Kiralarla baş edemeyen emekliler belediyelerden sosyal konut istedi

Kiralarla baş edemeyen emekliler belediyelerden sosyal konut istedi
Mersin’de emekli dernekleri, evi olmayan emeklilerin kira verecek gücünün kalmadığına dikkat çekerek belediyeden emeklilere özel kiralık sosyal konut üretmelerini istedi. Emekliler hükümete de 'belediyeleri engellenmeyin' çağrısı yaptı.

Abidin YAĞMUR


MERSİN - Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şubesi ile 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi ortak bir eylem yaparak emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısına ve kira sorununa dikkat çekti. Eylemde, 'mutfakta yangın var, geçinemiyoruz', 'geçinemiyoruz, ek zam istiyoruz' yazılı pankartlar açıldı.

'EMEKLİLER KİRA ÖDEYEMEYECEK DURUMDA'

2021 Tüm Emekliler Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Fatih Kaplan, “Emeklilerin barınma sorunuyla ilgili olarak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e bir anımsatmada bulunmak istiyoruz. Seçimlerden önce, konutsuz üyelerimiz için sosyal konut talebimiz olmuştu. Kendisi de uygun ödemeli, kiralık sosyal konut projesinden söz etmişti. Seçimlerden sonra yaptığımız hayırlı olsun ziyaretinde de üç kuşak köyü projemizi kendisine sunmuştuk. Konutu olmayan üyelerimizin bekleyecek zamanı kalmadı. Birçok üyemiz artık kira ödeyemeyecek duruma geldiği için sığıntı durumunda. Bu Mersin’in kanayan yarasıdır. Merkezi iktidarın, bir yandan ekonomik krizin yükünü emeklilere yıkarken bir yandan da tasarruf tedbirleri altında belediyelerin elini kolunu bağlamak istediğinin farkındayız. Belediyelerin kamucu, toplumcu projeler yapmasını engellemek halkın iradesini yok saymaktır. Buna izin veremeyiz. Biz emekliler belediye konutlarının bitirilmesi için bilgi ve tecrübemizle her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

'GEÇİNEMİYORUZ, BARINAMIYORUZ, BESLENEMİYORUZ'

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt da "2024 Emekliler Yılı'nda, yoksulluğumuz günden güne artıyor. Geçinemiyoruz. Aylıklar kiraya yetmiyor. Barınamıyoruz. Herkesi doyurmaya yetecek sistemi kurup size teslim ettik ama bugün bizler sağlıklı beslenemiyoruz. Emeklinin cüzdanı hafif, dertleri ağır. Geçim koşullarımız her gün daha da zorlaşıyor. Çarşıda, pazarda zamsız gün yok. Market vitrinleri seyirlik oldu. Elektrik ve doğal gaz faturaları ateş pahası. Hanemize ateş düştü. Haberiniz var mı?” diye konuştu.

'KİRACILIK BİLE LÜKS OLDU'

Eskiden kıdem tazminatı ile ev alabilen emeklinin bugün kiracılığa mahkûm olduğuna işaret eden Kurt, "İktidarınızda ne oldu da daha önce herkes bütçesine uygun evlerde oturabilirken şimdi hane sahibi olmak bir yana kiracılık bile lüks oldu? Çünkü TOKİ'yi asli görevinden uzaklaştırdınız. Depreme ve afete dayanıklı kentsel dönüşümü tamamlatmadınız. Düşük gelirli yurttaşlara ferah, ulaşılabilir, uygun ödemeli konutlar yaptırmadınız. Daha çok üst gelir grubuna yönelik lüks konutlar ürettirdiniz. TOKİ’nin kamu gücüyle sahip olduğu çok değerli hazine arazilerini, arsaları özel şirketlere kuşkulu ihaleler yoluyla devretmenin önünü açtınız. Bir de komşu devletlerin iç işlerine gereksiz yere müdahale ederek oralardan ülkemize milyonlarca göçmenin gelmesine yol açtınız. En ücra yerlerdeki en sağlıksız konutlar bile doldu taştı. Yurttaşın bütçesi barınmaya yetmez oldu” dedi.

'12 BİN TL SEYYANEN ZAM YAPILMALI'

Kurt, aylık bağlama oranının yeniden yüzde 70'e çıkarılması, en düşük emekli kök maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesi, emekli aylıklarının bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellenmesi, yılda 4 kez ikramiye verilmesi, tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına 12 bin TL seyyanen zam yapılması taleplerini de yineledi.

Öne Çıkanlar