'Mardin'de Coronavirus vaka sayısı 5 bine yaklaştı, 200 sağlık çalışanı enfekte oldu'
SES Mardin Şubesi, kentte Coronavirus vaka sayısının 5 bine yaklaştığını, 200 sağlık çalışanının enfekte olduğunu ve hastanelerin dolduğunu açıkladı.
Mardin'deki Coronavirus tablosuna dair yazılı bir açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi, normalleşme süreci sonrası kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte "kontrolsüz salgın yönetimine" geçiş yapıldığını belirtti.
Kentte ortaya çıkan vaka sayılarının beklenen seviyesin üstünde olduğuna vurgu yapılan açıklamada, kentteki son duruma dair "Salgının başında bütün planlamaların yapıldığı ve önlemlerin alınmasında belli bir seviyeye gelinen ilimizde, 'Normalleşme!' sonrası salgın yönetimi kontrolden çıkmış ve toplam vaka sayımız 5 bine yaklaşmıştır" bilgisi paylaşıldı.
Hastanelerde yaşanan doluluk nedeniyle pandemi hastanesi ilan edilmeyen hastanelerde bile Coronavirus vakalarının yatışlarının yapıldığının belirtildiği açıklama "Hastanelerdeki servis ve yoğun bakımların neredeyse tamamı dolmuş ve artık hastaların başka illere sevk edilmesi söz konusudur. Bu durum hem başka hastalığı olan kişilerin hastanelere başvurmasını kısıtlamakta hem de hastanelerde yatışlı olan hastaların aldığı sağlık hizmetinin kalite ve niteliğini azaltmaktadır" denildi.
ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI
Kentte sağlıkçıların da risk altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada enfekte olan sağlık çalışanı sayısının da 200'ü bulduğu uyarısı yapıldı.
SES Mardin Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Kürt illerindeki günlük vaka sayısının binin üzerinde olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye genelinde açıkladığı sayıların da bin olmasının verilerdeki farklılığı ortaya koyduğu belirtildi:
"Diğer bölge illerindeki sağlık emekçileri örgütlerinden aldığımız bilgi itibariyle sadece bölgedeki vaka sayısının binin üzerinde olduğunu tespit ettiğimiz günlerde bile Sağlık Bakanlığı'nın bin vaka açıkladığını görüyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından günlük verilen tablodaki vaka sayılarının sadece hastaneye yatışı yapılan vaka sayısı olabileceği konusunda ciddi tespitlerimiz var. Ayrıca, özünde vakaların kaynağını bulmaya yönelik yapılması gereken filyasyon çalışmaları da maalesef ki etkinliğini yitirmiş durumdadır. . Bilgiler şeffaf ve açık bir şekilde paylaşılmalıdır. Halkın 'evde kal' çağrılarına ve karantina şartlarına uyması için iktidarın gerekli ekonomik düzenlemeleri yapması gerekir ki; bu zaten sosyal devlet olmanın bir gereğidir. Artık 'her şeyi ben bilirimci tavrı ve sırf muhalif gördükleri için sağlık örgütlerinin önerilerine kayıtsız olma halini terk etmeleri ve sağlık örgütlerini, il pandemi kurullarına alarak, pandemi ile mücadele sürecine dâhil etmeleri gerekir. İl pandemi kurullarının, verileri ve mevcut durumu il düzeyinde günlük açıklayarak halkı bilgilendirmesi ve halkın salgın ile mücadeleye katılımını sağlaması gerekir."(Mezopotamya Ajansı)