Kürt aydını, gazeteci yazar Musa Anter Diyarbakır'da öldürüldüğü yerde anıldı
1992 yılında Diyarbakır’da katledilen 'Ape Musa' öldürüldüğü sokakta anıldı.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK-1992 yılında öldürülen gazeteci-yazar Musa Anter (Apê Musa), ölümünün 29’uncu yılında katledildiği Diyarbakır Yenişehir ilçesi Cumhuriyet Mahallesi 442'nci sokakta, ailesi, siyasi parti temsilcileri ve gazeteciler tarafından anıldı. Anma etkinliğinin yapılacağı alanda polis yoğun önlem aldı. Bölgeye çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) öncülüğünde yapılan anma törenine DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP il eş başkanları ve yöneticileri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAYDER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) yönetici ve üyeleri katıldı.
GAZETECİ FERHAT TEPE’NİN FOTOĞRAFININ TAŞINMASINA İZİN VERİLMEDİ
Anma etkinliğine katılan gazeteciler faili meçhul cinayetler sonucu katledilen meslektaşlarının fotoğraflarını taşıdı. Alanda konuşlanan polis, Batman'da 1993 yılında evinden çıkarken elinde telsiz olan bir ekip tarafından kaçırılan ve cansız bedeni Hazar Gölü yakınında bulunan Özgür Gündem Gazetesi Bitlis muhabiri Ferhat Tepe'nin fotoğrafının taşınmasına izin vermedi. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, polisin tek tek fotoğrafları inceledikten sonra Ferhat Tepe’nin fotoğrafına izin verilmeyeceğini söylediğini aktardı. Müftüoğlu, engellemenin gerekçesini sorduklarında polisin kendilerine, hiçbir gerekçenin sunulmadığı, sadece ‘bize öyle talimat geldi’ dediklerini aktardı.
MÜFTÜOĞLU: APÊ MUSA’YA KURŞUN SIKANLAR KÜRT BASININI SUSTURMAK İSTEDİ
Katledilen gazeteciler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından basın açıklamasını yapan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, Kürt bilgesi Apê Musa'yı anmak için bir araya geldiklerini söyledi. Apê Musa'nın 29 yıl önce bulundukları sokakta katledildiğini hatırlatan Müftüoğlu, "Onu katletmek isteyen zihniyet, onunla birlikte Kürt basınını da susturmak istedi. Ancak geçen 29 yıla rağmen bu gerçekleşmedi. O gün Ape Musa'ya kurşun sıkanlar, Ferhat Tepe’yi katledenler, Deniz Fırat’a kurşun sıkanlar bir hakikat yok etmek istediler. Ancak geçen bu süre zarfında Apê Musa’nın öğrencileri buna müsaade etmedi, etmeyecekler" dedi.
‘KATİLLERİN YARGILANMASI İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’
Apê Musa'ya kurşun sıkanların, kalemini yerde kanlar içerisinde kalmasını istediğini belirten Müftüoğlu, "Ama özgür basın geleneğinin sürdürücüleri buna müsaade etmediler. Bugün biz burada tam da onun vurulduğu yerde, bir kez daha onun kaleminin yerde kalmayacağını söylemek için bir aradayız. Apê Musa'nın katillerinin yargılanması için, bu gerçeğin bir kez daha açığa çıkartılması için mücadele edeceğimizi bir kez daha haykırmak için buradayız" diye konuştu.
AYDENİZ: MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Musa Anter'i katledenlere ilişkin birçok söylem ifade edilmesine rağmen hala faillerin yargılanmadığını hatırlattı. Üzerinden 29 yıl değil, 49 yıl geçse bile faili meçhul hiçbir cinayeti unutturmayacaklarını ifade eden Aydeniz, "Apê Musa’yı katletmek isteyenler Kürtlerin özgürlük mücadelesini bitirmek istediler ama Kürt halkının mücadelesi ilk günkü gibi capcanlı devam ediyor. Apê Musa’ya o tetiği çekenlere ilişkin birçok itiraf yapılmış olmasına rağmen, birçok söylem ifade edilmesine rağmen adım atılmadı. Bugün failler yargılansın diye bir adım atılmıyorsa, diğer bütün faili belli ama ismi meçhul cinayetlerin zaman aşımına uğratılması istenip, unutturulmak istenilmektedir. Bağımlı yargıya rağmen hakikati sonuçlandırana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
Kürt aydını, gazeteci yazar Musa Anter ailesi, gazeteciler ve siyasi parti temsilcileri tarafından Diyarbakır'da öldürüldüğü yerde anıldıhttps://t.co/Eyi9v7CZOL pic.twitter.com/OuHULa5DcV
— +GERÇEK (@artigercek) September 20, 2021
ALTAN: BUGÜN FERHAT TEPE’NİN FOTOĞRAFINI TAŞIMANIN YASAK OLDUĞUNU ÖĞRENDİK
Yapılan açıklamanın ardından "Şehit Namirin" sloganları atan gazeteciler, Musa Anter’in katledildiği sokağa doğru yürüdü. Anmaya katılanlar, Anter’in öldürüldüğü noktada fotoğrafının yanına karanfil bıraktıktan sonra DFG Derneği Eş Başkanı Serdar Altan, aradan 29 yıl geçmesine rağmen hala arkadaşlarının katledildiğini söyledi. Anmada gazeteci Ferhat Tepe’nin fotoğrafının engellenmesine de değinen Altan, "Bugün burada Ferhat Tepe’nin fotoğrafının taşımanın yasak olduğunu öğrendik. Bu yasaklarla onu unutturamazsınız, basın şehitlerimiz bizim onurumuzdur" dedi. Açıklamanın ardından Diyarbakır’daki program sona erdi.