KESK Meclis önünde 2024 bütçesini protesto etti: 'Demokratik Halk Bütçesi İstiyoruz'
KESK, Meclis önünde 2024 yılı bütçe teklifini protesto etti. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Bu bütçe halkın, emekçilerin değil, sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmış sarayın bütçesidir" dedi.
Artı Gerçek - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2014 yılı bütçesinin görüşüldüğü Meclis’in yakınındaki Milli Egemenlik Parkı’nda “Emekten Yana, Demokratik Halk Bütçesi İstiyoruz” talebiyle açıklama gerçekleştirdi.
KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Kablan Yeşil, kentteki sendika temsilcileri ile DEM Parti, CHP ve EMEP milletvekillerinin katıldığı açıklamada, “Emekten Yana, Demokratik Halk Bütçesi İstiyoruz” pankartı taşınarak, “AKP bütçeni al başına çal” ve “Savaşa değil, emekçiye bütçe” sloganları atıldı.
'AKP-SARAY BÜTÇELERİ İLE BÜTÇE HAKKIMIZ YOK EDİLMİŞTİR'
Açıklamayı yapan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin sermayeden yana emek düşmanı olduğunu belirtti. Görüşmeleri devam eden asgari ücrete de değinen Kablan, “2024 bütçesi ile iktidar bir kez daha güvenlik harcamaları, gizli ödenekler, cari transferler, faiz ödemeleri, vergi istisnaları gibi kalemlerde yaşanan devasa artışlarla bütçeyi eritip yok ediyor. Militarist, cinsiyetçi, milliyetçi, dinci ve savaş politikalarına dayanan sermayenin ihtiyaçlarını önceleyen, bugüne kadar hayata geçirilen AKP-Saray bütçeleri ile bütçe hakkımız yok edilmiştir” diye belirtti.
'KAMUYA DEĞİL FAİZE, SİLAHA BÜTÇE'
2024 bütçesi ödeneklerinin programlara göre dağılımında istihdama yüzde 2, yoksullukla mücadeleye yüzde 2,1, çocukların korunmasına binde 2, kadının güçlendirilmesine milyonda 4, insan haklarının geliştirilmesine 10 milyonda 5 gibi rakamların ayrıldığını aktaran Kablan, “2024 bütçesinde en büyük gider kalemi bir önceki yıla göre yüzde 126 artışla cari transferlere ayrılmıştır. Önümüzdeki 3 yıl için bütçeden faiz giderleri yüzde 14,3’e çıkacaktır. Savunma ve güvenlik harcamaları 2024 yılında yüzde 142 artırılmaktadır” dedi.
TALEPLER SIRALANDI
Kablan, devamında KESK’in bütçe taleplerini şöyle sıraladı:
* Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını,
* Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini,
* Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını,
* Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini,
* Engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesinin, engelli hizmetleri için ayrılan bütçe payının arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını,
* Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını,
* Toplumun en zengin yüzde 1’lik kısmının Milli Gelirin yüzde 54’üne el koyduğu, geri kalan yüzde 99’un payına ise Milli Gelirin sadece yüzde 46’sının düştüğü adaletsiz tabloya son verilmesi için belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını,
* Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini,
* Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için temel gelir güvencesi istiyoruz.
BİRLİKTE MÜCADELE VURGUSU
Daha sonra konuşan DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, dolaylı vergilerin bütçenin neredeyse üçte ikisini oluşturduğunu dile getirerek, “Dolaylı vergi demek, zenginden de yoksuldan da aynısını almak, yoksulluğu tabana yaymak demektir. Biz zenginliği tabana yaymak için dolaylı vergileri kaldıracağız. Bu ülkede herkesin insanca yaşayabileceği bir düzen kurmak için hep birlikte mücadele edeceğiz” diye belirti.
Açıklamanın ardından KESK, bütçeye dair taleplerinin yer aldığı dilekçeyi Meclis Başkanlığı’na iletilmek üzere kendilerine destek veren siyasi parti vekillerine teslim etti. (MA)
İçişleri ile Sağlık Bakanlığı bütçeleri Meclis’ten geçti
Bütçe görüşmeleri sürerken AKP’li vekiller Meclis’te kuzu şiş çevirdi