Kobanê Davası tanıklarının beyanıyla SES’e dava açıldı

SES üye ve yöneticileri hakkında açılan davanın temelleri, Kobanê Davası’nın gizli tanığı “Ulaş” ve açık tanığı Kerem Gökalp’in beyanlarına dayandırıldı.

Kobanê Davası tanıklarının beyanıyla SES’e dava açıldı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Selma Atabey, eski Eş Genel Başkanı Gönül Erden ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Mezopotamya Ajansı'ndan Zemo Ağgöz ev Berivan Altan'ın haberine göre, Kobanê Davası’nın soruşturma savcısı olan Ahmet Altun tarafından SES eki Eş Genel Başkanları Gönül Erden ve Bedriye Yorgun, SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, eski MYK üyeleri Belkıs Yurtsever ve Fikret Çağlayan, sendikanın Ankara Şube eski yöneticileri Rona Temelli, Erdal Turan ve Ramazan Taş hakkında "örgüt yöneticiliği", "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" suçlamalarıyla iddianame hazırlandı. Söz konusu dava kapsamında Erden tutuklu yargılanırken, diğer sendikacılar ise "adli kontrol tedbiriyle" tutuksuz yargılanıyor.

DURUŞMA YARIN GÖRÜLECEK

Dava, Kobanê Davası’nın görüldüğü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Davaya Kobanê Davası heyeti yerine başka bir heyetin bakacağı davanın ilk duruşması yarın görülecek.

KOBANÊ DAVASI’NIN TANIKLARI

İlk 30 sayfası PKK-KCK tarihine ve eylemlerine dair bilgilerin yer aldığı iddianame, 305 sayfadan oluştu. Kobanê Davası’nın gizli tanığı "Ulaş" ve PKK itirafçısı Kerem Gökalp’in SES dosyasında da ifade verdiği görüldü. Gizli tanık "Ulaş", ifadesinde SES içinde "sağlık komiteleri" olduğunu ve bu komitelerde en az iki PKK kadrosunun görev aldığını iddia etti. İtirafçı Kerem Gökalp ise tanık olarak verdiği ifadede, "Sağlık Komitesi"nin genel çalışma prensibinin; KCK’ye bağlı olduğunu ileri sürdü. Gizli tanık Ulaş’ın hakkında dava açılan kişiler hakkında benzer ifadeler kullanması da dikkati çekti.

328 SAYFALIK GİZLİ TANIK İFADESİ

Sendikacılar hakkında Nisan 2020’den Kasım 2020’ye kadar teknik ve fiziki takip kararları alınarak, izlendiği de dosyada yer aldı. Öte yandan gizli tanık Ulaş’ın savcılıkta yaptığı fotoğraf teşhislerinde parmak izi imzası kullandığı dikkat çekerken, kişiler hakkında fotoğraf üzerinden 4 Mart 2020 tarihli ifadesinde detaylı bilgilerin bulunduğu iddiasında bulundu. Ulaş’ın 328 sayfa beyanda bulunduğu, SES iddianamesinde yargılanan Fikret Çağalan’ın 609, Gönül Erden’in 394, Belkıs Yurtsever’in 395, Selma Atabey’in 488, Bedriye Yorgun’un ise 267 sayısı ile numaralandırıldı.

İHBARCI İSİM VERMESE DE SAVCI BİLİYOR

Ayrıca iddianamede, 16 Nisan 2020 tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Muhabere elektronik Şube Müdürlüğüne yapılan bir ihbar olduğu belirtildi. İhbarı yapan kişi, sağlık çalışanı olduğunu, odasında ise, "KCK Sağlık Komitesi Bileşenlerine" başlıklı bir yazı ele geçirdiğini öne sürdü. İhbarda bulunan kişi, isim belirtmese de, bulunan ve ihbarı yapılan doküman SES dosyasına eklendi.

Söz konusu ihbarda bulunan kişinin beyanlarında "Geçtiğim günlerde nerden ve kimden geldiğini bilmediğim kağıtların odamda çekmeceme biriler koymuş, okuyunca bunun tamamen PKKlılar tarafından hazırlandığını anladım ve korktum devletimiz bize bunca hizmet ederken böyle yaklaşımı sindiremiyorum ve sizlerle de paylaşıyorum Allah ülkemizi korusun" ifadeleri yer aldı.

PANDEMİ AÇIKLAMALARI SUÇ SAYILDI

İddianamede, SES Merkez Yürütme Kurulu’nun pandemi sürecine dair yaptığı açıklamalar ve röportajlar da suç olarak yer aldı. SES’in açıklamasında sağlık sistemine ve Sağlık Bakanlığı’na yaptığı eleştiriler, sağlık emekçilerinin çalışma koşulları, yapılmayan ödemelere dair ifadeler de suç sayıldı. Sendikanın, "Sağlık Bakanlığı Hala İşin Ciddiyetinin Farkında Değil, Göstermelik Çözümler Yerine Sağlık Emekçisi Sayısını Artırmalı" başlıklı açıklaması ve SES eski Eş Genel Başkanı Gönül Erden’in 7 Nisan 2020’de pandemi koşullarında yaşanan sorunlara dair ajansımıza verdiği "Sağlık emekçileri hastanelerde salgın komiteleri kuruyor" başlıklı röportajı da suç sayıldı. Erden, söz konusu röportajda sağlık kurumlarında devam eden sorunlar, alınması gereken önlemler ve sağlık çalışanlarının durumuna dair değerlendirmesi yer alıyor.

Söz konusu açıklama ve röportaj, SES’in "PKK-KCK örgütünün görüş ve önerileri doğrultusunda faaliyet gösterdiği" savunuldu.

KARDEŞ AİLE KAMPANYASI

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) pandemi başında maddi sıkıntı yaşayan ailelerle dayanışmak amacıyla başlattığı "Kardeş aile kampanyası" ile ilgili yapılan telefon görüşmelerine dair tape kayıtları da dosyaya eklenerek suç sayıldı. Suç sayılmasına gerekçe ise, Buldan’ın sanal medya hesabından yaptığı çağrının ANF’de (Fırat Haber Ajansı) haber yapılması ve PKK’nin Kardeş Aile Kampanyası kapsamında yaptığı açıklamalar gerekçe gösterilerek, örgütle ilişkilendirildi.

Erden ve diğer sendika üyelerinin Kovid-19’a ilişkin hükümete dair açıklamalar yapması, savcılık tarafından "Kovid-19 salgını ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve izlemiş olduğu sağlık politikalarını zaafiyete uğratmak, halk arasında korku ve endişe yaratarak, suni gündem oluşturma" olarak yorumlandı.

DEMİRTAŞ’IN DİLEKÇESİ DOSYADA

Yapılan ev aramalarında kimi fotoğraflar da suç delili olarak iddianameye eklendi. Gönül Erden’in evinde yapılan aramada dijital materyaller incelemesinde Erden’in bir düğünde elinde tuttuğu kırmızı, sarı ve yeşil renkli şalın olduğu fotoğraf, DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları karşısında yapılan eylemlerde yer aldığına dair fotoğrafın yanı sıra cezaevinden gelen mektuplar ile DTK, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) cezaevine ilişkin yaptığı açıklamalara dair görseller de suç delili olarak iddianameye eklendi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçeye ilişkin yapılan "Kızım Türk’üm doğruyum demeyecek" yazılı habere dair görsel de iddianameye eklendi.

‘CİZRE KATLİAMI’ VE ‘TECRİT’ YAZISI

Erden’in sendikal faaliyetleriyle ilgili tuttuğu toplantı ve gündem notları da delil olarak iddianameye eklendi. Söz konusu notların sendikal faaliyet çerçevesinde tutulan toplantı ve gündem notları olduğunu belirten savcılık iddianamede, alınan notlar içerisinde, "Cizre katliamı" ve "tecrit" ibarelerini suç saydı.

TOPLAMA KARARI OLMAYAN KİTAPLAR

Hakkında dava açılan kişilerin evinde bulunan Selahattin Demirtaş’ın "Seher" ve "Devran" Vedat Türkali’nin "Komünist", Sırrı Öztürk’ün "Terörist’in Günlüğü", Handan Çağlayan’ın "Analar, Yoldaşlar, Tanrıçalar", Raul Zıbechı’nin "İktidarı Dağıtmak" , Mehmet Uzun’un kitapları, Gültan Kışanak’ın "Kürt Siyasetinin Mor Rengi" isimli kitaplar ve Jineoloji Dergisi ile "Sağlık Kurultayı Belgeleri" de iddianameye delil olarak konuldu. Söz konusu dergi ve kitaplar için iddianamede, "Yapılan aramalarda örgütsel eğitimlerde kullanıldığı değerlendirilen çok sayıda yasaklı kitap/derginin ele geçirildiği" yorumu yapıldı.

Tutuklu siyasetçi Demirtaş’ın kitaplarının toplatma kararı olmadığına dair de not düşülse de, "TCK 215 maddesi ve devamında yer alan suçu ve suçluyu övme suçunun oluştuğu, sahiplenildiği ve destek verildiği" denilerek, "örgütün görüş ve ideolojisi doğrultusunda hareket ettiği değerlendirilmektedir" şeklinde değerlendirme yapıldı.

ELEŞTİRMEK DE SUÇ

İddianamede "Eylem tutanakları" başlığı altında ise sendikal faaliyetler çerçevesinde hastanelerde yapılan basın açıklamaları suç delili olarak iddianameye eklendi. Farklı hastanelerde pandemide alınan tedbirlerin yetersizliğine, ek ödeme taleplerini içeren, "Çalışma barışını bozma, sağlık işi ekip işidir" başlıklı açıklamalara dair görsellerin yer verildiği iddianamede görsellerin altında, "Türkiye Cumhuriyeti tarafından izlenmiş olan sağlık politikası protesto ettikleri tespit edilmiştir" ibaresi eklendi.

GÖRÜŞMELER TAPE KAYITLARINDA

Hakkında dava açılan kişilere dair tape kayıtları da iddianamede yer aldı. Hakkında dava açılan kişilerin farklı tv ve ajans muhabiriyle yaptığı sağlık alanında yaşanan sorunlara ilişkin röportaj talebine dair görüşmelerinin yanı sıra, sendika çalışan ve yöneticileriyle farklı tarihlerde sendikal faaliyetlere dair yaptığı görüşmeler de iddianameye eklendi. İddianamede, söz konusu görüşmelerin neresinin suç teşkil ettiğine dair bilgi ise verilmedi. Hakkında dava açılan isimlerden Bedriye Yorgun’un HDP Kadın Meclisi aktivisti olarak katıldığı bir TV programında, programa bağlanmadan önce sunucunun ifadeleri de dosyaya eklendi.

Yorgun’un programda söyledikleriyle, sağlık alanında tedbirlerin ve izlenen sağlık politikalarını itibarsızlaştırmak ve TC. organlarını zafiyete uğratmakla suçlandı. Yorgun söz konusu programda, pandemiye dair ve Ramazan Bayramı olması nedeniyle barış ve huzur dileklerinin de bulunduğu açıklamalar yaptığı yer aldı.

CERRAHİDE ÇALIŞMAK SUÇ

Sendikanın Eş Genel Başkanı Selma Atabay’ın bir telefon görüşmesinde 17 yıl ameliyat hemşireliği yaptığını ve beş yıl plastik cerrahide çalışmanın yanı sıra genel cerrahide çalıştığını belirttiği konuşmasında, "Savaş cerrahisini iyi bilirim. Birçok şeyle acilde karşılaşıyoruz" sözleri de suç sayıldı.

‘TACİZCİLERE GEÇİT VERMEYİN’ DEMEK SUÇ

Hakkında dava açılanların sanal medya paylaşımları da iddianamede yer aldı. "Toplumsal sağlık için toplumsal barış şart dediği için tutuklu olan hocamız Onur Hocaya özgürlük", "Sağlık alanında acil önlemler alınmadan Kovid 19 ile mücadele edemezsiniz", "Politik tutsaklara ölüm diyeceksin, tacizciye tecavüzcüyü uyuşturucu baronlarına yaşa diyeceksin", "Kadın ve çocuk tecavüzcülerine geçit vermeyeceğiz", "Her suç affedilebilinir ama kadın katilleri ve çocuk tecavüzcüleri affedilme", "Siyasi tutumunuzdan vazgeçin çocuk ve kadın tacizcilerine geçit vermeyin" gibi paylaşımlar da delil olarak dosyaya konuldu. Öte yandan Cizre ve Sur’daki sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitirenlere dair Birleşmiş Milletler’in (BM) raporlarına dair yapılan paylaşımlar da suç delili olarak iddianameye eklendi.

ARKA FONDA ÇALAN MÜZİKLER

Sanal medya paylaşımlarında kullanılan kimi videoların arka fonunda çalınan müzikler de delil olarak iddianameye eklendi. HDP Kadın Meclisi’nin paylaştığı bir videonun arka fonunda çalan "Em bernadin" isimli şarkı ve yine başka bir videonun arka fonunda çalan Mem Ararat’ın "Xaçerek" isimli şarkıları da Kürtçe Türkçe yazılarak dosyaya delil olarak konuldu.

Sendikacıların görüştüğü kişilerin de UYAP kayıtları ayrıca hesaplarında para gönderdiği kişilerinde UYAP kayıtları dosyaya suç delili olarak eklendi.

dava selahattin demirtaş Ses Gönül Erden Selma Atabey kobane davası