Mahkeme, Eğitim Sen'e hakarete para cezası verdi
Yerel mahkeme, A.K.'nin hakaret ettiği tarihi göz önünde bulundurarak emsal bir karar verdi.
İzmir’in MHP’li Aliağa Belediyesi’nde çalışan A.K.’nin geçen mayıs ayında sosyal medya hesabından Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’na (Eğitim Sen) hakaret etmesi mahkemeye taşındı. A.K., sosyal medya hesabından Eğitim Sen’e, "Böcek sürüleri, aciz kurumlar, değersiz şahsiyetler…" gibi hakaretlerde bulundu. Eğitim Sen ise söz konusu hakaretleri mahkemeye taşıyarak sembolik olarak bir aylık asgari ücrete denk gelen manevi tazminat talebinde bulundu.
‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL…’
Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Eğitim Sen avukatları Nedim Değirmenci ve Birgül Değirmenci mahkemeye yaptıkları başvuruda sendikanın onbinlerce öğretmen, akademisyen, memur üyesinin olduğunu söyleyerek A.K.’nin hakaretlerinin ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında değerlendiremeyeceğini belirtti. Mahkemeye yapılan başvuruda A.K.’nin hakaret içeren ifadeleri için avukatlar, "Davalının Facebook ortamındaki hakaretlerinin içeriği ve yayımladığı görseller arasındaki bütünlük, eylemlerinde ve eylemlerinin kimlere yönelik olduğunu kararlı ve ısrarcı olarak birçok sözle ortaya koymasında görülmüştür. Davalının eğitim ve öğretim durumu nedeniyle, ısrarcı halinin davalı lehine düşünce özgürlüğü olarak kabul edilmesini de mümkün kılmadığı açıktır. Aksi halde herkes her şekilde herkese veya kabul edilen değerlere hakaret edebilir. O zaman hakarete karşı korunan kamusal bir yararın da yok olduğunu kabul etmek gerekir."
ÖZÜR DİLEDİ
A.K. hakaretleri nedeniyle özür diledi. Ancak dava henüz soruşturma aşamasındayken sendika avukatları, "Davalının özür dilemesinin bizim açımızdan bir önemi yoktur. Bu beyanlar sadece itiraf niteliğinde değerlendirilebilir" dedi. Eğitim Sen konuyu arabulucuya taşımayacaklarını belirterek tazminat talebinde ısrarcı davranmaya devam etti. Bunun üzerine İzmir 8’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı…
SEMBOLİK TAZMİNAT TALEBİ
Söz konusu hakaretler nedeniyle avukatlar, asgari ücretin 2 bin 20 lira olduğu dönemi göz önünde bulundurarak sembolik manevi tazminat talebinde bulundu. Yapılan başvuruda tazminat talebinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: "Davalının ekonomik sosyal durumu, haksız ve hukuka aykırı eylemlerinin karşılıksız kalmaması için açılan davadaki tazminat miktarının sendikamızı zenginleştirmeyeceği, davalıyı fakirleştirmeyeceği, sembolik olması bakımından asgari ücret miktarı olan 2.020,00.TL. talep ediyoruz."
MAHKEMEDEN FAİZLİ CEZA
İzmir 8’nci Asliye Hukuk Mahkemesi, konuyla ilgili kararını dün verdi. Mahkeme yapılan başvuruyu haklı bularak, A.K.’ye 2 bin 20 lira manevi tazminat cezası verdi. Ayrıca mahkeme, A.K.’nin sendikaya hakaret ettiği 21 Mayıs 2019 tarihinden itibaren 2 bin 20 liranın A.K.’den faiziyle birlikte alınarak sendikaya verilmesine karar verdi.