Köylüye karantina, HES çalışanlarına özel izin
Erdoğan’ın memleketi Güneysu İlçesi Gürgen Köyü Coronavirus salgını nedeniyle karantina altına alındı. HES projesi çalışmalarının aralıksız devam etmesi köylülerin tepkisine neden oldu.

Gençağa KARAFAZLI
Gürgen köylüleri Coronavirus korkusundan çay bahçelerine gidemezken Bora Enerji (Baro Enerji Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş) tarafından Gürgen vadisinde hukuksuz bir şekilde yapımı devam eden Alicik HES projesi çalışmalarının aralıksız devam etmesi köylülerin tepkisine neden oldu.
BU NASIL KARANTİNA?
Gürgen köylülerinden Orhan Kalender, "Vatandaşın çayı dalında ama şirket yasa takmıyor hukuksuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Rize il sağlık müdürlüğü bugün Gürgen Köyü ve Başköy'de artan Coronavirus vakaları sonucunda bu iki köyümüze karantina uygulaması başlattı. Sokağa çıkmanın yanında köye giriş çıkışlar da yasaklandı. HES şirketi hariç alınan bu yasak kararına köylüler uyuyor.
'KÖYLÜLER ÇAY TOPLAYAMIYOR HES FİRMASI ÇALIŞIYOR'
Bu nasıl bir iş köylüler yasağa uyuyor ama şirket yasak takmıyor. Vatandaşlara çayını toplamaya izin verilmezken şirket çalışma iznini nereden nasıl alıyor? Konu ile ilgili kaymakamlığı aradım, 'Onlar özel izinle çalışıyor' dediler. Bunun üzerine 'Siz şirketle ortak mı çalışıyorsunu?' diye çıkıştım aramızda kısa bir tartışma yaşandı. Şimdi Bu durum karşısında çayı tarlasında bekleyen birçok vatandaş da kaymakamlığa giderek özel izin isteyecek çayını toplamak için. Benim şuan dalında bekleyen yaklaşık 1 ton çayım var. Bu nasıl bir anlayış. Bu HES baronları bu gücü nereden alıyor?" diyerek yaşananlara tepki gösterdi.
Öte yandan Gürgen köylüleri Baro enerji firmasının HES projesi ile ilgili Gürgen dere yatağında yaptığı yasa dışı çalınmaların video görüntülerini sosyal medya hesaplarından paylaşarak tepki gösterdiler.
NE OLMUŞTU?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'nin Güneysu ilçesinde, Gürgenli köylüler, Baro Enerji (Baro Enerji Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş) tarafından yürütülen HES projesine karşı eylem yaptı. "Yol yapıyoruz" denilerek kandırıldıklarını ifade eden köylüler, projenin durdurulmasını talep etmişti.
Eyleme, Handüzü Yaylası Kültür Çevre ve Tabiat Varlıkları Koruma Derneği, Gürgen halkı, Güneysu Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) bileşenleri, Fındıklı Dereleri sözcüleri, CHP il ve ilçe teşkilatları, İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ile yaşam savunucuları katılmıştı.
2010'da Baro Enerjinin Alicik HES projesine ve İpek Yolu Enerjinin Kale HES projesine ait ÇED raporunun bilirkişi incelemesi sonucunda Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği belirtilmiş, tüm bunlara rağmen Baro Enerji tarafından yeniden bir HES çalışması yürütüldüğü açıklamıştı.
Hiçbir yasal dayanağı olmadan, hiçbir tanıtım bilgilendirme toplantısı yapılmadan hukuksuz, kaçak bir şekilde HES çalışması mahkeme kararları hiçe sayılarak köylülerin onayı alınmadan devam etmiştir.
Eyleme katılan yurttaşlar, HES boruları döşenmeye başlayana kadar kendilerine "Size yol yapıyoruz" denildiğini, kandırıldıklarını açıklamışlardı.
Ardından Cimer'e başvurmuş ve firmaya ceza kesilmiş faaliyetleri durdurulmuştu.
Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bir açıklama yaparak, oradaki çalışmaları incelediğini köylülerin kışkırtıldığı her şeyin yasal olduğunu belirtince HES firması yeniden çalışmalara başlamıştı.
Köylülerin Rize İdare Mahkemesi'ne başvurusu sonrası ise mahkeme yeniden bilirkişi ile inceleme yapılmasına karar vermiş ancak pandemi nedeniyle bugüne kadar bilirkişi heyeti çalışma başlatmadı.
Köylülerin HES firmasının yargı kararlarını beklemesini isteyen bir çok yasal ba vurusundan ise bugüne kadar sonuç alınamadı.