Maaşlardan Afrin kesintisi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Afrin Harekatı'nda yaralanan ve yaşamını yitiren askerlerin ailelerine bağış için personel maaşlarından zorunlu kesinti yapılacağını duyurdu.
GÜNCEL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Tektik ve Arama Genel Müdürlüğü ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği talimatta, Afrin harekatında yaralanan veya yaşamını yitiren askerlerin ailelerine yardım amacıyla bağış adı altında personel maaşlarından zorunlu kesinti yapacağını duyurdu.
Maaş düzeyine göre kesinti oranı belirlendiğini belirten bakanlık, söz konusu zorunlu kesintiye katılmak istemeyenlerden yazılı gerekçe istedi.
Kesin talimat olarak gönderilen yazıda, kesinti yapılacak 'yardım' miktarı, 7 bin 500 TL ve üzeri olan personelden 150 TL, 4 bin 500 ila 7 bin 500 TL arası maaş alan personelden 50 TL, 3 bin ila 4 bin 500 TL maaş alan personelden 40 TL, 3 bin TL’nin altında maaş alan personelden ise 20 TL olarak belirlendiği açıklandı.
KATILMAK İSTEMEYENLERDEN YAZILI GEREKÇE İSTENDİ
Zorunlu kılınan kesintiye itirazı olan veya katılmak istemeyenlerin yazılı beyanda bulunması istenen yazıda, "Bahse konu kampanyaya katılmak istememeniz veya zikredilen tutardan daha fazla miktarda bağış yapmak istemeniz durumunda tahakkuk birimimize yazılı bildirimde bulunmanız gerekmektedir" uyarısı yapıldı.
SANAYİ VE MADEN KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI KARARA İTİRAZ ETTİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın maaş kesintisi kararına TKİ Genel Müdürlüğü’ne başvurarak itiraz eden Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, Bakanlığın yasa dışı bir işlem yaptığını açıkladı:
"TKİ Genel Müdürlüğü tarafından kurum personeline gönderilen Bakanlık mesajında, yardım kampanyası düzenleneceğinden bahisle, kurum personelinin maaşından otomatik kesinti yapılacağı ve kampanyaya katılmak istemeyenlerin yazılı bildirimde bulunması gerektiği bildirilmiştir. Bu yazı ile kurum personelinin ilgili yardım kampanyasına katılımının zorunlu tutulduğu, katılmamamın ise ihtiyari olduğu açıktır. Yardım Toplama Kanunu’nun 4. Maddesi gereği, ‘Yardım isteğe bağlıdır. Kişi ve kuruluşlar yardımda bulunmaya zorlanamaz’ Bu bakımdan kurum tarafından yapılacak aksi yöndeki herhangi bir işlem hukuka aykırılık teşkil edecektir. Yapılması öngörülen işlem bu haliyle de hukuka aykırıdır. Yukarıda açıklanan nedenlerle; 2860 sayılı yasaya açıkça aykırı olan yardım toplama kampanyasından ve yardım toplama usulünden vazgeçilmesini talep eder, aksi halde üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak için yasal yollara başvurmak zorunda kalacağımızı bildiririz." (Haber Merkezi)