Mahkeme kararını dinlemediler: Kültür varlığı köprüye zarar verdiler

Trabzon’un tescilli kültür varlığı Tabakhane Köprüsü yol inşaatı nedeniyle zarar gördü. Bilirkişi uzmanları uyardı, mahkeme durdurdu ancak dinleyen olmadı.

Mahkeme kararını dinlemediler: Kültür varlığı köprüye zarar verdiler

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK- Mimarlar Odası, bir açıklama yaparak Trabzon’daki tescilli kültür varlığı olan Tabakhane Köprüsü’nün yol inşaatı nedeniyle zarar gördüğünü belirtti.

Trabzon Tabakhane Köprüsü I. Grup olarak tescillenmiş kültür varlığı ancak tarihi eser niteliğindeki köprüye zarar veren proje Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından 31 Ekim 2017 tarihinde hazırlandı. Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından aynı yılın 13 Aralık tarihinde onaylandı. "Trabzon İli Ortahisar İlçesi Tabakhane Vadisi Rekreasyon Alanı İnşaatları İle Bağlantı Yolu Yapım İnşaatı" olarak geçen ihale 25 Ocak 2018 tarihinde ilan edildi ve 27 Şubat 2018 tarihinde inşaata başlandı.

TÜNEL, KÖPRÜNÜN STATİK DENGESİNİ BOZDU
Mahkeme kararını dinlemediler: Kültür varlığı köprüye zarar verdiler - Resim : 1
"Tabakhane Vadisi Rekreasyon Projesi" kapsamındaki yol yapım işinin Tabakhane Köprüsü ile Tabakhane Camii arasındaki bölümde tünel olarak yapılması ve Bahçecik Mahallesi'ne bağlanması öngörüldü. Tabakhane Köprüsü'nün Trabzon kent merkezi yönünde kara ile olan bağlantısının olduğu noktada planlanan tünel; köprünün duvarları içerisinden geçerek tarihi köprünün karşı kıyı ile bağlantısını kopardı ve yapının statik dengesini bozarak zarar verdi.

Mimarlar Odası bu nedenle Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 16 Şubat 2017 tarihinde kabul ettiği Koruma Amaçlı İmar Planı’na ve yol güzergâhını onaylayan Koruma Bölge Kurulu’nun 18 Temmuz 2018 tarihli kararına dava açtı.

İKİ DOĞAL VADİNİN BİTİŞİĞİNDEN YOL GEÇİRMEK YERİN RUHUNA AYKIRI

Trabzon İdare Mahkemesi’nde görülen dava dosyasına giren bilirkişi raporunda "Tabakhane Köprüsü ve Tabakhane Camii gibi mutlaka korunması gereken tarihi yapıların civarından ve onları etkileme riski yüksek konumdan geçmesi planlanan yolun öncelikle varlığının sorgulanması gerektiği, Trabzon kentinin geleneksel merkezinde, tarihi yapıların ve tarihi dokunun yoğunlaştığı iki bölge arasında, insanların açık alan ihtiyaçlarını karşılama potansiyeli yüksek olan iki doğal vadinin bitişiğinden taşıt yolu geçirmenin yerin ruhuna aykırı olduğu" vurgulandı.

MAHKEME DURDURDU ANCAK DİNLEYEN OLMADI

İdare Mahkemesi de bu bilirkişi raporuna dayanarak hem plan için hem de Koruma Kurulu kararı için yürütmeyi durdurma kararı verse de Koruma Kurulu yeni bir kararla revize edilen projeyi yeniden onayladı.

‘TRABZON BELEDİYESİ DE KORUMA KURULU DA GÖREVLERİNİ KÖTÜYE KULLANDI’

Mimarlar Odası, tarihi köprünün yol inşaatı nedeniyle zarar gördüğüne işaret ettiği açıklamasında "Gerek imar planı kararını veren Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, gerekse söz konusu projeyi onaylayan Koruma Bölge Kurulu üyeleri, hukuka aykırı bir şekilde başlatılan yol inşaatının, korunması gerekli kültür varlığına zarar vereceği konusundaki uzman görüşlerine itibar etmeyerek, koruma ilkelerini yok sayarak aldıkları kararlarla kamu zararına yol açmış ve görevlerini kötüye kullanmışlardır" dedi.

MİMARLAR ODASI: MAHKEME KARARINA UYUN

Oda, İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmenin durdurulması kararına uyulması, inşaatın derhal durdurularak ve hukuka aykırı olarak yürütülen inşaatın yol açtığı zararları gidermek üzere gerekli işlem ve kararların alınması için konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.

trabzon rant tarihi eser