Kılıçdaroğlu: Diyarbakır Cezaevi’nde işkence görenlerle helalleşeceğiz

Diyarbakır’da konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, helalleşmeden neyi kast ettiğine açıklık getirdi.

Kılıçdaroğlu: Diyarbakır Cezaevi’nde işkence görenlerle helalleşeceğiz

Remzi BUDANCİR

+GERÇEK - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır programı başladı. Dün akşam saatlerinde Diyarbakır’a gelen Kemal Kılıçdaroğlu, HDP önünde oturan aileleri ziyaret eti. Bu sabah Diyarbakır programına 'Helalleşme' kapsamında kadınlarla kahvaltıda bir araya geldi.

TÜRKAN ELÇİ, ZEYNEP MIZRAKLI VE AYŞE ÇELİK'TE KAHVALTIDAYDI

Kahvaltı programına farklı kesimlerden kadınlar katıldı. 2015 yılında silahlı saldırı sonucu öldürülen Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, yerine kayyım atanan ve tutuklu olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'nın eşi Zeynep Mızraklı, Avukat Nurcan Kaya, Avukat Feride Laçin, AYM üyesi adayı Avukat Zülal Erdoğan’da kahvaltıya katılanlar arasındaydı.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev yapan ve iş çevrelerinde de kadınlar vardı. KAMER Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç, DTSO Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Nevin İl, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Başkanı Eczacı Rojda Yılmaz, Beyaz Show'a bağlanıp 'Çocuklar ölmesin' dediği için 'örgüt propagandası yaptığı' gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve beraat alan öğretmen Ayşe Çelik'te kahvaltıya katıldı.

Kılıçdaroğlu: Diyarbakır Cezaevi’nde işkence görenlerle helalleşeceğiz - Resim : 1

KADINLARI DİNLEYEN KILIÇDAROĞLU, ‘MERAK ETMEYİN BUNLARLA İLGİLENECEĞİZ’ DEDİ.

Basına kapalı olarak gerçekleşene kahvaltı programına katılan kadınlar Kürt meselesi başta olmak üzere birçok meseleyi Kılıçdaroğlu’na aktardı. CHP’nin atması gereken adımları sıraladı. Kahvaltı programına katılan Artı Gerçek Yazarı Avukat Nurcan Kaya, görüşmenin çok olumlu geçtiğini söyledi. Toplantıya çok farklı mesleklerden kadınların katıldığını ifade eden Kaya, toplantıda kadın, bölge sorunları, Kürt sorunu dahil birçok konunun konuşulduğunu aktardı. Kılıçdaroğlu'nun konuşulan tüm konulara cevaplar verdiğini anlatan Kaya, "Söylenen her şeye bir cevap verdi. ‘Merak etmeyin bunlarla ilgileneceğiz’ dedi. Temas ve diyalog her zaman iyidir" diye konuştu.

KÜRT MESELESİ, SİYASİ TUTSAKLAR VE SİYASETTE KADIN TEMSİLİYETİ

Toplantıda muhalefet partilerinin 6’lı mutabakat meselesinin, HDP’nin, Kürtlerin 6’lı mutabakatta olması konusunun da konuşulduğunu ifade eden Kaya, "Ben mutabakat metnini satır satır okudum, genel olarak bu yaşıma kadar CHP muhalifi olarak büyümüş biri olduğumu da söyleyerek düşüncelerimi paylaştım. Kürt sorunun çözümü konusunda önerilerimizi sıraladık. Siyasi tutsakların serbest bırakılması, ifade hürriyetinin sadece güvenceye alınması değil, şu ana kadar benim gibi mahkumiyet almış, yada düşünceleri nedeniyle hapiste olan insanların yeniden yargılanacağı ve serbest bırakılacağı konusunda güvence verilmesi gerektiğini ifade ettik.

Anadille ilgili yasakların kalkması, anadilde eğitim görülmesi, kimlik konusundaki kaygıların giderilmesi, ayrımcılığın giderilmesi gibi beklentiler aktarıldı. Bölgede ekonomik kaygıların olduğu, ekonomik problemlerin ancak demokrasi sağlanırsa, kimlik sorunu çözülürse eğer güvenceye alınabileceği düşündüğümüz söyledik. Aynı zamanda seçimlerde yapılabileceklerden bahsettik. Kadın kotasının CHP’nin uygulaması gibi, kadın temsiliyetinin arttırması gibi. Beklentileri ifade ettik. iktidara geldiğinizde sizden beklentimiz bu, bunları yapın, bunları bunları çözün dedik. Önerilerimizi sıraladık" diye konuştu.

KADINLAR ÜLKE SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA ÖNERİLERİN AKTARDI

+Gerçek’e konuşan Avukat Zülal Erdoğan’da toplantının verimli geçtiğini söyledi. Memleket sorunlarının çözümünde ihtiyaç duyulan kadın bakış açısının gözardı edildiğini hatırlatan Erdoğan, bu anlamda Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır programına kadınlarla başlaması, kadınların seslerine kulak vermesi, farklı kesimlerden kadınlarla bir araya gelmesinin değerli olduğunu söyledi.

Toplantının verimli geçtiğini, toplantıya katılan kadınların tamamının ülke sorunlarının çözümüne ilişkin neleri beklediklerini ifade ettiğini anlatan Erdoğan, "CHP’nin içinde bulunduğu duruma ilişkin, bu mutabakat metni noktasında kendilerince eksik buldukları, yada olumlu buldukları yanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundular. Ana hatlarıyla kadın sorunu, İstanbul Sözleşmesi, Anadilde eğitim, eşit temsileyet, Diyarbakır özelinde Sur’da yaşanan olaylar, Surdaki ailelerin mağduriyetleri, kayyım atama hususlar ifade edildi.

Bizim açımızdan en kritik husus olan adil yargılanma hakkı, yargının durumu. Tüm bunların hepsi kısa öz olarak dile getirildi. Kendisi de kendi fikirlerini söyledi. 6’lı mutabakat konusunda kısa olarak şunları belirtti. Tamam, bu 6’lı mutabakat içerisinde HDP bulunmayabilir ama HDP ile de bir siyasi parti düzeyinde görüşmelerin olduğunu ifade etti" dedi.

KILIÇDAROĞLU DENGBÊJ EVİNİ ZİYARET ETTİ

Kılıçdaroğlu kahvaltı programının ardından Sur ilçesi, Gazi Caddesi üzerinde iş yerleri bulunan esnafları ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'na yoğun ilgi gösteren esnaflar hayat pahalılığı, zamlar, elektrik, doğalgaz ve yakıta gelen zamlar konusunda şikâyetlerini dile getirdiler. Esnafı dinleyen Kılıçdaroğlu ardından Dengbêj evine geçerek Dengbêjler’den Kürtçe sıtran, klam dinledi.

KILIÇDAROĞLU: DİYARBAKIR’I İHMAL ETTİK

Kılıçdaroğlu ardından Sezai Karakoç Kültür Merkezinde CHP’ye katılım programına katıldı. Burada gençlere seslenen Kılıçdaroğlu, özeleştiri vererek, CHP olarak Diyarbakır'ı ihmal ettiklerini söyledi. Cumhuriyet Halk Partisinin bölgeye fazla gelmediğinin farkında olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "CHP’nin Diyarbakır’da fazla oyu yok onunda farkındayım. Ama bunun kabahati Diyarbakırlılarda değil, bunun kabahati bizde. Gelmedik, oturmadık, konuşmadık. Çayınızı kahvenizi içmedik, sofranıza oturmadık, Ankara’da oturduk güzel güzel laflar ettik. Niye bize oy vermiyorlar…

Oy istiyorsan gideceksin. Vatandaşın derdini dinleyeceksin. Sofrasına oturacaksın, çayını içeceksin, derdini dinleyeceksin ondan sonra diyeceksin ki ben sizin derdinizi çözmeye talibim. Buraya geldim. Sizin dertlerinize talibim, dertlerinizi çözeceğim. Beraber çözeceğiz. Birlikte çözeceğiz, huzur içerisinde çözeceğiz" dedi.

HELALLEŞMEYE İHTİYAÇ VAR

Yaşanan sıkıntıların farkında olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ülkeye barışı, huzuru ve kardeşliği birlikte getireceklerini söyledi. Bedeli ne olursa olsun, bu memleketin huzura, beraber yaşamaya ihtiyacı olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, "En önemlisi helalleşmeye ihtiyacı var. Bunu birlikte yapacağız" diye konuştu.

GENÇLERE ÇAĞRI

"Az kaldı, emin olun geliyor gelmekte olan" diyen Kılıçdaroğlu, gençlere seslendi: "Ülkenin kaderini değişecek olanlar sizlersiniz. 6 milyon 300 bin genç ilk kez sandığa gidecek ve oy kullanacak. 6 milyon 300 bin genç Türkiye'nin kaderini değiştirecek. Bu gençler işsizlikten yakınıyorsa oyunun rengini değiştirecek. Bu memlekette huzur istiyorsa oyunun rengini değiştirecek. Türkiye'nin kaderini değiştirecek olan 6 milyon 300 bin genç ilk kez sandığa gidecekler ve ilk kez bir siyasi partiye oy verecekler.

Demokrasinin gerçek güvencesi sizler olacaksınız. Bütün bölgede huzuru sağlayacağız. Çatışmalardan kaçınacağız. Ortadoğu'yu kast ediyorum, bütün bölge olarak hep beraber huzur içerisinde yaşayacağız. O bölgelerde de huzur olsun istiyoruz. Bütün komşularımızla barış ve huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Önemli bir adım adım atıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi, halkın partisi olma yolunda önemli adımlar atıyor. Rahmetli Ecevit ne diyordu? ‘Ne ezen, ne ezilen. İnsanca hakça bir düzen’. Aynısını yapacağız. Ne ezen olacak, ne ezilen olacak. İnsanca, hakça bir düzeni beraber hayata geçireceğiz."

Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmanın ardından üye katılımı gerçekleşti. Kılıçdaroğlu, CHP’ye yeni katılan bin 300 kişiden 50 kişiye rozet taktı.

HELALLEŞME

Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderleri toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Kürt meselesine değindi. Helalleşmeden neyi kast ettiğine açıklık getirdi. Kılıçdaroğlu öncelikle helalleşmeye değindi. "Helalleşmeden söz ettim. Toplum olarak helalleşmek zorundayız" diyen Kılıçdaroğlu, "Diyarbakır çok sıkıntı yaşadı. Bu bölge büyük sıkıntılar yaşadı. Diyarbakır hapishanesindeki işkenceler unutuldu mu? Hayır unutulmadı. Oradaki insanlarla bizim helalleşmemiz lazım. Bunu yapmazsak barışamayız arkadaşlar.

Haksızlığa uğrayan bir kişi ile bizim helalleşmemiş lazım. Diyarbakır hapishanesinin de insan hakları müzesine dönüştürülmesi lazım. Roboski’de öldürülen gencecik evlatlarımız vardı. O ailelerle de helalleşmek lazım. Helalleşmek yüzleşmektir. Haksızlıkla yüzleşmektir helalleşmek. Eğer siz bir karar almış, bir kişinin hakkını hukukunu ihlal etmişseniz, sizin onunla helalleşmeniz lazım. Benim söylemek istediğim, yönetenlerin yapmış olduğu haksızlıklara onların yüzleşmesidir. O zaman biz bu ülkede barışı huzuru sağlayabiliriz. Beraber olabiliriz, birlikte olabiliriz. Helalleşme aynı zamanda adalettir. Adaleti sağlamaktır. Devletin dini adalettir. Adaleti inşa edeceğiz" dedi.

KÜRT SORUNU: SORUNU YAŞAYANI DİNLEYECEKSİN

İnsanların kendilerini özgürce ifade etme hakkının olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, insanların özgürce sorunları tartışması gerektiğini söyledi. Öğürce tartışılmadan sorunların çözülmeyeceğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, Kürt meselesine değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Kürt sorunu yoktur" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Ona göre yoktur. Vatandaşa sor bakalım, var mı, yok mu? Var diyorsa, kardeşim sen mi bileceksin, sorunu yaşayan mı bilecek? Sorunu yaşayan biliyorsa, böyle bir haksızlıkla karşı karşıyaysa onu dinleyeceksin. Bu kadar açık. Nedir yaşadığın sorun deyip çözeceksin. Çözme makamında olanların ilk yapacağı iş, sorunu yaşayanı dinlemektir. Sorunu yaşayanı dinlemezseniz, sorunu çözemezsiniz. Önce sorunu yaşayanı dinlememiz lazım" dedi.

chp diyarbakır ziyaret sur KADINLAR program esnaf ilçe kahvaltı