Kırmızı bültenle aranan Vartinis katliamı sanığı yakalanamıyor
Muş Vartinis'te, Öğüt ailesinin evini ateşe vererek 9 kişiyi öldürmekle suçlanan dönemin ilçe jandarma komutanı yüzbaşı Bülent Karaoğlu kırmızı bültenle aranmasına rağmen yakalanamadı. Artı Gerçek’e konuşan avukatı müvekkilinin yerini bilmediğini söyledi.
Dinçer GÖKÇE
İSTANBUL - Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan Bülent Karaoğlu (61) için geçen 8 Aralık’ta görülen duruşmada kırmızı bültenle arama kararı çıkardı. Ancak anılan kararın alındığı duruşmanın üzerinden 4 ay geçmesine karşın Bülent Karaoğlu henüz yakalanabilmiş değil. Davaya ilişkin son duruşma geçen 30 Mart’ta görüldü. Mahkeme, kırmızı bültenle arama kararının akıbetinin sorulmasına karar vererek duruşma için 2 Mayıs’a gün verdi.
‘NEREDE OLDUĞUNU BİLMİYORUM’
Kayıtlara göre, İstanbul’da yaşadığı anlaşılan Bülent Karaoğlu’nun Avukatı Fahrettin Piyade, müvekkilinin nerede olduğuna ilişkin Artı Gerçek’in sorularına “Nerede olduğunu ben de bilmiyorum. Ayrıca hangi müvekkilimin nerede olduğunu takip etmiyorum da. Birçok müvekkilim var. Çoğunu yüz yüze görmemişimdir” diyerek görüşmeyi sonlandırdı.
‘BU GECE KÖYÜNÜZÜ YAKACAĞIZ’
Vartinis katliamı olarak anılan olay 3 Ekim 1993 gecesi yaşandı. Dava dosyasına göre 2 Ekim günü astsubay Mustafa Uçar ile bir PKK'li öldü. Uçar’ın ölümü sonrası, dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu, köy meydanına gelerek “Bu gece köyünüzü yakacağız” tehdidinde bulundu. Karaoğlu’nun askeri araç içindeyken söylediği bu sözler, dava dosyasına giren bir çok tanık ifadesinde de yer aldı.
EVİN EN KÜÇÜĞÜ 3 YAŞINDAYDI
3 Ekim gecesi saat 03.00 sıraları, köyün etrafı askeri araçlarla sarıldı. Köydeki birçok ev ateşe verildi. Kışın hayvanlara verilmek üzere toplanan otlar yakıldı. Birçok evin alev aldığı köyde çok sayıda hayvan da telef oldu. Belde belediyesinin araçları yakıldı. Sabaha kadar yaşanan facianın dehşeti ise gün aydınlandığında ortaya çıktı. Mehmet Nasır Öğüt (43), eşi Eşref Oran ile çocukları Sevim Öğüt (13), Sevda Öğüt (12), Mehmet Şakir Öğüt (11), Mehmet Şirin Öğüt (8), Cihan Öğüt (7), Aycan Öğüt (5) Cinal Öğüt’ün (3) yakılan evlerinde can verdikleri belirlendi.
ASKER ÇIKMAMIZA İZİN VERMEDİ
Öğüt ailesinden kurtulan tek kişi ise ailenin en büyük çocuğu olan Aysel Öğüt (45) oldu. Olayın olduğu dönem evli olduğunu anlatan Öğüt ifadesinde “Babamların evinin yandığını görünce dışarı çıkmak istedim. Bana da yengeme de askerler izin vermedi. Üç kez dışarı çıkma girişiminde bulunduk. Babamların evinin önünde sürekli bir panzer durdu” dedi.
O ANLAR SAVCIYI DA AĞLATTI
En küçüğü 3 yaşında olan ve aynı aileden 9 kişinin yanarak can verdiği katliama ilişkin tanıklığını dava duruşmasında anlatan Nurullah Öğüt şunları kaydetti:
“3 Ekim 1993 günü Muş Cumhuriyet savcısı cenazeleri yerinde gördü. Dört tarafına doğru dönerek ‘Bunu kim yaptı?’ diye sordu. Halk ‘Askerler yaptı’ deyince savcı yere çökerek 'Allah böyle askerin de böyle devletin de cezasını versin’ diyerek ağlamaya başladı. Sonra ayağa kalkıp halka dönerek ‘Ben bunlara karşı bir şey yapamıyorum’ dedi.”
Öğüt’ün, katliam nedeni ile ağladığını belirttiği savcının, dönemin Muş Cumhuriyet Savcısı Bahri Aydoğan olduğu belirlendi. Aydoğan daha sonra Yargıtay üyesi olarak da görev yaptı.
4 KİŞİYE DAVA AÇILDI
Tüm ailesini kaybeden Asiye Öğüt’ün şikâyeti üzerine 2013’de iddianame düzenlendi. Hazırlanan iddianamede, dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanlığında üsteğmen olarak görev yapan Hanifi Akyıldız (60), dönemin Muş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Müdürlüğü vekili Şerafettin Uz (70) ve dönemin Gökyazı Jandarma Karakol Komutanı Turhan Nurdoğan (54) da yer aldı.
3 SANIK İÇİN BERAAT KARARI
Yapılan yargılama sonrası Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi 4 sanık için de beraat kararı verdi. Dosyaya bakan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Bülent Karaoğlu hakkındaki kararı bozdu, diğer üç sanık yönünden ise onama kararı verdi. Yargıtay’ın bozma kararı sonrası dosyaya yeniden bakan mahkeme bu kişi hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.
KATLİAMDAN SONRA BİNBAŞI OLDU
Bu arada, haklarında dava açılan 4 güvenlik görevlisinin rütbelerinin zaman içinde yükseldiği de anlaşıldı. Ekim 1993’teki katliamın bir numaralı sanığı Bülent Karaoğlu Ağustos 2002’de binbaşı rütbesi ile emekli oldu. Hanifi Akyıldız, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığında Albay rütbesi ile görev yaptı. Turhan Nurdoğan, Sivas İl Jandarma Komutanlığına atandı. Şerafettin Uz ise Polis Teftiş Kurulu İzmir Bölge Başkanlığında başmüfettiş olarak görev yaptı.
AVUKATI MHP’DEN ADAY OLDU
Davanın tek sanığı konumundaki Bülent Karaoğlu’nun avukatı Fahrettin Piyade’nin, Haziran 2015 seçimlerinde MHP’den milletvekili aday adayı olduğu anlaşıldı. Piyade’nin sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşıma göre, bu kişi 12 Eylül darbesi sonrası kurulan Milliyetçi Çalışma Partisi’nin de genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı.
29 yıllık adalet arayışı: Vartinis Davası’nda sanık için kırmızı bülten kararı
HDP: Vartinis Katliamı faillerinin korunmasına izin vermeyeceğiz