Köylülerin konuşmasına muhtar engeli: 'Talimat geldi, konuşamayız'
Seda TAŞKIN
ADIYAMAN - Adıyaman’da depremin yedinci gününde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kent merkezinde bir hareketlilik olsa da köylerde sessizlik hakim. Adıyaman merkeze 40 kilometre uzaklıkta Çakmaklı Köyü ile irtibat, yolların kapanması ve şebekenin kesilmesinden dolayı depremin ilk iki gününde tamamen irtibat kesildi. Sonraki günlerde ise yardımlar, özellikle de çadırlar köye bir türlü ulaştırılamadı. Ulaşabildiğimiz köylüler yaşadıkları sıkıntıyı anlatırlarken, köy muhtarı engel oldı.
‘ÖLÜMÜ HİSSETTİK’
Artı Gerçek’e konuşan köylülerden Hüseyin Çakmaklı, merkez ilçe ile irtibatın kesik olduğu depremin ilk iki gününde yaşadıklarını ve sonrasını şöyle anlattı:
“El fenerleri olanların ışığı altında oturduk. Çadır istiyoruz. Hala ısınma sorunumuz devam ediyor. Tekrar deprem olur korkusuyla evlerimize giremiyoruz ama çadırımız da yok. Hava çok soğuk ve bu soğukta kendi imkanlarımızla ısınmaya çalışıyoruz”
‘BİRİMİZ EVE GİRİYOR BİRİMİZ NÖBET TUTUYOR’
Depremin ardından yaşadığı korkuyu “ölümü hissettik” diyerek nitelendiren Çakmaklı, yaşadıkları korkudan dolayı hâlâ evlerine giremediklerini vurguladı ve şöyle konuştu:
“Gıda malzemelerimiz yıkık ya da tahribat alan evlerde olduğu için gün içinde mecbur evlere girmeye çalışıyoruz. İçeri bir kişi girdiğinde bir kişi de kapıda nöbet tutuyor. Depremin üzerinden günler geçmesine rağmen hala evlerden koşarak bir şeyler alıyoruz. Kendi çabamızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Köyün erkekleri genelde gündüzleri merkeze giderek, arama kurtarma ekiplerine yardım ediyor.”
'İLK İKİ GÜN KÖY TUVALETİNE SIĞINMAK ZORUNDA KALDIK'
Mahmut Çakmaklı depremin ilk iki gününde eşi ve çocuklarıyla köy tuvaletine sığınmak zorunda kaldıklarını söyledi. Köylerinde ısınma ve barınma sorunu olduğunu söyleyerek Çakmaklı, “Ancak hava çok soğuk olduğu için gündüz köyün erkekleri çoğu zaman köy ilkokulunda zaman geçiriyor. Bu ilkokulu şu an taziye yeri olarak kullanıyoruz. Bu köyde herkesin çok sayıda yakını hayatını kaybetti. Gündüzleri mecburen burayı kullanıyoruz ama geceleri korkudan kapalı mekanlara giremiyoruz” dedi.
MUHTAR KÖYLÜLERİN KONUŞMASINA ENGEL OLDU
Köylüler çadır ve ısınma sorununu anlattığı esnada köy muhtarı konuşmamızı keserek, “talimat geldi, köylü konuşamaz” dedi. Nedenini sorduğumuzda ise önce “ben” karar verdim dedi daha sonra ise “fotoğraf çekmek yasak” diyerek bizim köyden çıkmamızı istedi.
O esnada köy ilkokulunda bir kişi tahtaya “Adıyaman’a yardım istiyoruz” yazarak sesini duyurmaya çalıştı.
Maraş Kullar Köyü’ne dört gün sonra erişildi: Bir biberon sütü dokuz bebeğe paylaştırdılar
Enkazdan çıkarılan hayvanlar için sahra çadırı
AFAD yetkilisi: Çadır yok, lütfen çadırları bizlere ulaştırın
Çadır isteyen insanlara polisten yanıt: Elimizde kimseye çadır yok
Hayvanlar da depremde yaşam mücadelesi veriyor:' Yemimiz yok, hayvanlar ölüyor'