Maltepe Cemevi inşaatına dair belediyenin açtığı 'haksız işgal' davasının duruşması yarın

Maltepe Belediyesine bağlı MATAŞ'ın Cemevi Derneği yönetimi hakkında 'işgalci' diyerek açtığı davanın duruşması yarın görülecek.

Maltepe Cemevi inşaatına dair belediyenin açtığı 'haksız işgal' davasının duruşması yarın

İstanbul Maltepe’ye bağlı Gülsuyu’nda bulunan Maltepe Cemevi Derneği ile Maltepe Belediyesi arasında yaklaşık 15 yıl önce başlatılan cemevi inşaatına ilişkin sorun devam ediyor. Seçim öncesi Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın Maltepe Cemevi Derneği yönetimine verdiği cemevini tamamlama sözü hala tutulmazken cemevi yönetimi hakkında "işgalci" suçlaması için açılan davanın duruşması ise yarın saat 09.45’te İstanbul Anadolu 61. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Maltepe Belediyesinin şikayeti üzerine haklarında açılan davaya tepki gösteren Maltepe Cemevi Derneği Başkanı Erdinç Yılmaz "AKP’li Sultangazi Belediyesi ilçedeki cemevini ‘işgalci’ diye dava ediyor. Bizi şikayet eden ise CHP’nin Alevi kimlikli belediye başkanıdır. Aralarındaki fark ne?" diye sordu.

Cemevi inşaatının yer aldığı arsa 2014’de Süreyyapaşa Vakfına devredilmişti. Vakıf ise araziyi yap-işlet-devret yöntemi ile 25 yıllığına Maltepe Belediyesinin iştiraki olan Maltepe Sağlık Turizm Eğitim Otopark Temizlik ve İnş. San. ve Tic. A.Ş.’ye (MATAŞ) kiraya verdi. Bu el değiştirme süreci cemevi inşaatı üzerine yaşanan anlaşmazlığı derinleştirdi. Şirket Maltepe Cemevi Derneği yönetimi hakkında "mala zarar verme, hakkı olmayan yere tecavüz etme" iddiasıyla şikayette bulundu.

‘CEMEVİ YÖNETMEK BELEDİYE BAŞKANININ GÖREVİ MİDİR?’

Duruşma öncesi gazetemize konuşan Maltepe Cemevi Derneği Başkanı Erdinç Yılmaz çözüm talebiyle bugüne kadar gerçekleştirilen tüm görüşmelerin verilen sözlere rağmen sonuçsuz kaldığını ifade ediyor. CHP’li milletvekillerinin Sultanbeyli’deki cemevine ‘haksızlık var’ diye koşa koşa gittiğini hatırlatan Yılmaz, "Maltepe’deki bu haksızlığa, belediyenin bizi mahkemelerde süründürmesine ne CHP Genel Merkezi, ne milletvekilleri, ne de il başkanı ses çıkarıyor" diyerek tepki gösterdi.

‘HALKA TESLİM EDECEĞİM DEDİ AMA YAPMADI’

Cemevinin kuruluşu aşamasından bugüne sürece ilişkin bilgi veren Yılmaz şunları söyledi: "Cemevimiz 1992’de kuruldu. O günden bu yana hizmetini sürdürüyor. 1992’de ufak bir cemeviydi. Üst katı ibadethane, alt katı da lokma yeri olarak faaliyet gösteriyordu. Büyük cemevinin temeli ise 2008’de atıldı. Burası 1992’de ANAP’lı belediye başkanı tarafından Alevilere tahsis edilmişti. Buranın temeli AKP’li belediye başkanı döneminde atıldı. CHP’li belediye başkanı döneminde de hizmetler yürütüldü. 2016’ya kadar kaba inşaatı bitirildi. Mevcut Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın verdiği ilk söz ise ‘Cemevini bitirip, halka teslim edeceğim’ oldu. Ancak göreve gelir gelmez inşaatın iki-üç katını yıkıp yeni bir proje yapmak istedi."

2016’da Belediye Başkanı Kılıç’ın cemevi inşaatına gelerek kendilerine "Kaba inşaatı bitirmişsiniz. Bırakın ince işçiliğini ben yapayım. Alevilere teslim edeyim" dediğini ifade eden Yılmaz, "Alevi kimlikli bir belediye başkanıdır diye dedik. 2017’nin sonunda girdi buraya, bir yılda teslim edecekti. Ama maalesef hala teslim etmediler" dedi.

‘CEMEVLERİ ALEVİLERİN İNANÇ YERLERİDİR, İŞGAL EDİLEMEZ’

2019 seçimleri öncesi belediye başkanıyla yeniden görüştüklerini, bu görüşmede Kılıç’ın kendilerine "Kısmi açılış yapalım, siz burada hizmetlerinizi yaparken diğer ben de diğer tarafları yapar teslim ederim" dediğini ifade eden Yılmaz, seçim sonrası ise belediyenin yerini işgal ettikleri iddiasıyla haklarında dava açıldığını söyledi: "Yeniden belediye başkanı olur olmaz ‘Cemevi yöneticileri belediyenin yerini işgal etti’ diyerek bizi kaymakamlığa, emniyete şikayet etti. Kaymakamlık teftiş yaptı. İşgalin olmadığını gördüler. Cemevleri işgal edilemez. Alevilerin inanç yerleridir."

‘ÇOK AMAÇLI KÜLTÜR MERKEZİ DEĞİL İBADETHANE’

Kılıç’ın cemevi için Avrupa’dan bir dede getirttiğini ve vakıf kurdurduğunu iddia eden Yılmaz, "Vakfın kurucuları cemevinin kapısını bilmiyor. Sen git halka hizmet et. Camilere gidip ‘Burayı ben yaptım. Yöneticisini ben atayacağım’ diyebiliyor mu? Cemevini Maltepe’de yaşayan Alevilere bıraksın. Belediyenin çok amaçlı kültür merkezi değildir" diyerek yaşananlara tepki gösterdi. Konuya ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de iki kez görüştüklerini vurgulayan Yılmaz "Elimizdeki belgeleri kendilerine teslim ettik. Kemal Bey ‘Bir belediye başkanının inanç yerleriyle işi olamaz. Belediye başkanının görevleri vardır. Cemevlerinin temizliğini veya giderlerini karşılayabilirse karşılar ama cemevini yönetme veya oraya başkanlık atama yetkisi yoktur. Kendi işine bakar’ dedi. O dönem milletvekillerini yönlendirdi; Orhan Sarıbal, Veli Ağbaba, Tahsin Tarhan ama hiçbiri bu işi çözemedi" dedi. Belediye meclisinde cemevlerini ibadethane kabul eden bir karar alındığını hatırlatan Yılmaz, "Ama bugün ‘Burası cemevi değil belediyenin çok amaçlı kültür merkezidir’ diyor. Kendi aldığı karar ile çelişiyor" diyerek duruma tepki gösterdi.

‘ABF’YE TESLİM EDECEĞİM’ SÖZÜ DE TUTULMADI

Belediye Başkanı Kılıç’ın son olarak cemevini bitirip Alevi Bektaşi Federasyonuna (ABF) teslim edeceğini söylediğini ancak bu sözünü de yerine getirmediğini kaydeden Yılmaz, "ABF bizim üst kurulumuz. Ama 6-7 aydır federasyona da vermiyor. Kurduğu vakfın da imzacı olarak yer alacağını söylüyor. ABF’ye vereceksen ver. Ama kurduğun vakıf asla imzacı olamaz. Bunu kabul etmiyoruz" dedi.

Cemevinde bağlama kursu açıldığını, semah eğitimi verildiğini, cenaze ve lokma hizmetlerinin yerine getirildiğini, her Perşembe cem düzenlendiğini söyleyen Yılmaz, "Burayı halk kullanıyor. Bize işgalci diyorlar. Cemevlerini kim işgal edebilir? Burası Alevi toplumunun inanç yeri. Pendik’te, Tuzla’da belediyeler cemevi yapıp oradaki kuruma teslim ettiler. Maltepe’de ise Alevi kimlikli belediye başkanı cemevini yapıp bizlere teslim edemedi" dedi.

‘ALEVİLER CHP’NİN OY DEPOSU DEĞİLDİR’

"Aleviler CHP’nin oy deposu değildir" diyerek belediye yönetimine tepki gösteren Yılmaz, "Böyle giderse Aleviler CHP’nin arkasında olmayacak. Ben de CHP’nin bir üyesiyim. Ama artık istifa etmek istiyorum. CHP Yönetimi bir belediye başkanına ‘Elini cemevinden çek’ diyemiyor. Bir belediye başkanının cemevini yönetmesi doğru mu?" dedi.

Binanın çatısının da belediye tarafından yıkıldığını söyleyen Yılmaz, "Şu an yukarıdan aşağıya su akıyor. Alevilere bir cemevini çok mu görüyorlar? Cemevimize el koysun, birilerine peşkeş çeksin diye mi seçtik belediye başkanını? Cemevi derneğinin 1500 üyesi var. Bizi üyelerimiz seçiyor. Ali Kılıç’la şahsi bir sorunumuz yok. Kendisine sadece şunu söylüyoruz: Cemevini yönetmek senin işin değil. Yarım kalan cemevini bitirebilirsen bitir, bitirmeyeceksen de elini çek" dedi.

MALTEPE BELEDİYESİ: ARSANIN BELEDİYE ŞİRKETİNE DEVRİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

İddialara ilişkin gazetemize açıklama yapan Maltepe Belediyesi ise "haksız işgal" suçlamasının savcılık ve mahkeme tarafından yapıldığını belirtti. Konuya ilişkin Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan "El atmanın önlenmesi" davasının belediye lehine sonuçlandığını ifade eden belediye yönetimi arsanın belediye şirketine devri yönündeki iddiayı ise kabul etmedi. İnşaat ruhsatında binanın çok amaçlı kültür merkezi olarak geçtiğini belirten belediye yönetimi yine inşaat ruhsatında "ibadethane" ve "cemevi" tespitinin gözüktüğü bilgisini paylaştı. Sürecin inşaat ruhsatında belirtilen şekilde yürütüldüğünü iddia eden belediye yönetimi katların yıkımı planına ilişkinse "Herhangi bir yıkım söz konusu değildir" açıklamasında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Maltepe Cemevi 1992 yılında Cem Vakfı’na bağlı olarak kuruldu. Cem Vakfı’nın Alevi asimilasyonuna göz yuman yaklaşımları nedeniyle vakıftan ayrılan Maltepe Cemevi Derneği faaliyetlerini 5 yıl bağımsız şekilde sürdürdü ve ardından Alevi Bektaşi Federasyonuna (ABF) katıldı.

Maltepe Cemevi Derneği yönetimi, 2019’un Mayıs ayında Maltepe Belediyesinin iştiraki olan MATAŞ yetkilileri tarafından cemevi arazisini "işgal" ettikleri iddiasıyla kaymakamlığa şikâyet edildi. Yerel seçimler öncesi Başkan Ali Kılıç cemevi yöneticilerine binanın içindeki inşaat işlerini 1 yıl içinde tamamlayıp dernek yönetimine teslim edeceğine dair söz verdi. Ancak göreve gelmesinin ardından 2016’da arsayı kendi kurdurduğu Süreyyapaşa Vakfına devretti. 2017’de ise vakıf araziyi 25 yıllığına Maltepe Belediyesi’nin iştiraki olan MATAŞ A.Ş’ ye kiraya verdi.

alevi Cem Vakfı Ali Kılıç Maltepe Belediyesi