Mağdurlar için Adalet Platformu'nun KHK'liler raporu açıklandı
Mağdurlar için Adalet Platformu’nun hazırladığı KHK’li raporu açıklandı. Rapora göre KHK ile işinden çıkarılanların yüzde 41,5’inin hiçbir sağlık güvencesi yok ve yüzde 65’i yaşadığı yeri değiştirmek zorunda kalmış.
Platform Başkanı HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve kendisi de KHK’li olan Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu tarafından TBMM’de açıklanan raporda şu verilere yer verildi:
- KHK/OHAL mağdurlarının yüzde 96,3’ünün gelirleri mağduriyetleri öncesi ile karşılaştırıldığında azaldı.
- Yüzde 83,6’sının mevcut gelirlerinin geçimlerini idame etmeye yetmiyor.
- Mağdurların yüzde 44,5’i sahip oldukları menkul veya gayrimenkulleri satmak zorunda kaldı.
- KHK/OHAL mağdurları arasında işsizlik oranı yüzde 32,5.
- Araştırmaya katılan KHK/OHAL mağdurlarının yüzde 41,5’inin hiçbir sağlık güvencesi yok.
- OHAL/KHK mağdurlarının yüzde 61,5’i mağduriyetleri sonrasında bulundukları evlerden, mahallelerden, şehirlerden göç etmek zorunda kaldı.
- Mağdur yakınları kendi aile üyelerine yaşatılan mağduriyetlerden psikolojik olarak olumsuz etkilenerek, kendilerinin de yüzde 74,6 oranında tıbbi/psikolojik destek alma ihtiyacı hissettiklerini beyan etti.
- Türkiye'de yaşadıkları olaylar veya travmalar sonrasında, Türkiye dışına çıkma fırsatları olsa OHAL/KHK mağdurlarının yüzde 91,2’si ‘Yabancı bir ülkeye gitmek ve orada yaşamak istediğini belirtti.
Bu verilerin insanlığa karşı bir soykırımı gözler önüne serdiğini dile getiren Gergerlioğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye tarihinin en ağır kıyımıyla karşı karşıyayız. Bir devletin, işverenin insanları işten çıkarabileceğini biliyoruz ama bu işten çıkarmalar sadece işten çıkarmakla kalmadı. Anayasayı hukuku çiğneyerek insanlığa karşı bir soykırıma yol açtı. Biz bu zulmü tüm Türkiye’ye ve dünyaya duyuyoruz. Yarın anayasa ve hukuk önünde hesabını da mutlaka soracağız"
Raporu hazırlan Erzurumluoğlu ise konuya ilişkin şu yorumda bulundu:
"Artık ‘bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ diyenler yüzde 50 daha yoksul. Daha az özgürler. Artık daha fazla işsizler. Enflasyon kontrol edilemiyor. Çünkü ehil insanlar, ya da hataları görünce müdahale edenler devre dışı bırakıldı. KHK’ler da bunun manevrası oldu. Türkiye artık G20 içinde değil, altı yılda 16’ıncı sıradan altı sıra gerileyerek 22’nci sıraya düştü. Paramız son altı yılda her yıl yüzde 85 değer kaybetti. Altı yılda paramız yüzde 510 değer kaybetti, yoksullaştık. Yoksullaşmak işsizlik, çaresizlik, ölümler, boşanma, intihar demek. Türkiye’de artık intihar rakamları yayınlanmıyor. Sebebi bu. Kendini düşünen herkes, çocuklarını, torunlarını düşünen herkes bu hukuksuzluklara dur demek zorunda. Bu işi KHK’liler için yapmayın, yaşadıklarını yaşadılar, kendiniz için yapın."