Kayyım yönetimindeki Van'da esnafın su çilesi bitmiyor: 'İşler yarı yarıya düştü'
Van'da bir süredir devam eden su sorunu esnafı olumsuz etkiliyor. Hijyen sorunu yaşadıkları için işlerinin yarı yarıya azaldığını söyleyen bölge esnafı, kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı VASKİ'nin sorunu çözmemesinden şikayetçi.
Şenol BALI
VAN - Van kent merkezinde son birkaç yıldır yaz aylarıyla beraber Van kent merkezinde su sorunu yaşanıyor. Sorunun yoğunlaştığı yerlerden biri de merkez İpekyolu ilçesine bağlı Maraş Caddesi ve çevresi. Bu bölgede, başta lokanta ve kafeler olmak üzere birçok işletmeci mağdur durumda. İşlerinin düştüğü dile getiren esnaf, zarar ettiklerini ve kiralarını ödeyemez duruma geldiklerini anlattı. Esnafın dikkat çektiği bir başka tehlike ise hijyen sorunu. Esnaf, iş yapabilmek ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak için su satın almak zorunda kaldıklarını, bunun da maliyetlerini arttırdığını söyledi.
VASKİ SU SORUNU KARŞISINDA SESSİZ
Van su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) ise su sorunuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Dönem dönem su kesintilerin yaşanacağını söyleyen VASKİ, kesintilerle ilgili kendilerini arayanlara depoların dolmadığı veya içme suyunun bahçe sulamasında kullanıldığı şeklinde gerekçeler sunuyor.
'SERVİS YAPAMIYORUZ, TUVALETLER DEVRE DIŞI'
Onlarca kafenin olduğu Kültür Sokak da su sorunu yaşanan yerlerden. Müşteri kaybettiklerini anlatan esnaf, durumun uzun zamandır sürdüğünü kaydetti. İşletmecilerden Devran Altekin, "Burada 35 esnaf var. Bütün işimiz suyla. Ürün servis edemiyoruz, tuvaletler devre dışı. Gerçekten mağduruz. İşler oldukça azaldı. Şu an kiralarımızı nasıl ödeyeceğimizin derdindeyiz. İşlerimiz yüzde 80 azaldı. Vergimizi ödüyoruz, neden su verilmiyor?" diye konuştu.
'90'LI YILLARDAKİ GİBİ BİDONLARLA SU TAŞIYORUZ'
Sorunun giderilmesi için ilgili kurumlara defalarca başvurduklarını belirten Altekin “Defalarca VASKİ’yi aradık veya gittik. Her defasında farklı cevaplar verildi. Bazen itfaiye gönderiyorlar. Bu sefer de' hortum yetişmiyor' diyorlar. 90’lı yıllar gibi mahallelere gidip bidonlarla su taşıyoruz. Yıl olmuş 2023, biz hâlâ bu sorunu yaşıyoruz" dedi.
'HİJYEN SORUNU OLUYOR'
“VASKİ suyun parasını alıyorsa su da vermeli" diyen işletmeci Özcan Gümüş ise hijyen sorununa dikkat çekti:
"Gelen müşteriye 'Çay yok' dememiz ile VASKİ’nin 'Su yok' demesi aynı mantık. 'Yaz gelince insanlar bağ bahçe suluyor, o yüzden su yok' diyorlar. İş yapamıyoruz. Buraya gelip oturan müşteri, tuvalet ihtiyacını gideremiyor. Bu sefer gelmemeye başlıyor. Hijyen sorunu oluyor. Su tankeri buraya geldiğinde herkes koşuyor, su almak için sıraya giriyor. Geçen sene de aynı sorunu yaşadık. İlgililerle konuştuk, sularımız akmaya başladı. Ama bu yıl yeniden aynı sorunu yaşıyoruz.”
'KİRAMIZI ÖDEYEMEZ DURUMDAYIZ'
Kazançlarının yarı yarıya düştüğünü söyleyen Esnaf Nuran Başaran da böyle devam etmesi durumunda kepenk indirmek zorunda kalacaklarını ifade etti. Başaran, “Buradaki tüm esnafın kaybı oluyor. Esnaf artık pet bardakla çay servis ediyor. Böyle olunca müşteri gelmiyor. Kiramızı ödeyemeyiz durumdayız. Yarı yarıya düştü işler. Her faaliyetimiz su üzerine. Böyle giderse kepenk kapatacağız. Çoğu binada depo da yok. Şebeke de gelmeyince işin içinden çıkamıyoruz" diye konuştu.
'SU SATIN ALMAK MALİYETLERİ ARTIRIYOR'
Sadece kafe ve lokantalar değil, diğer işletmeler de su sorunu yaşıyor. Maraş Caddesi üzerinde bulunan bir sanat merkezinin işletmecilerinden Metin Mengi, dışardan su satın alarak çözüm bulmaya çalıştıklarını, bunun da maliyteleri artırdığını dile getirdi. Mengi, “Bir süredir su sorunu yaşanıyor. Genelde suyu satın alarak ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Bu da maliyetleri arttırıyor. Zaten kazanamıyoruz, diğer taraftan tuvaletleri kullanamıyoruz. Bu durum bizi de kursa gelen öğrencileri de rahatsız ediyor. Her aradığımızda ilgili kurumlar depoların dolmadığı şeklinde cevap veriyor. Sorun her ne ise çözülmesi lazım" dedi.
SU SORUNU TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI
Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, kentte yaşanan su kesintileri ve zamları geçtiğimiz günlerde Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede VASKİ’deki sorunlara dikkat çeken Sayyiğit, kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı VASKİ’ye su sorununun çözülmesi için giden vatandaşların darbedildiği iddiasını hatırlattı. Tuşba ilçesine bağlı Akköprü Mahallesinde halkın ve Maraş Caddesi’nde esnafın mağdur edildiğini vurguladı.
ESNAFIN KEPENK KAPATMA EYLEMİ ERTELENDİ
Kültür Sokak’ta faaliyet gösteren kafe işletmecileri yaşanan sorunu protesto etmek için kepenk kapatma kararı aldı. Eylem duyurusunun ardından Valilik esnafla görüştü. Görüşmenin ardından eylem bir süre ertelendi.
Şırnak'ta kadınlar, su bidonlarıyla kayyımı protesto etti
Van kayyımının usulsüzlükleri ortaya çıktı, Valilik soruşturma izni vermedi