Kılıçdaroğlu'nun çağrısı ‘kayyım’ mitingine yansıdı: 'Sine-i millet değil, sine-i sokak gerek'
Esenyurt'taki kayyım mitingine katılanlar, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ‘sine-i millet’ çağrısını değerlendirdi. Çağrıyı ‘sine-i sokak’ olarak düzeltip katılanlar da oldu, mücadele vurgusu yapıp temkinli yaklaşan da.
Müzeyyen YÜCE
İSTANBUL - Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanması ve yerine kayyım atanmasına karşı Esenyurt Meydanı’nda miting düzenlendi. Belediyeye kayyım atandığına dair dün geceden başlayan iddialar sabah saatlerinde İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy'un kayyım olarak atandığını duyurmasıyla netleşti.
‘MİTİNG ALANINDAN ‘HÜKÜMET İSTİFA’ SLOGANLARI YÜKSELDİ’
O andan itibaren belediye ve çevresi özel harekat ve çevik kuvvet ekipleriyle çevrildi, demir bariyerlerle kapatıldı. Önceki gün ‘demokrasi nöbeti’ pankartı asılan ve partililerin oturma nöbeti yaparak sabahladığı alan bugün polis ablukasına alındı, belediye önüne girişler yasaklandı.
CHP ve DEM Parti, alanın kapatılması nedeniyle Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’na toplanma çağrısı yaptı. Farklı siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar saat 14:00 itibariyle alana gelmeye başladı. Miting saati olarak belirlenen 16:00 civarında alanı büyük ölçüde dolduran kalalığa Tülay Hatimoğulları, Özgür Özel, Özgür Çelik ve Ekrem İmamoğlu hitap etti. Alandan sık sık “Hükümet istifa” sloganları yükseldi.
‘MİTİNG SÜRERKEN KILIÇDAROĞLU’NDAN ‘SİNE-İ MİLLET’ ÇAĞRISI’
CHP ve DEM Parti’nin çağrısıyla gerçekleşen miting sürerken, Esenyurt Belediyesi’ne kayyım atamasına dair X hesabından paylaşım yapan CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘normalleşme’ sürecine dikkat çekti, “O nedenle buradan tekrar ediyorum müzakere yok, mücadele var. Saray ve kullanışlı aparatlarından kurtuluşumuzun tek yolu sine-i millettir” dedi.
ÖZEL, İSİM VERMEDEN KILIÇDAROĞLU’NU ELEŞTİRDİ
Kılıçdaroğlu’nun çağrısı sosyal medyada geniş yankı bulurken, mitingde konuşan CHP lideri Özgür Özel isim vermeden ‘Sine-i Millet’ çağrısı yapan Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi.
Sine-i Millet’in erken seçim değil, ara seçim doğurduğunu söyleyen Özel, “Sine-i Millet’e döndük diyelim. İlk seçim 90 gün sonraki ilk pazar. CHP seçime giremiyor. AKP-MHP seçime girip tüm koltukları alıyor. Sonra Anayasa değişikliğine gider. Tüm muhalifleri uyarıyorum: Bu, AKP ile MHP’nin kurduğu bir tuzak. Bu tuzağa kimse kapılmasın. Bizim mücadelemiz erken seçimi zorlamaya, bunlardan kurtulmaya yöneliktir” ifadelerine yer verdi.
KILIÇDAROĞLU’NUN SİNE-MİLLET ÇAĞRISI ALANA NASIL YANSIDI?
Kılıçdaroğlu’nun ‘Sine-i Millet’ çağrısı ve Özgür Özel’in konuya ilişkin açıklaması Esenyurt Meydanı’nda toplanan kalabalığın da gündemindeydi. Eski CHP liderinin çağrısı meydanda toplanan kalabalık tarafından daha çok ‘Sine-i Sokak’ olarak yorumlanırken, bazı yurttaşlar iktidarın antidemokratik uygulamalarına karşı ‘sokağı’ işaret etti. Konuştuğumuz kimi yurttaş ise ‘Sine’i Millet’ konusuna karşı temkinli. Yargının siyasallaşması ve kamu kurumlarının etkisizleştirilmesine karşı bir mücadele sürecinin başlatılması gerekliliği ‘ortak görüş’ olarak alana yansısa da bazı yurttaşlara göre bu yöntem ‘Sine-i Millet’ olmamalı.
‘DEMOKRASİ VE EŞİTLİK MÜCADELESİ SOKAKTA KAZANILIR’
Mitinge katılan Esenyurtlu bir yurttaş, Kılıçdaroğlu’nun çağrısını, “Yerinde bir çağrı” olarak değerlendirdi. Demokrasi ve eşitlik mücadelesinin sokakta kazanıldığını, bunu her zaman söylediklerini ifade eden yurttaş, “Bütün halkların özlem duyduğu bir demokrasi, eşitlik ve adalet hayalimiz var. Bütün antidemokratik uygulamalara karşı durmalıyız.
Bu yüzden bütün halkların bir araya gelerek, birleşerek bu despot gidişata bir dur demesi gerekiyor” dedi.
‘SİNE-İ MİLLET BUGÜNÜN KOŞULLARINDA BİR GERÇEKLİKTİR’
Anayasadan doğan hakların uygulanmadığı, seçim sonuçlarına saygı duyulmayarak halk iradesinin gasp edildiği bir süreçte ‘demokrasiden ve hukuktan bahsedilemeyeceğini söyleyen başka bir yurttaş da Sine-i Millet tartışmalarına ilişkin şunları söyledi:
“Parlamentoda demokrasiden, insan haklarından ve hukuktan yana olan partilerin yurt sinesine dönmeleri bugünün koşullarında bu bir gerçekliktir. Çünkü parlemento artık göstermelik bir alan haline geldi. Tüm kararlar sarayda alınıyor. O yüzden hem sistemin değiştirilmesi hem de parlementonun yenilenmesi anlamında sine- millete dönülmesi veya erken seçime çağrı yapılması şarttır.”
‘BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ SOKAK MERKEZLİ OLMAZSA BURADAN ÇIKIŞ YOK’
Mitinge katılan bir başka yurttaşa göre de MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘bir el uzatarak’ başlattığı ve devamında yaptığı Abdullah Öcalan çağrısının arkasında devrimci, sosyalist dinamiklerin ve özgürlükçü hareketin tasfiye edilmesi planı var. Ahmet Özer’in tutuklanarak yerine kayyım atanmasının da bu tasfiye planının bir parçası olduğunu belirten yurttaş, “İktidara geri adım attıracak bir tutum takınmak herkes adına bir zorunluluk. Sine-i Sokak demek bence daha doğru. Bundan sonraki duruş sokak merkezi olmadığı sürece buradan bir çıkış yok. Bu AKP’nin kendini bir tahakküm etme sürecidir. Bu tahakkümü kendi irademize, değerlerimize sahip çıkarak yıkabiliriz” şeklinde konuştu.
‘SİNE-İ MİLLET DEĞİL, SİNE-İ SOKAK GEREK’
Esenyurtlu bir yurttaş da iktidarın antidemokratik uygulamalarına ve baskılarına karşı toplumsal muhalefetin kitlesel itiraz etme yöntemlerini genişletmesi gerektiği görüşünde.
AKP’nin Gezi olaylarıyla ‘sokak eylem’lerine karşı refleks geliştirdiğini ve korktuğunu ifade eden yurttaş, “Bunu düşündüğümüzde kitleden mitinglerin her hukuksuzluğa karşı artması gerekiyor. Daha fazla eylem, miting yapılmalı. Halkın sinir uçları ile oynayamayacağı gösterilmeli. Ama bu Sine-i Millet demek değildir. Özgür Özel’in söylediği konu önemli. Temkinli olunmalı, verilecek kararlar dikkatle alınmalı” dedi.
‘MÜCADELE EDİLMELİ ANCAK KİTLESEL OLMALI’
Mitinge Sancaktepe’den katılan bir yurttaş da Sine-i Millet konusunda temkinli. CHP lideri Özel’in konuya ilişkin söylediği “tuzak” açıklamasına katıldığını söyleyen yurttaş, iktidarın CHP’yi terörize etmek istediğini, bu şekilde de desteğinin azalması planı yaptığını söyledi. Toplumsal muhalefetin kayyım kararı başta olmak üzere hukuksuz uygulamalarına karşı sessiz kalmaması gerektiğinin altını çizen yurttaş, “Ancak bu çok akıllıca yapılmalı. Öncelikle tüm kararlar kitlesel katılımın olacağı şekilde alınmalı. Böylece yapılacak her eylem, verilecek her tepki büyüyerek güçlenmemize neden olacak. Siyasilerin de sorumsuz açıklamalar yapmaması gerekiyor. Mücadele edilmeli evet ama Sine-i Millet dernek sonuçlarını düşünmek gerek” diye konuştu.
Esenyurt'ta kayyım mitingi: Darbeyi alaşağı edecek milyonlar var