİK GÖREVLİSİ’
1961 Diyarbakır - Kulp doğumlu Hamit Pamuk’un 1985 yılında Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde röntgen teknisyeni olarak göreve yaptığını söyleyen Yıldırım, sendikal örgütlenmede aktif olarak rol alan Pamuk’un sürekli tehdit edildiğini ifade etti.
Yıldırım, Pamuk’u ölüme götüren olayı şu şekilde anlattı: "Hamit Pamuk, 1 Mayıs 1993 tarihinde Dicle Üniversitesi Hastanesi önündeki sağlık emekçilerin I Mayıs kutlamalarında bildiri okurken, polis müdahalesiyle karşılaşır ve elindeki bildirilere el konularak açıktan tehdit edilir. 21 Haziran 1993 tarihinde saat 20.00 sıralarında Diyarbakır'ın Bağlar semti Emek Caddesi’nde yüzleri maskeli ve silahlı 3 kişinin saldırısına uğrayan Hamit Pamuk ile çocukluk arkadaşı olan ve esnaflık yapan ikram Han yaşamını yitirir. Aynı olayda Hamit Pamuk'un öğretmen arkadaşı İmam Taşçı da ağır yaralanır. Olayla ilgili görgü tanıkları Hamit Pamuk'u katleden bu 3 kişiden bazılarının güvenlik görevlisi olduğunu beyan etmiştir. Ailelerin tüm girişimlerine rağmen Hamit Pamuk ve aynı olayda yaşamım yine ikram Han dosyası faili meçhul olarak kalır."
Açıklama, oturma eyleminin ardından son buldu. (MA)