Kentsel dönüşümden lüks konut projesi çıktı: 'Dönüşüm değil, kentsel soygun'
Adana'da Göl Mahallesi'nde başlayan 'kentsel dönüşüm' projesiyle ağaçlar kesilerek TOKİ tarafından lüks konutlar yapıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak: Yapılan kentsel dönüşüm değil, kentsel soygundur.
ADANA - Adana’nın Çukurova İlçesi Göl Mahallesi’nde geçtiğimiz yıllarda 'kentsel dönüşüm' adı altında halkın evleri ellerinden alındı. Olaylı yıkımın ardından Göl Mahallesi ve Seyhan Baraj Gölü kenarındaki yeşil alanlara TOKİ tarafından konutlar yapılmaya başlandı. İki etaptan oluşan projede 333 hak sahibine yapılan konutlar teslim edilmeye başlandı. İkinci etapta ise Göl Mahallesi’nde lüks konutlar ve alışveriş merkezleri yapılıyor. 437 lüks konutun satışı Lonjada isimli bir firma tarafından yapılmaya başlandı.
'BÖLGEDE YOĞUNLUK ARTIRILDI'
Artı Gerçek’e konuşan İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, TOKİ tarafından Seyhan Baraj Gölü kenarındaki ağaçların kesilerek, lüks konutlar ve ticari alanların yapıldığını söyledi. Çak, "Birinci etap bitme aşamasına geldi. İkinci etapta ise çok farklı bir sistem uygulandı. TOKİ’nin çok özel durumlar için uyguladığı hasılat paylaşımı yöntemi yani satış karşılığı gelir paylaşımı dediğimiz çok özel bir maddeye istinaden yapıldı. Yaklaşık 50 bin metrekare üzerine daha önce yoğunlukları 0.20-0.40 olan alan yeni imar planıyla 1.5 yoğunluğuna çıkartıldı. Bununla mesire alanına konut ve ticaret alanı tanımlaması yapıldı. Göl manzaralı, ulusal televizyonlarda reklamları yapılan konutların oldukça yüksek meblağlara satışı gerçekleştirilecek. Burası kentsel dönüşüm altında bir projeye dönüştü" dedi.
‘TOKİ AMACI DIŞINDA LÜKS KONUTLAR ÜRETİYOR’
Alt gelir gurubu ve orta gelir grubuna sahip Adanalıların bu alandan konut alamayacaklarını vurgulayan Çak, "TOKİ’nin kendi sayfasına da amacı çok açık ifade ediliyor: 'Dar ve orta gelir gruplarına yönelik konut üretmek'. Özellikle kentsel dönüşüm alanları seçilirken, depreme dayanıklı olmayan, yaşam açısından sıkıntılı olan yerlerde, alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlar depreme dayanıklı binalara ve daha rahat edecekleri alanlara kavuşturmalı. Kentsel dönüşümün amacı budur. Oysa söz konusu Göl Mahallesi’nde yapılan kentsel dönüşümde bu amacı göremiyoruz. Bu amaç dışında lüks konutlar, ticaret merkezleri üretiliyor" diye konuştu.
‘ADANALILARIN KULLANAMAYACAĞI ALAN HALİNE GELECEK’
Bu alanın Adanalıların kullanamayacağı bir alan haline geleceğini belirten Çak, "Adana’nın göz bebeği dediğimiz göl havzası içerisinde bu kadar kaçak yapılaşmanın olduğu, her gün ağaçlık alanlarımızın, yeşil alanlarımızın, parklarımızın işgal edildiği bölgede kamu eliyle bu işlem yapılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla o bölgenin zaman içerisinde çok daha fazla izole bir alan olarak Adana’nın kullanamayacağı bir alan haline gelecektir" dedi.
'ADANA'NIN DEĞERLİ BİR BÖLGESİ RANTA KURBAN GİTTİ'
'Kentsel dönüşüm' adı altında bir takım şirketlere ve onların ortaklarına sermaye aktarımı yapıldığını ve ayrıcalıklar sağlandığını vurgulayan Çak, "Tam da bu nedenle diyoruz ki burada yapılan kentsel dönüşüm değil, kentsel soygundur. TOKİ, sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirme amacı güttüğünü belirtiyor olsa da yapılanlar bunun tam tersini işaret ediyor. Şirketlerin öncülüğünde yürütülen bir toplu konut çalışmasının kamu yararını gözetebileceğini düşünmek abesle iştigal etmektir. Menderes'teki işgallerin önlenmesi gerekirken, yaratılan yoğunluk artışıyla; alt yapı, trafik sorunu daha da arttırılmaktadır. Hepimizin gözü önünde Adanamızın değerli bir bölgesi ranta kurban gitmektedir" dedi.