KYK, öğrencilerin yurt dışında kalma iznini 30 güne düşürdü
Yurt dışında kalma iznin 30 güne düşürülmesine yurtta kalan öğrenciler tepki gösterdi. Öğrenciler, ‘Yurtları kalmaya tahammül edilemeyen bir alana dönüştürmeyin burası cezaevi değil’ dedi.
Artı Gerçek-Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan üniversite öğrencilerinin yıllık 75 gün olan yurt dışında kalma hakkı, 30 güne düşürüldü. Öğrenciler karara tepki gösterirken, “Şehir dışına gidemiyoruz. Ailelerimizle görüşemiyoruz. Herhangi ufak bir şey olsa çıkıp gidemiyoruz” dedi.
BirGün’de yer alan Anıl Varlı’nın haberine göre bu yeni düzenlemeyle ilgili bir resmi duyuru veya açıklama yapılmazken, Öğrenciler ‘Genciz biz’ uygulamasına girince olaydan haberdar oldu. Uygulamaya girildiğinde izin hakkının 30 gün olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili bir öğrenci şikayetvar platformuna şunları yazdı:
“KYK’da kalmaktayım. İzin günleri 30 güne düşürüldü. Artık ailemizi de mi görmeyeceğiz. Odada yatak sayılarının artırılması derken şimdi de izin hakkımız 30 güne düşürüldü. 18 yaşından büyük bireyleriz. Yurtları kalmaya tahammül edilemeyen bir alana dönüştürmeyin burası cezaevi değil. Gün geçtikçe öğrenciye hayat daha nasıl zorlaştırılır diye uğraşılıyor. Hayatımızın en güzel zamanlarını bu sorularla geçirmek istemiyoruz.”
‘HİÇBİR AKTİVİTE YAPAMIYORUZ’
Karara tepki gösteren Munzur Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci, “KYK yurtlarında izin günleri 75 günden 30 güne indirildiği için hiçbir şekilde hiçbir aktivitede bulunamıyoruz. Şehir dışına gidemiyoruz. Ailelerimizle görüşemiyoruz. Herhangi ufak bir şey olsa çıkıp gidemiyoruz. Bu raddeye getirdiler bizi” ifadeleri kullandı. BirGün’e konuşan öğrenci devamında şunları söyledi:
“Zaten odalar 6 kişilik, hepimiz iç içe kalıyoruz. Altlı üstlü ranza sistemleri oldu ve çok kötü bir şey oldu. Odalarımızda ders çalışamıyoruz. Çalışma masalarımız yok, çalışabileceğimiz yer de yok. Etüt odaları deseniz o da yok.
‘BANYOLARDA SÜREKLİ SULAR KESİLİYOR’
Yemekler zaten berbat bir durumda. Yemeklerimizden kıl çıkıyor üstelik hepimiz bunu dile getirmemize rağmen hiçbir müdahale yapılmadı. Hijyen tamamen sıfır. KYK yurdunda kitap bile okuyamıyoruz. ‘Kapasiteler artırıldı’ denildi ama bu şekilde artırılması çok kötü oldu. Banyolarda sürekli sular kesiliyor. Bu durumdan da mağdur olan bir sürü arkadaşlarım var. Şu an dışarıda kalan öğrenciler eminim bizlerden daha iyi durumdadır.”(Kaynak)