Maske dağıtımında kaosa devam: Şimdi de 'sabit ücretle satılsın' önerisi geldi

Maskelerin şimdide valilikler tarafından dağıtılacağını belirten Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, şimdi de 'sabit ücretle maske sağlanmalı' önerisinde bulundu.

Maske dağıtımında kaosa devam: Şimdi de 'sabit ücretle satılsın' önerisi geldi

PTT'den e- devlet kapısından, eczanelerden iş yerlerine, DMO'lardan valiliklere kadar herkesin bir birinin üzerine yıkmaya çalıştığı maske dağıtım uygulamasındaki kaos ilk günkü kadar çözümsüzlüğünü koruyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maske satışını yasaklayarak ücretsiz dağıtılacağını açıklamasının üzerinden aylar geçse de hala eline maske ulaşmayan milyonlarca insan son umudunu eczanelerden gidip almasını sağlayacak e devlet mesajına bağlamıştı. Ancak o mesajında gelmeyeceği dün yapılan açıklama ile anlaşıldı.

HALKA NASIL MASKE ULAŞTIRILACAĞI HALA BİLİNMEZLİĞİNİ KORUYOR

İstanbul Eczacı Odası, dün yaptığı kısa açıklamada, maskelerin artık çalışanlara eczanelerden değil iş yerleri tarafından dağıtılacağını duyurdu. Duyurunun sadece bu kadar olması nedeniyle ücretsiz izine çıkarılan çalışanların, işten çıkarılan yurttaşların ya da evden çalışan insanların maskeye nasıl ulaşacağı, Türkiye'nin kendini koronavirüs pandemisinden nasıl koruyacağı soruları hala yanıtlanmış değil.

ŞİMDİ DE 'VALİLİKLER DAĞITACAK' AÇIKLAMASI

Daha bu sorular yanıt beklerken ikinci bir açıklama yapan İstanbul Eczacı Odası, kamu çalışanlarının maskelerini valilikler tarafından dağıtılacağını duyurdu.

Özel sektörde ise çalışanlar maske taleplerini iş yerlerine iletecek, iş yerleri bu talepler doğrultusunda valiliklere baş vuracak, valiliklerde bu başvurulara yanıt vererek iş yerlerine maske gönderecek.

İŞ YERLERİ, ÇALIŞANLARININ TALEPLERİNE YANIT VERMEYİP MASKE İSTEMEZ İSE NE OLACALK?

'İş yerleri valiliklere başvurmaz ise uygulama nasıl işleyecek, ücretsiz izinli, işten çıkarılan ve evden çalışan insanların maskeye nasıl ulaşacağı soruları hala bilnmezliğini korurken başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere koronavirüs bilim kurulu ve tüm sağlıkçılar halkın kendisini virüs salgınından koruması gerektiği konusunda uyarmayı sürdürüyor.

Peki şimdi, işe, markete, hastaneye gitmek durumunda olan ya da ihtiyaç durumunda sokağa çıkması gereken 'evindeki vatandaş' ne yapacak?

ECZACILAR BİRLİĞİ'NDEN MASKE SORUNU HAKKINDA İLGİNÇ AÇIKLAMALAR

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, yaptığı yeni bir açıklamayla, halkın maskeye ulaşımı ya da devletin haka maske ulaştırma durumunun maske üretiminin üst seviyelere gelindiğinde çözüleceğini belirtiyor.

Günde 8 milyon maske üretimi yaptığı açıklanan Türkiye'de halkına maske dağıtma vaadini kaosa dönüştüren devletin durumunun tüm dünya devletlerinde de aynı olduğunu savunan Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, şöyle devam ediyor:

"Hastaneye gitmek zorunda kalanların, işe gitmek zorunda kalanların maske alamaması bir sorun. Ancak bu maske sorunu sadece Türkiye’ye özgü bir sorun değil. Devletler, devletlerin maskelerine el koydu. Bu sorun tüm dünyada bir sorun haline geldi. Bu salgın birçok şeyi de ortaya çıkardı. Biz diyoruz ki maske dağıtımına devam etsin. Belirli bir düzen aralığında ve eczanelerin iş yükünü artırmayacak bir şekilde günde 30-40 kişi bir eczaneden maske alabilsin. Örneğin bir yerde bin tane eczane varsa oradaki insanlara 40 bin SMS gönderilsin. Günde 400 kişi bir eczaneye gidip maske sorarsa bir sıkıntı ortaya çıkar, bulaş riski artar. İhtiyacı olanlara sabit ücretle maske sağlanmalı. Maske üretimi bir süre sonra belirli bir noktaya geldiği için bu sorun çözülecek."

MASKEYE NASIL ULAŞILACAĞI HALA BİLİNMEZLİĞİNİ KORUYOR

Türkiye'de koronavirüsle ilgili, verilere bakıldığında ferahlatıcı bir tablo gördüklerini iddia eden Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, "Sokağa çıkma konusunda bir refleks olmamalı" gibi kesin ifadelerle konuşsa da çıkmak zorunda olanların maskeye nasıl ulaşacağı konusu hala belirsizliğini koruyor:

"SMS gelmeden eczanelere gitmek bu riski artırmaktan başka bir işe yaramaz. Türkiye’de virüsle ilgili göstergelere baktığımızda ferahlatıcı bir tablo görüyoruz. Bu başarı izolasyonun ve önerilerin vatandaş tarafından kabulüyle ilgili bir şey. Vatandaş buna azami bir özen göstermeli. Sokağa çıkma konusunda bir refleks olmamalı. İnsanlar buna riayet etmezse bu salgınla baş etmek çok zor olacak." (HABER MERKEZİ)

Salgın maske koronavirüs COVID-19