Kulis: Yargıtay'ın AYM krizinde topu atmaya hazırlandığı başsavcı tatile çıktı

Kulis: Yargıtay'ın AYM krizinde topu atmaya hazırlandığı başsavcı tatile çıktı
Yargı kulislerine göre, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasının ardından dikkatlerin çevrildiği Yargıtay Başsavcılığı, görevsizlik kararıyla dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermeye hazırlanıyor. Ankara Başsavcısı ise tatile çıktı.

Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı vermesinin ardından tahliye kararına uymayan yerel mahkemenin dosyayı Yargıtay'a göndermesinin oluşturduğu kriz devam ediyor. Dosyanın geldiği Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'ni yetki aşımında bulunmakla suçlayarak, üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından dikkatler, nasıl bir adım atacağı merak konusu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na çevrildi.

12punto haber portalının yazarı Müyesser Yıldız, bugünkü köşesinde, Ankara'da yargı kulislerinde konuşulanları aktardı. Yargıtay'ın yol haritasını belirlediğini belirten Müyesser Yıldız'ın yazısı özetle şöyle:

"Yargı kulislerinde, Başsavcılığı'nın söz konusu suç duyurusuyla ilgili 'görevsizlik' kararı verip, dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarına göndereceği konuşulmaya başlandı. Tam bu iddiaların ortasında dikkat çekici bir gelişme daha yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça şimdilik bir hafta izne ayrıldı. Bu gelişmenin ardından Akça'nın, ihalenin kendisine bırakılmak istenmesinden endişe duyarak, izne çıktığı yorumları yapıldı.

'AYM, YENİ ŞAFAK VE A HABER'E SUÇ DUYURUSU YAPMAYACAK'

Anayasa Mahkemesi cephesindeki son duruma ilişkin kulisleri de aktaralım.

Öncelikle; Can Atalay lehinde karar veren 9 üyeyi fotoğraflar ve “FETÖ ve PKK'ya kapı açtılar” başlığıyla hedef gösteren Yeni Şafak ve A Haber hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunulmayacak.

İkincisi; Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı ve suç duyurusuyla ilgili de herhangi bir açıklama ya da işlem yapılmayacak, tüm bunlara Enis Berberoğlu kararında olduğu gibi, Can Atalay'ın yeni bir başvurusu olduğu takdirde alınacak kararla cevap verilecek.

AYM CEPHESİNDE CEVABI ARANAN SORU

AYM cephesinde cevabı aranan bir de soru var. Bilindiği gibi, Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararında, AYM'nin Can Atalay'ın başvurusunu ele alma yetkisi olmadığı savunuldu. Ana gerekçe bu olduğuna göre de; suç duyurusunun neden başvuruyu oybirliğiyle 'kabul edilebilir' bulan 14 üye değil de 'hak ihlali' veren 9 üye hakkında yapıldığı sorgulanıyor.

NE OLMUŞTU?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.

Gezi davasından mahkum olduktan sonra milletvekili seçilen ve Anayasa Mahkemesi'nin hakkında ihlal kararı verdiği Avukat Can Atalay'ın dosyası Anayasa Mahkemesi tarafından yerel mahkeme olan İstanbul 13. Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde olduğunu belirterek dosyayı bu daireye göndermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise kararı tanımamış, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını öne sürerek Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar