Mardin Tabip Odası: Hekimler virüs teşhisi koymaya çekiniyor

Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Dr. Osman Sağlam, 'Kentte virüs teşhisi koyan bir doktor hastalığı açıklaması nedeniyle izne çıkarıldı. Hekimler teşhis koymaya çekiniyor' dedi.

Mardin Tabip Odası: Hekimler virüs teşhisi koymaya çekiniyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel salgın (pandemi) ilan edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı 18 Mart itibariyle 8 bine yaklaştı. Dün akşam ilk kez bir ölüm vakasının yaşandığı Türkiye'de, salgının bulaştığı kişi sayısı 98 olarak açıklandı.

Mardin Tabip Odası (MTO) Eş Başkanı Osman Sağlam, her ilde koronavirüs testi yapan hastanelerin bulunmaması ve virüse karşı alınan tedbirlerin yetersizliğini eleştirdi.

'HASTALIĞIN SALGIN HALE GELMESİNDE BAKANLIKLARIN MUAZZAM EKSİKLİKLERİ VAR'

Ülkeler arası göçlerin virüsün bulaşmasında etken olduğunu söyleyen Sağlam, "Özellikle Irak, İran, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve diğer Kafkas ülkeleriyle olan taşımacılık işinden kaynaklı bölgemiz ciddi bir risk altında. Şu anda özelikle umre dönüşlerinin olması da ülkemizi risk altında tutmaktadır. Türkiye’de bu hastalığın salgın haline gelmesinde özellikle Sağlık Bakanlığı’nın ve diğer bakanlıkların muazzam bir eksikliği var" dedi.

Mardin Tabip Odası: Hekimler virüs teşhisi koymaya çekiniyor - Resim : 1
Mardin Tabip Odası (MTO) Eş Başkanı Osman Sağlam virüse karşı alınan tedbirlerin yetersizliğini eleştirdi.

'BÖYLE KORUMA TEDBİRİ OLMAZ'

Sınır hattında kurulan sahra hastanelerine değinen Sağlam, özellikle sınır kapılarında sağlıklı işleyen bir durumun olmadığını belirtti. Van ve Şırnak'taki sınır kapılarından geçenlerin sadece ateşlerinin ölçülerek, boğazlarına bakıldığını söyleyen Sağlam, "Bir umre örneğinde olduğu gibi ‘ateşi var mı, yok mu’ şeklinde çok basit, halk sağlığı olgusuna yakışmayacak şekilde koruma tedbirleri alındı. Böyle bir korunma tedbiri olamaz. Çünkü her hastalığın bir kuluçka süreci vardır. Bir hastalık bulaştıktan sonra o virüsün vücutta taşınma süresi ve vücutta bir hastalığa dönüşme süresi var. Bu da şu anda 14 günlük bir süreç. Hasta bu virüsü kaptıktan 14 gün sonra hastalanabiliyor, ateşlenebiliyor" diye konuştu.

'HEKİMLER TEŞHİS KOYMAYA ÇEKİNİYOR'

Sağlıkçıların vakaları "koronavirüs şüphelisidir" diye aleni bir şekilde duyuramadıklarını kaydeden Sağlam, kentte virüs teşhisi koyan bir doktorun hastalığı açıklaması nedeniyle belli bir süre izne çıkarıldığını belirtti. Yaşananların sağlık personelini ve doktorları ürküttüğünü ifade eden Sağlam, hekimlerin koronavirüs teşhisi koymaya çekindiklerini dile getirdi. Sağlam, "Son 20 yıldır Türkiye’de var olan sağlık sektörü tam bir fiyasko. Şu anda sağlık sektörü çökmüş durumda. Türkiye’de 3 ilde sadece testlerin yapılabiliyor olması, yok sayma ve reddetme üzerine yürütülen bir politika. Hekimlerin tanı koymaktan korktukları bir sürü hasta var. Açıkçası özel hastaneler de diğer hastaneler de hekimlere baskı yapıyor" ifadelerini kullandı.

'KARANTİNA BÖLGE HASTANELERİ İLAN EDİLMELİ'

Koronavirüsün bir hastanede görülmesi durumunda hastanenin bir bütünen karantina altına alındığını dile getiren Sağlam, "O hastane karantinaya alındığı zaman sağlıklı bir durumdan bahsedilemez. Hastalar rahat bir şekilde gidemeyecektir doğal olarak. Tüm hastaneler karantina altına aldığın zaman halkın normal hastalıkları için de ulaşabilecekleri bir merkez yaratamıyorsun. Her ilde bir karantina hastanesinin ilan edilmesi gerekiyor. Şu anda Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlükleri bunu yasaklıyor" dedi. (M.A)

sağlıkçılar virüs dünya sağlık örgütü teşhis koronavirüs Kovid-19