KKTC'de vicdani ret yasa tasarısı Cumhuriyet Meclisi'nde

KKTC'de, hükümet tarafından hazırlanan 'vicdani ret yasa tasarısı', Cumhuriyet Meclisi'ne geldi. Tasarı yasallaşırsa, dileyen herkes savaş halinde dahi vicdani ret hakkını kullanabilecek.

KKTC'de vicdani ret yasa tasarısı Cumhuriyet Meclisi'nde

Kıbrıs'ta asker ve yargının karşı çıktığı 'vicdani ret' yasa tasarısı, Cumhuriyet Meclisi'ne geldi. Hükümetin hazırladığı tasarıya göre, savaş halinde dahi vicdani ret hakkı kullanılabilecek.

'Savaş ve benzeri hiçbir olağanüstü hal gerekçesi ile, vicdani ret hakkının kullanımı sınırlandırılamaz ve engellenemez' gibi çok önemli sayılabilecek bir maddenin yer aldığı yasa tasarısına göre mevcut askerler de vicdani ret hakkından yararlanacak:

'Vicdani ret hakkını, askerlik çağına gelmiş olup kendisini vicdani retçi olarak tanımlayan, ahlaki, vicdani, siyasi, dini gerekçelerle, yurt ödevini silahlı kuvvetlerde asker olarak yerine getirmek istemeyenler elde edecek.'

Vicdani ret için oluşturulacak kurulda, başsavcılığı temsilen bir savcı, silahlı kuvvetler temsilcisi, Yüksek Öğretim ve Akreditasyon Kurulu'nu temsilen bir anayasa hukukçusu, Eğitim İşleri ile görevli Bakanlığın temsilcisi ve bir sosyolog öğretim görevlisi toplam 6 temsilci görev alacak.

'HER İSTEYENİN KULLANACAĞI BİR YASA OLAMAYACAK' AÇIKLAMASI KAFA KARIŞTIRDI

KKTC'de Başsavcılık ile askeri makamların vicdani ret konusunda olumsuz görüş vermesine rağmen, Cumhuriyetçi Türk Partisi, Halkın Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Demokrasi Partisi hükümeti yasa tasarısını Meclis'e sunmuştu. KKTC Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay yasa tasarısının bir ay içerisinde Meclis'ten geçeceğini açıklamıştı.

Vicdani ret konusunun Kıbrıs devletinin silahlanmaya devam ettiği bir dönemde gündeme getirildiğini söyleyen Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı, "Ne yapmak istediğinizi anlamaya çalışıyorum. Ama anlaşılmıyor. Biz 'Güvenlik Kuvvetlerini fes ediyoruz. Askerliğe karşıyız' diyerek askerliği kaldırırsanız anlarım. Ama bu yasa tasarısı GKK'yı imha edecek bir yasa. Mehmetçik bizim sınırlarımızı korusun deniyor. Ne demek bu. Mehmetçik gelsin askerlik yapsın. Bu doğru değil" dedi.

Eleştirilere yanıt veren Başbakan Tufan Erhürman, 'Başka işiniz yok mu?' sorusunu çok defa duyduğunu ancak şaşırmadığını söyledi.

'Vicdani ret'in hükümetin tüm üyelerinin desteği ile Meclis'e geldiğini belirten Erhürman, "Endişeleri biliyorum. Vicdani ret yasası her isteyenin kullanacağı bir yasa olmayacak" dedi.

Yasa taslağındaki 'Vicdani ret hakkını, askerlik çağına gelmiş olup kendisini vicdani retçi olarak tanımlayan, ahlaki, vicdani, siyasi, dini gerekçelerle, yurt ödevini silahlı kuvvetlerde asker olarak yerine getirmek istemeyenler elde edecek' maddesine rağmen Başbakan Erhürman'ın "Her isteyenin kullanacağı bir yasa olmayacak' açıklaması kafalaraı daha da karıştırdı. (HABER MERKEZİ)

kıbrıs Vicdani ret