Kritik yasaya ilişkin basın açıklamasını engelleyen polis, vekilleri anons sesi ile susturmaya çalıştı
Polisin Meclis önündeki basın açıklamasını engellemesinin ardından İHD Ankara Şubesi ve HDP'li vekiller Güvenpark'ta bir araya geldi.
ARTI GERÇEK- Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
İçişleri Bakanlığı'na geniş yetkiler tanıyarak dernek organizasyonlarını doğrudan etkileyecek kanuna ilişkin TBMM dikmen kapısı önünde basın açıklaması yapmak isteyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, valilik izin alınmadığı gerekçesiyle engellendi. İHD Ankara Şubesi'nin açıklamasına izin vermeyen polis, Meclis önünde açıklamayı takip eden basın mensuplarına da engellemeye çalıştı.
Meclisin önünde açıklamaya izin verilmemesi üzerine, HDP Batman milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun da aralarında bulunduğu STK temsilcileri açıklamayı Güvenpark’ta gerçekleştirdi.
‘520 STK ÖRGÜTÜ YASA TEKLİFİNİN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ’
Açıklamayı İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat yaptı. Kanat, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının onaylanmasına ilişkin, "Hiçbir hukuki dayanağı olmadan ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmadan hazırlanan yasa teklifine ilişkin Türkiye’nin her yerinden çok çeşitli alanlarda çalışan 520 sivil toplum örgütünün talebi, tekliften dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerin geri çekilmesiydi" dedi.
‘HIZLI KAPATMA PROSEDÜRÜ YARATILMIŞ OLACAK’
Taleplerinin muhalif parti milletvekillerince genel kurulda dile getirildiğini ancak karşılık bulmadığını söyleyen Kanat, sözlerine şöyle devam etti:
"Onay ve itiraz süreci devam etse de, bu teklifin aynen yasalaşması, başta insan hakları dernekleri olmak üzere, kadın hakları, mülteci hakları, çocuk-gençlik hakları ve LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, çeşitli hukuk dernekleri, sosyal mücadele yürüten dernekler ile sosyal yardım için fon kaynakları kullanan dernekleri, hemşeri dernekleri, spor kulüpleri, farklı inanç gruplarının dernek ve vakıflarının tümü tek imza ile kapatılma riskiyle karşılaşacak, bu konuda açılacak idari davalar yıllarca süreceği için pratikte ‘hızlı kapatma’ prosedürü yaratılmış olacaktır."
‘YASA VETO EDİLEREK YENİDEN GÖRÜŞÜLMELİ’
Kanat, TBMM Genel Kurulunca onaylanmış yasanın veto edilerek yeniden görüşülmesini istediklerini belirterek, "Yeni katılımlarla imzası bulunan 685 sivil toplum örgütünün, daha önce 23 Aralık 2020 günü; Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi grup başkan vekilleri ile Deva Partisi Milletvekiline ilettiği, ortak talebi, söz konusu yasanın veto edilmesi, itiraz ettiğimiz hususların dikkate alınarak yasanın yeniden görüşülerek düzenlenmesi biçimine dönüşmüştür. İtiraz sebeplerini belirttiğimiz TBBMM Genel Kurulunca onaylanmış yasanın veto edilerek yeniden görüşülmesini, dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerinin geri çekilmesini 685 sivil toplum örgütü olarak yineliyoruz. Sivil toplum susturulamaz" dedi.
‘ANONS İLE BİZİ SUSTURAMAZSINIZ’
Daha sonra konuşma yapmak isteyen HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tirkaki’nin konuşma yaptığı esnada polis anons sesi ile konuşmasını engellemeye çalıştı. Tiryaki, "Bizi anons ile susturmak isteyenler asla susturamayacaklar" sözleri ile polise tepki göstererek sözlerine şöyle devam etti
"STK’ların açıklama yapmasına bile tahammül edemeyen bir hükümetin gelecekte neler yapabileceğini hep beraber düşünelim. Bir yasayı protesto hakkı vermeyen bir hükümetten bahsediyoruz. Durum bu kadar açık ve net. Hiçbir şey için geç değildir. Bu kanun meclisten geçmiş olsa da bu yasa yürürlüğe girmeden veto edilebilir. Eğer AK Parti içinde STK’lara ve Demokrasiye inanan küçük bir akıl kaldıysa en kısa sürede bunu geri almalarını istiyoruz. OHAL rejimi içinde derneklerin nasıl kapattıklarını gördük. Demokrasi güçleri sonuna kadar direnecektir."
‘DEVLET KURUMLARI MİLLETİN TALEBİ İÇİN VARDIR’
Daha sonra konuşmak isteyen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun konuşması da anons ile susturulmaya çalışıldı.
Gergerlioğlu, ‘Milletin sesini anons ile susturmaya çalışmayın. Biz milletin sesiyiz. Bizim sesimizi kesmeye yönelik bu ilkel metotları kullanıyorlar" diyerek tepki gösterdi. Gergelioğlu sözlerine şöyle devam etti:
"Demokrasinin vazgeçilmezi sivil toplumdur. Hukukun vazgeçilmesi savunma hakkıdır. Eğer bunları yok etmek isterseniz, yarın bunun mağduru olursunuz. Sivil toplumlar iktidardan bağımsız olarak, iktidar dışı oluşumlardır. Ve bu oluşumlar demokrasinin vazgeçilmezidir. Zaten baskının olduğu bir zamanda, insan haklarına saldırı varken, bir de sivil topluma böyle bir darbe yapılmaya çalışıyorlar. Bu yasa ile STK’lara uyduruk gerekçeler ile kayyım atayabileceklerdir. Bu devlet kurumları milletin talepleri için vardır."