Koronavirüse rağmen çalışmaya zorlanan işçiler üretimi durdurdu

Gebze'deki Sarkuysan fabrikasında koronavirüs tespit edilmesine rağmen çalışmaya zorlanan işçiler iş bıraktı. İşçiler şimdi de kendilerini tehdit eden patronla mücadele ediyor.

Koronavirüse rağmen çalışmaya zorlanan işçiler üretimi durdurdu

ARTI GERÇEK - 'Evde kal' uyarısı dışında tutulan ve devlet tarafından görmezden gelinen işçileri, çalıştığı tüm alanlarda sadece yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın tehdit etmiyor. İşçiler fabrikalarda yayıldığı tespitedilmesine rağmen patronlar tarafında işten atma tehtidiyle çalışma ya zorlanıyor.

KARARA KARŞI ÇIKARAK ÜRETİMİ DURDURDULAR

Enson örneğin yaşandığı Gebze'de 600 işçinin çalıştığı Sarkuysan bakır fabrikasında, rahatsızlıkları dolayısıyla hastaneye kaldırılan işçilerden üçünde koronavirüs tespit edilmesine rağmen, gerekli önlemleri almayan fabrika yönetimi işçileri çalışmaya zorladı. İş verenin işten atma tehtidiyle çalışmaya zorladığı işçiler, karara karşı çıkarak fabrikadaki üretimi durdurdu.

HEM KORONAVİRÜSE HEM DE PATRON TEHDİTLERİNE KARŞI MÜCADELE EDİYORLAR

Koronavirüs salgınına yakalanmamak için yasal haklarını kullanarak meşru eylem yapan işçiler şimdi de fabrika yönetiminin tehditleriyle mücadele etmeye çalışıyor.

Fabrika yönetiminin işçileri mesajlarla tehdit ettiği mesajlarda ki ifadeler çalışanların içinde bulunduğu tehlikeyi ve devletinbu konudaki duyarsızlığını da gözler önüne seriyor.

Ciddi ve yakın tehlike önlenemez olduğu durumunun ortaya çıktığı için 14 gün boyunca kendilerini karantina almak istediklerini ve bunun da İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 13'üncü maddesindeki 'Çalışmaktan kaçınma hakkı'na dayandıran işçiler yaptıklarının hukuksal hakları olduğunu söyledi.

FABRİKA YÖNETİMİ: VİRÜS İŞTEN KAYNAKLANAN BİR TEHLİKE DEĞİL

Fabrikadaki çalışanarın bağlı olduğu DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Selçuk Çiftçi işçilere yaptığı konuşmada, "Şimdi evlerimize gidiyoruz, fabrikamızda sadece kesinleşmiş bir vaka ile birlikte malesef şüphe oluşturan bir kaç vaka daha var. Biz onları takip edeceğiz. Yaptığımız şey yasa dışı değil. Biz hukuksal hakkımızı kullanıyoruz" derken fabrika yönetimi ise işçilere gönderdiği 'Virüs işten kaynaklanan bir tehlike değil' mesajında, iş bırakan işçilere hukuki işlem yapacakları tehtidiyle şu ifadeleri kullandı:

Koronavirüse rağmen çalışmaya zorlanan işçiler üretimi durdurdu - Resim : 1

İŞÇİLER, İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ KANUNU'NA GÖRE HAREKET ETTİ

Sarkuysan fabrikası yönetiminin tehdit mesajının ardından işçiler, kendilerini temsil eden Birleşik Metal-İş'in hazırladığı formu imzalayarak fabrika yönetimine sunup, bu koşullarda yasal hakları olan çalışmama haklarını kullandıklarını belirttiler.

Koronavirüse rağmen çalışmaya zorlanan işçiler üretimi durdurdu - Resim : 2

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın 13. Maddesi, işçilere ciddi ve yakın tehlike karşısında çalışmaktan kaçınma yani iş bırakma hakkı veriyor. Aynı yasanın 4. maddesi de riskleri öngörmek ve ortadan kaldırmak hususunda işvereni sorumlu kılıyor.

patron koronavirüs COVID-19