Kayyım protestolarındaki polis şiddeti Meclis gündeminde: 'Sorumlularının belirlenmesi elzemdir'
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, kayyımlara karşı yapılan gösterilerde yaşanan hak ihlallerinin araştırılması için TBMM'ye araştırma önergesi verdi. Önergede "Sorumlularının belirlenmesi elzemdir" denildi.
Artı Gerçek - 31 Ekim’de İstanbul Esenyurt'a ve 4 Kasım’da Mardin, Batman, Urfa'nın Halfeti belediyelerine kayyım atanmasının ardından yapılan protestolarda polisin uyguladığı şiddet Meclis gündemine taşındı. DEM Parti Grup Başkanvekili DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli imzası ile hazırlanan teklifle, kayyıma karşı yapılan protesto gösterilerinde kolluk kuvvetlerinin neden olduğu hak ihlallerinin araştırılması, yasal incelemelerin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması için TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.
DEM Parti'nin hazırladığı önergede şöyle denildi:
"İrade gaspı karşısında yalnızca kayyım atanan il/ilçelerde değil, Türkiye’nin dört bir yanında, demokrasiye sahip çıkma maksadıyla protesto eylemleri gerçekleştirilmektedir. Barışçıl protesto hakkını kullanan kişiler, kriminalize edilmekte, siyasi iradenin gözdağı verme niyetiyle gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadırlar. İçişleri Bakanlığı’nın aktarımıyla, 47 şehirde 253 kişi gözaltına alınmıştır. Bu kişilerden 33’ü tutuklanmış, 37’si hakkında adli kontrol kararı ve 3’ü hakkında ev hapsi kararı verilmiştir. Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 217 kişi tespit edilmiş, haklarında yasal işlem başlatılmıştır.
'SORUMLULARININ BELİRLENMESİ ELZEMDİR'
Halkın yerel yönetim iradesine sahip çıkarak gerçekleştirdiği gösteri ve protestolar karşısında ağır insan hakları ihlalleri içeren uygulamaların açığa çıkması, demokratik hak ve taleplerin karşısına şiddeti ve işkenceyi yerleştirmek anlamına gelmektedir. İşkence ve şiddeti denetimsiz bırakarak, normalleştirmek, yurttaşları temel insan hakları korumasından yoksun bırakmak demektir. Bu bağlamda, Batman, Mardin ve Halfeti başta olmak üzere, kayyım karşıtı barışçıl gösterilerin şiddet ve işkence ile bastırılmasının ve buna bağlı olarak yaşanan hak ihlallerinin boyutlarının ve sorumlularının belirlenmesi elzemdir. Bu çerçevede gerekli yasal incelemelerin yapılması, mağdur edilen yurttaşlara karşı adil çözüm üretilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için bir Meclis Araştırması açılması gerekmektedir."
(HABER MERKEZİ)
Kayyım protestoları... İçişleri Bakanlığı açıkladı: 253 kişi gözaltına alındı, 33 kişi tutuklandı
Batman'da polisler olaysız mahallede yoğun gaz kullandı
Batman'da kayyım protestoları sürüyor: Dört kişi tutuklandı
Batman'da kayyım protestolarında işkence: 'Polisler hakkında adli soruşturma başlatılmalı'