KCK: Süleymaniye'deki törene gazeteciler alınmayacak
'Silah bırakma' törenine ilişkin açıklama yapan KCK, "değişen güvenlik" durumu nedeniyle gazetecilerin tören alanına alınmayacağını duyurdu. 6 Temmuz'da DEM Parti İmralı heyetinin Öcalan ile yaptığı görüşmenin ardından ÖCalan'ın çağrısıyla silah bırakma töreninin düzenlenmesi bekleniyor.

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), "Barış ve Demokratik Toplum Süreci" kapsamında Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nde 'Bir grup PKK üyesinin önümüzdeki günlerde Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında yapılacak bir etkinlikle kongre kararları doğrultusunda adım atacağını" duyurmuş, silah bırakma törenini izlemek isteyen gazetecilere, sivil toplum örgütlerine ve siyasi partilere çağrı yapmıştı.
Ancak KCK'den yapılan açıklamada, silah bırakmanın gerçekleşeceği tören alanına gazetecilerin alınmayacağı duyuruldu. Gerekçe olarak "değişen güvenlik" durumu gösteridi. Buna göre, tören gerçekleşecek ancak canlı yayınlanmayacak. Törenin gerçekleşeceği yerin yakınına bir ekran kurulacak ve törenden sonra video kayıtları bu ekran üzerinden yayınlanacak. Gazetecilerin ve diğer davetlilerin bu alandan takip etmesi mümkün olacak.
KCK'nin ANF'de yer alan açıklaması şöyle: "Değişen güvenlik durumu sebebiyle, Süleymaniye’de gerçekleşmesi planlanan törenle ilgili detayların kısa sürede değiştirilmesi gerekiyordu. Tören planlandığı gibi gerçekleşecek ancak canlı yayınlanmayacak ve basın mensuplarının katılması mümkün olmayacak. Bunun için çok üzgünüz ve bu acil son dakika değişikliği için anlayışınızı rica ediyoruz. Törenin yapılacağı yerin yakınında, törenden sonar video kayıtlarının yayınlanacağı bir ekran kurulacaktır. Sizi bilgilendirebilmemizin tek yolu bu olacak. Oraya davetlisiniz. Bazılarınız yöntemdeki son dakika değişikliği nedeniyle törene katılmamaya karar verebilir; Bu kararı tamamen anlıyor ve saygı duyuyoruz ve verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı üzgünüz."
Tören için davetiye gönderilen ve temsilci göndermesi beklenen siyasi parti, insan hakları ve hukuk örgütleri, dernek, sivil toplum örgütleri ise şöyle açıklanmıştı:
“Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Yeşil Sol Parti, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Halkevleri, Sol Parti, Saadet Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi, CHP, Vatan Partisi.
KÜRT PARTİLERİ
Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Partiya İnsan û Azadî/İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK), Partiya Azadî, Hereketa Azadî, Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), KDP-Bakur.
BAROLAR VE İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ
Asrın Hukuk Bürosu, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Uluslararası Af Örgütü, Barış Vakfı, İnsan Hakları Derneği (İHD), Barış İçin Toplumsal Girişim, Hak ve Adalet İnsiyatifi, Barış İçin Sanat İnsiyatifi, MAZLUMDER.
TOPLUMSAL ÖRGÜTLER
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), HAK-İŞ Konfederasyonu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD), Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GÜNSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Doğu ve Güneydoğu İş İnsanları Dernekleri Federasyonu, Türkiye Belediyeler Birliği.
ALEVİ VE KADIN ÖRGÜTLERİ
Özgür Kadın Hareketi, Barış Anneleri, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi (AKD), Şeyh Said Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Demokratik İslam Kongresi (DİK), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), 78'liler Girişimi.
KATILMASI BEKLENEN DİĞER KURUM VE KURULUŞLAR
Barışa İhtiyacım Var İnisiyatifi, Cumartesi Anneleri, Roboski Aileleri, 10 Ekim Aileleri, Suruç Aileleri ve Gezi Aileleri, Süryani, Ermeni, Çerkez, Arap, Laz ve Azeriler adına çok sayıda temsilci, çok sayıda gazeteci, aydın, yazar ve insan hakları savunucusu.
DEM VE DİĞERLERİ
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ile Demokratik Birlik İnisiyatifi’nden bazı eş genel başkanlar ve eş sözcülerinin yanısıra Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki KDP veKYB’li siyasetçilerin yanı sıra çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü, aydın, yazar ve gazeteci. (HABER MERKEZİ)