Malatya'da deprem sürgünü: Depremzedeler yerinde dönüşüm istiyor
Yusuf DURDU
MALATYA - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Polat Mahallesi de ağır hasar oldu. Köydeki bin 230 evden birçoğu ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Depremin üzerinden altı ay geçmesine rağmen enkazlar hâlâ kaldırılmadı.
Mahallenin, fay hattına yakın olduğu ve zemin yapısının kötü olduğu gerekçesiyle altı kilometre ileride Keşan Dağı bölgesine taşınmasına karar verildi. Polat Mahallesi sakinleri ise sadece çok eski kerpiç evlerin yıkıldığını, betonarme binaların ayakta kaldığını belirterek yerinde dönüşüm istediklerini dile getirdi.
'ESKİ EVLER YIKILDI'
Artı Gerçek'e konuşan mahalle sakinlerinden Süleyman Korkmaz, “Polat, Mersin ile birlikte belediye olmuş bir kasaba. Buranın 700 yıllık geçmişi var. 500 ev yıkıldıysa 400’ü 200-250 yıllık olduğu için yıkıldı. Biz buradan gitmek istemiyoruz. Burası ata ve dedelerimizin vatanı. Biz buradan çıkmak istemiyoruz. 'Gideceksiniz' derlerse hiçbir şey yapmasınlar. Biz kendimiz yaparız, çadırda otururuz” diye konuştu.
'YERİMİZDEN ÇIKMAK İSTEMİYORUZ'
Yerinde dönüşüm istediklerini söyleyen Talat Özcan ise "Biz hayvancılıkla geçiniyoruz. Hayvancılık biterse hepimiz biteriz. Hayvanlarımız dağda, ekinlerimiz yazıda. Yetkili birisi bize bir açıklama yapsın ki ona göre başımızın çaresine bakalım. Biz burada geçinemezsek yeni yapacakları yerde nasıl geçiniriz? Tüm mal varlığımız burada. Orada ne yaparız? Biz yerimizden çıkmak istemiyoruz" dedi.
'KİMSE GELİP NE OLACAĞIMIZI SÖYLEMEDİ'
Taner Altıparmak da depremin üzerinden altı ay rağmen enkazların kaldırılmamasını eleştirdi. Altıparmak, "Bu topraklarda atalarımız, dedelerimiz 500 yıl yaşamış. Atalarımız burayı terk etmemiş, biz niye terk edelim? Burası bir cennet, suyumuz var. Bizi buradan alıp tepenin arkasına götürecekler. Arazimiz burada, tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Biz buradan gittik mi biteriz. Kimse gelip ne olacağını söylemedi. Hiçbir yetkili yok. Ortada kaldık" diye konuştu.
'HANGİ SEBEPTEN TAŞINACAK?'
Mahalledeki 1230 haneden bininin yıkıldığını anlatan Aykut Eğilmez ise “Köyün taşınmak istendiği yer, arazilerimize ve hayvanlarımızı otlattığımız meralara 10 kilometre uzaklıkta. Biz buradan gitmek istemiyoruz. Buranın 700 yıllık bir geçmişi var, vatanımız. Yetkililerden tek istediğimiz budur. Eğer buraya ev yapmak istemiyorlarsa yapmasınlar, millet buraya kendi evini yapar. Biz köy olarak yeni yerleşim yerine karşı çıkıyoruz. Buraya herhangi bir yetkili de gelmedi. Taşınacaksa hangi sebepten taşınacak? Fay hattı mı, zemin sıvılaşması mı var? Bir köyün kaderiyle bu kadar oynanmaz” dedi.
'MAHALLENİN ZEMİN PROBLEMİ VAR'
Artı Gerçek'e konuşan Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt ise Polat Mahallesi'nin fay hattına yakın olması ve zemin sorunu nedeniyle taşınmak istendiğini söyledi. Kentte kalıcı konutların yapılacağı rezerv alanının belirlendiğini vurgulayan Zelyurt, "Polat’a başından beri yer aradık. Polat’ın yerinde problem var, jeolojik bir problem var. Şartları uyanlar varsa, imara uyumluysa yerinde dönüşüme de gidilecek ama Polat biraz zorlu geçecek gibi gözüküyor” diye konuştu.
Depremzede öğretmenlere deprem bölgesine 'tayin hakkı': Bizim için hayal kırıklığı
Malatya'da tarihi yapılar zarar gördü
Malatya'da 14 milyon liraya restore edilen Teze Camii yerle bir oldu