Meclis’e sunulan yasa teklifinde BOTAŞ’ın borçlarına af çıktı
Gelir Vergisi ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM’ye sunan AKP, vergi kanunlarının arasına, BOTAŞ’la ilgili hükümler ekledi.
Asgari ücret açıklamasının ardından TBMM Başkanlığı’na sunulan torba yasa teklifi ile Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklere imza atmak isteyen iktidar partisi, düzenlemeyi fırsat bilerek BOTAŞ’ın tüm borçlarını silmeye hazırlanıyor. Meclis’e sunulan teklifin içinden BOTAŞ’ın kamuya olan tüm borçlarına af çıktı. Teklifin yasalaşması durumunda BOTAŞ, borçsuz bir şekilde devredilebilecek.
BOTAŞ’IN TÜM BORÇLARI SİLİNECEK
BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre rekor oranda zarar eden ve özelleştirme iddialarının merkezinde yer alan BOTAŞ’ın kamuya ait borçlarının tamamı siliniyor. Gelir Vergisi ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM’ye sunan AKP, vergi kanunlarının arasına, BOTAŞ’la ilgili hükümler ekledi. Teklifin yasalaşması durumunda BOTAŞ’ın Ticaret Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerinde vadesi geldiği halde ödenmemiş her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları ve gecikme zamları silinecek. Teklifle ayrıca BOTAŞ’ın yapılandırılmış borçları da silinecek.
EN ÇOK BORÇ ALAN İKİNCİ KAMU KURUMU
BOTAŞ’ın özelleştirmesini daha "cazip" hale getiren teklif, kurumun elden çıkarılmasına yönelik ilk adım olmadı. Şubat ayında Resmi Gazete’de yayımlanan kararla BOTAS International Anonim Şirketi isimli yeni bir uluslararası şirket kuruldu. TBMM’de geçen ay "elektrik ve enerji torba teklifi" ile de BOTAŞ ve bağlı ortaklıkları ile yurtdışında kurdukları şirketler, Kamu İhale Yasası’nın kapsam dışına çıkarıldı. 83 milyar TL sermaye ile Türkiye Varlık Fonu A.Ş’nin bünyesinde bulunan BOTAŞ, bu yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan 7 milyar TL’den fazla borç aldı ve en çok borçlanan ikinci kamu kurumu oldu. BOTAŞ, Sayıştay Kamu İşletmeleri Raporu’na göre de 5,6 milyar TL’lik zararla 23 kamu işletmesi arasından en çok zarar eden kurum oldu.