Koşan dağına sığınan Teşar ailesine yardım seferberliği
Erzincan Valiliği'nin ‘Yardıma ihtiyaçlar yok’ dediği Teşar ailesine gönüllüler el uzattı. Dersim’de toplanan yardımlar aileye ulaştırıldı. Bundan sonraki adım yeni bir ev olacak.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Dersim-Bingöl-Erzincan sınırının kesiştiği, 2 bin 500 rakımlı Koşan dağının zirvesindeki Konar yaylasında yaşayan Teşar ailesi zorlu yaşam koşullarıyla basında geniş yer bulmuştu. Hüseyin (80) ve Emine (78) Teşar'ın, 5 çocuğuyla dağ yamacında verdiği yaşam mücadelesine ilişkin haberler üzerine Erzincan Valiliği'nden açıklama gelmişti. Ailenin gelir-gider verilerini açıklayan Valiliğe göre ailenin yardıma ihtiyacı yoktu.
TEŞAR AİLESİ YAŞAM ALANINI TERK ETMEK İSTEMİYOR
Oysa Teşar ailesi Valilikten yardım istemiyordu. Yaşadıkları yer Alevilik inancına göre kutsal Koşan dağıydı. Hüseyin ve Emine Teşar çifti Koşan dağının kendilerini koruyacağına inanıyordu. 1990’lı yıllarda köyler boşaltıldığında bile evlerini terk etmemişlerdi. Ancak yaşları ilerlediği için artık eskisi gibi mücadele edemiyorlar. Eskiyen evlerini tamir edecek güçleri yok. Hastalandıkları zaman hastaneye gidemiyorlar, çünkü yolları yok. Bekledikleri tek şey yol, ulaşım, elektrik ve evlerini yapmak için kendilerine destek verilmesi.
GÖNÜLLÜLERDEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
Teşar ailesinin verdiği yaşam mücadelesi doğa aktivistleri Haydar Çetinkaya ve İsmail Ateş'in çabalarıyla kamuoyunun gündemine taşınmıştı. Haberin duyulması üzerine yüzlerce kişi aileye yardım etmek için seferber oldu. İş insanları, esnaf ve gönüllüler ailenin ihtiyaçlarını karşılamak için kolları sıvadı. Gıda, giyim ve ev eşyalarından oluşan yardım paketleri gönüllü bir ekip tarafından aileye ulaştırıldı.
"ÇOK SAYIDA KİŞİ YARDIM ETMEK İSTEDİ"
Bu süreci Artı Gerçek’e anlatan Haydar Çetinkaya, haberin basında yer almasının ardından çok sayıda yardımseverin kendileri ile iletişime geçtiğini söyledi. Gönüllülerden gıda, giyim ve ev eşyası almalarını istediklerini belirten Çetinkaya, "İnanılmaz bir ilgi oldu. İş insanları ve çok sayıda esnaf gönüllü olarak destek verdi. Ailenin ihtiyacı olan temel yaşam malzemelerini alarak yola çıktık" dedi.
İŞ MAKİNELERİ KÖYDEN GERİ DÖNDÜ
Dersim’den yola çıkan gönüllüler üç buçuk saatin ardından Konarlı köyüne ulaşmıştı. Ancak Teşar ailenin yaşadığı Koşan dağına giden yol kapalıydı. İş makineleri Konarlı köyünden geri dönmüştü. Kamyonetle Konarlı köyüne yardım malzemelerini ulaştıran gönüllüler geri dönemezdi.
EŞYALARI TARAKTÖRLE TAŞIDILAR
Ekipte yer alan Haydar Çetinkaya, İsmail Ateş, iş insanı Haydar Büyükdağ ve diğer gönüllüler Konarlı köylüleri ile güç birliği yaptı. Çetinkaya sonrasını şöyle anlatıyor: Çözüm olarak traktör kiraladık. Eşyaları traktörün kasasına koyarak yola çıktığımızda yer yer kar kalınlığı 40 santimi aşıyordu.
Aslında Konarlı köyüne kadar olan yolda kar yoktu. Asıl kar Teşar ailenin yaşadığı yerde vardı. Ancak iş makinaları köye kadar gidip geri dönmüşler. Asıl karın olduğu yeri açmamışlar. Köyden Teşar ailesinin olduğu bölgeye 40 dakikada ulaşabildik. Eve 200 metre mesafede traktörde artık çıkamadı. Eşyaları gönüllüler ile birlikte sırtımızla taşıyarak aileye ulaştırdık.
AİLEYE EV YAPILACAK
Gönüllülerin topladığı temel gıda malzemeleri, giyim ve ev eşyalarını aileye teslim ettiklerini belirten Çetinkaya, "Ev çok küçüktü. Zaten götürdüğümüz iki koltuğu bile eve zar zor sığdırdık. Çok sayıda kişi yardım etmek istedi. Aileye bir ev yapma sözü aldık. Yine aynı bölgede, ancak ulaşımın daha kolay olduğu alanda aileye bir ev yapmak için çalışmalar yapacağız" diye konuştu.