Kılıçdaroğlu programında 'turist rehberiyim' demişti: TUREB: Birliğimize kayıtlı değil

Kılıçdaroğlu programında turist rehberliği yaptığını iddia eden katılımcının Turist Rehberleri Odaları Birliği'ne kayıtlı olmadığı ortaya çıktı. Birlikten yapılan açıklamada, "Eğer rehberlik yaptığını söylediyse kanuna göre kaçak yapmaktadır" denildi.

Kılıçdaroğlu programında 'turist rehberiyim' demişti: TUREB: Birliğimize kayıtlı değil

Artı Gerçek - Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir günde 20 milyon izlenmeye ulaşan Babala TV yayınında kendisine başörtüsü sorusu soran ve turist rehberliği yaptığını iddia eden katılımcının Turist Rehberleri Odaları Birliği'ne (TUREB) kayıtlı olmadığı ortaya çıktı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı Babala TV yayını, çarşamba günü yayınlandı. Çekimlerinin 7 saat sürdüğü program ilk günden 20 milyon izlenmeye ulaştı. 750 kişinin katıldığı söylenen yayında Kılıçdaroğlu, kendisine sorulan sorulara yanıt verdi. Sorulan sorulardan bir tanesi de başörtüsüne ilişkindi.

Soruyu soran katılımcı turist rehberliği öğrencisi olduğunu ve aynı zamanda da rehberlik yaptığını iddia etti. Bir kafileye rehberlik yapmadan önce acente tarafından aranarak 'türbanlı olup olmadığı'nın sorulduğunu söyleyen katılımcı, yine aynı acentenin kendisine kafilenin 'Atatürkçü olduğunu ve türbanlı rehber istemediklerini' söylediğini aktardı.

'REHBERLİK YAPTIĞINI SÖYLEDİYSE KANUNA GÖRE KAÇAKTIR'

Bugün ise Turist Rehberleri Odaları Birliği (TUREB) Oğuzhan Uğur'un, Babala TV'nin ve CHP Fotoğraf Servisi'nin sosyal medya hesaplarındaki Kılıçdaroğlu programı paylaşımlarına yanıt verdi. TUREB, turist rehberi olduğunu söyleyen katılımcının, TUREB'e kayıtlı turist rehberi olmadığını söyledi. TUREB'in paylaşımı şu şekilde:

"Babala TV’deki programda Sayın Kılıçdaroğlu’na soru soran ve rehberlik öğrencisi olduğunu söyleyen Nurgül Yaşadır, Birliğimize kayıtlı turist rehberi değildir. Eğer rehberlik yaptığını söylediyse de 6326 sayılı Meslek Kanunumuza göre kaçak rehberlik yapmaktadır. Bilgilerinize."

6326 SAYILI MESLEK KANUNU NE DİYOR?

6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince 2 şekilde rehber olunmaktadır.

  1. ÜNİVERSİTELERİN TURİST/TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMLERİNDEN MEZUN OLARAK
  2. BİRLİK TARAFINDAN AÇILAN SERTİFİKA PROGRAMINI BAŞARIYLA TAMAMLAYARAK

Üniversitelerin turist/turizm rehberliği bölümlerinin ön lisans, lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olan ve yabancı dil yeterliliğine sahip bulunanlar, mesleğe kabul başvurularını T.C. kimlik numarasının da yer aldığı dilekçe ekinde aşağıdaki belgeler ile birlikte doğrudan veya posta yoluyla Bakanlığa yaparlar.

a) Diplomanın onaylı örneği,

b) YDS’den alınan geçerlilik süresini yitirmemiş ve en az ilgili mevzuat gereğince belirlenen puanda belgenin veya bu puana denkliği ÖSYM tarafından belirlenen eşdeğer belgenin veya Birlik tarafından Bakanlığın gözetim ve denetiminde yapılan yabancı dil sınavından alınan başarılı olduğuna ilişkin belgenin aslı veya onaylı örneği,

c) Adli sicil belgesi,

ç) Uygulama gezisini tamamladığına dair belgenin aslı veya onaylı örneğini,

d) Son altı ay içinde çekilmiş iki adet vesikalık fotoğraf,

e) Ruhsatname için yapılan ödemenin dekontu.

Bakanlık tarafından ruhsatname düzenlenir. (HABER MERKEZİ)