Kuraklıkla mücadele eden Edirne'de çiftçiler zorda: Yağış gelmezse buğday ekiminde sorunlar yaşanabilir

Edirne’de kuraklıkla mücadele eden çiftçiler, ekim ayında başlayan buğday ekimi kasım ayının sonuna sarkabileceğini söyledi Doç. Dr. Gaytancıoğlu çiftçinin tarlasına giremeyeceğini ve buğday ekiminde ciddi sorunlar yaşanabileceğini belirtti.

Kuraklıkla mücadele eden Edirne'de çiftçiler zorda: Yağış gelmezse buğday ekiminde sorunlar yaşanabilir

EDİRNE - Beklenen yağışları alamayan Edirne kuraklıkla boğuşuyor. Yaz döneminde ürünlerde rekolte kaybı yaşayan çiftçiler, kuraklık nedeniyle ekim hazırlıklarını da erteliyor. Beklenen yağışlar gelmezse buğday ekimi kasım ayının sonlarına sarkabilir.

SON 22 YILIN EN KURAK EYLÜL AYI

Küresel iklim değişikliğinin sonuçları günden güne kendini hissettiriyor. Ağustos ayına eşdeğer sıcaklıkları yaşayan Edirne, meteoroloji verilerine göre son 22 yılın en kurak ve sıcak eylül ayını geride bırakmaya hazırlanıyor.

KAYALIKÖY BARAJI ALARM VERİYOR

Edirne'de yaz aylarında sıcaklıkların normalden yüksek seyretmesi ve kuraklık su kaynaklarını olumsuz etkiliyor. Edirne'nin içme suyunun yüzde 70'nin karşılandığı Kayalıköy Barajı'nda, su seviyesi DSİ verilerine göre yüzde 9'a kadar düştü. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, halka su tasarrufu çağrısı yaptı.

ÇİFTÇİ EKİM HAZIRLIKLARINI ERTELİYOR

Kuraklık tarımı da vurdu. Çiftçiler, yağış olmadığı için ekim hazırlıklarını ertelemek zorunda kaldı. Edirneli üretici Nadir Alp, “Kuraklığın sürmesi halinde ekim ayının 20’sinden sonra bölgede başlayan buğday ekimi, tarlaların hazırlanamaması nedeniyle kasım ayının sonlarına kadar ya da daha da sarkabilir. Toprağın hazırlanması için yeterli yağış alması lazım. Havalar sıcak ve kurak gidiyor. Yağış ne kadar gerekliyse soğuk hava da buğdayın gelişimi için o kadar önem taşıyor. Don olayı bile buğdayı etkilemez. Buğday soğuğu sever. Aksi halde hastalık başlar" dedi.

'KURAKLIK DEVAM EDERSE ÇİFTÇİ TARLASINA GİREMEZ'

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu da kuraklığın devam etmesi halinde çiftçinin tarlasına giremeyeceğini, buğday ekiminde ciddi sorunlar yaşanabileceğini vurguladı.

Gaytancıoğlu, “Yağış yaşansa da genellikle sağanak şeklinde gerçekleşmesi sebebiyle su yüzeyden akıp gidiyor, aşağıya inmiyor. Sağanak şeklindeki yağışlar bu yüzden iyi değil. Toprağın suyu emmesi gerek” dedi.

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu

'VERİM DÜŞÜYOR, GIDA FİYATLARI ARTIYOR'

Kuraklığın tarımda verimi düşürdüğünü bu durumun gıda fiyatlarını olumsuz etkilediğini dile getiren Gaytancıoğlu, "Önlem için su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi ve su tasarrufuna daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Çevresel sürdürülebilirlik konularına odaklanılması ve kuraklıkla mücadele için acil önlemler alınması gerekiyor. Su kaynaklarının korunması, suyun etkili bir şekilde kullanılması ve vatandaşların bilinçlendirilmesi için kamuoyunun da duyarlı olması gerekiyor” diye konuştu.