Manisa'da 12 yaşındaki çocuğa istismar Meclis gündeminde: İYİ Parti'den 'Araştırma Komisyonu kurulsun' önerisi

Artı Gerçek muhabiri Hale Gönültaş'ın Manisa'da 12 yaşındaki bir çocuğun devlet koruması altındayken uğradığı istismarı gündeme getirmesinin ardından İYİ Parti milletvekilleri konuyu Meclis'e taşıdı. Milletvekilleri araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Manisa'da 12 yaşındaki çocuğa istismar Meclis gündeminde: İYİ Parti'den 'Araştırma Komisyonu kurulsun' önerisi

ANKARA - İYİ Parti, 18 yaşını doldurduktan sonra koruma altında olduğu kurumlardan ayrılan gençlerin yaşadıkları sorunları ve mağduriyetlerini meclis gündemine taşıdı. Partinin 20 milletvekili araştırma komisyonu kurulması talebiyle Meclis Başkanlığı'na önerge verdi.

Artı Gerçek yazarı ve muhabiri Hale Gönültaş'ın "Bir çocuğun karartılan hayatı: 12 yaşında tecavüze uğradı, çocuk yurduna yerleştirildi, pavyonda çalıştırıldı, şimdi kayıp" haberiyle 12 yaşındaki çocuğun devlet koruması altındayken istismar edilmesini gündeme getirmişti.

Haberin ardından konuyu Meclis gündemine taşıyan İYİ Parti milletvekilleri, Türkiye'de 18 yaşına kadar olan kimsesiz ve bakıma muhtaç çocukların 2828 ve 5395 sayılı yasalarla korunma altına alındığını hatırlattı. Önergede, koruma altındaki çocuklardan yalnızca yüksek öğrenim görenlerin okullarına devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar korunma altında kalabildikleri belirtildi.

18 yaşını doldurarak üniversite eğitimine devam eden gençlerin yurtlarda kalmaya devam etmeleri için mahkemelerden korunma kararının uzatılması yönünde yeni bir karara gerek olduğu belirtilen önergede, "Uygulamada zaman zaman bu durum sorunlu bir sürece dönüşebilmektedir. Liseyi bitirmiş 18 yaş üstü gençlerin yüksek öğretime yerleşememeleri durumunda ise söz konusu gençler yurtlardan ayrılmak durumundadır" denildi.

'YURTLARDAN AYRILANLAR BÜYÜK SORUNLARLA KARŞILAŞIYOR'

Yaşını doldurarak yurtlardan ayrılmak durumunda kalan gençler uyum sürecinde büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığı vurgulanan önergede, "Suça yönelme, madde bağımlılığı, cinsel istismar tehlikesi bu sürecin çözüm bekleyen öncelikli konuları arasında yer almaktadır. Dolayısıyla 18 yaşını doldurmuş başta kız çocukları olmak üzere korunmaya ve bakıma muhtaç olanlarının ve aile içi şiddete ve istismara maruz kalmış çocukların bakım ve korunması, hayata güvenle adım atabilmeleri adına yardımcı merkezlerin oluşturulması gerekmektedir" denildi.

'REHBERLİK VE İZLEME FAALİYETLERİ ÖNEM TAŞIMAKTA'

2828 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikler uyarınca, devlet korumasında yetişmiş
gençlerin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam hakkı bulunduğu hatırlatılan önergede, bu yolla kamu veya özel kuruluşlara yerleştirilen gençlerin uyum sürecinde sorunlarla karşılaştıkları dile getirildi. Kız çocukların yaygın olarak mobinge maruz kaldıkları, özellikle farklı illere ataması yapılanların bu durumdan çok daha yoğun etkilendiği dile getirilen önergede, "Valiliklerin koordinasyonunda sürdürülen rehberlik ve izleme faaliyetleri bu noktada büyük önem taşımakta ve ön plana çıkarmaktadır. Uyum sürecinde işyerine devamsızlık yapanların müstafi durumuna düşmeleri bu sürecin yaygın sorunları arasındadır" ifadeleri yer aldı. (ARTI GERÇEK)