Kocaeli Valiliği iş bırakmayı yasakladı
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bir fabrikada 600 işçi üretimi durdurmuştu.
Kocaeli Valiliği, yaptığı açıklama ile kentte 15 gün boyunca işçilerin iş bırakmasını yasakladı. Yasağın bazı fabrikalarda çalışan işçilerde koronavirüs tespit edilmesi üzerine diğer işçilerin yasal haklarını kullanarak 14 gün iş bırakma kararı ardından alınması dikkat çekti.
Kocaeli Valiliği yaptığı açıklama ile kentte 15 gün boyunca iş bırakmanın yasaklandığını duyurdu. Yasağın dün Gebze ilçesinde aynı firmaya ait yaklaşık 600 işçinin çalıştığı iki fabrikada, bir işçinin koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine işçilerin bugün iş bırakması sonrası gelmesi dikkat çekti.
İşçiler, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13’üncü maddesi uyarınca çalışmaktan kaçınma haklarını belirterek 14 gün boyunca iş bırakacaklarını açıklamış ve bugün fabrikaya gitmemişti. Söz konusu fabrikada işçilerin iş bırakmasının ardından Kocaeli Valiliği bugün içerisinde ‘iş bırakma' ifadesinin de yer aldığı bir dizi yasak kararını içeren genelge yayınladı.
TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ KORUMAK İÇİN YASAK!
Mezopotmaya Ajansı'nda yer alan habere göre, valilik tarafından yapılan açıklamada yasak kararı şöyle gerekçelendirildi: "Vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerine dair uluslararası sözleşmeler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasalardan kaynaklanan hak ve özgürlüklerini tam ve güvenli bir şekilde kullanabilmelerinin temini ile ilimizde huzur ortamının, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla…"
İŞ BIRAKMAYI YASAKLAMAK İÇİN HER ŞEYİ YASAKLADI
Bu gece saat 00.00'dan itibaren geçerli olacak yasakların 16 Nisan'a kadar süreceği ifade edilen açıklamada yasaklar ise şöyle sıralandı: "Koronavirüs salgınının dünyada olduğu gibi ülkemizde de halk üzerinde korku/panik oluşturabileceği ve toplu halde yapılacak her türlü eylem/etkinliklerin söz konusu virüsün yayılması açısından risk oluşturduğu değerlendirildiğinden, huzur ve güvenliğin, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve müessif olayların yaşanmaması amacıyla ilimiz sınırları dahilinde (Polis ve Jandarma Sorumluluk bölgelerinde) gerçekleştirilebilecek, açık ve kapalı yer toplantıları, her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantı ve aktiviteler, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, stant açma, imza kampanyası, çadır kurma, meşale yakma, el ilanı/bildiri, broşür dağıtma, iş bırakma, protesto eylemi vb. türdeki eylem/etkinlikler 02/04/2020 günü saat:00.01'den 16/04/2020 günü saat:00.00'a kadar (15) gün süre ile yasaklanmıştır."
YASAKLARI PATRONLAR MI İSTEDİ?
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bir fabrikada 600 işçi üretimi durdurmuştu. Birleşik Metal İş ve Petrol İş Sendikası'nın örgütlü olduğu kimi işyerlerinde de işçiler İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 13. Maddesi’ne dayanarak ciddi, yakın ve önlenemez tehlike karşısında işten kaçınma haklarını kullanmışlardı. Kocaeli Valiliği'nin söz konusu kararı işverenlerden gelen talep sonrasında aldığı iddia ediliyor.