Medeni Yıldırım davasında beraat kararı bozuldu

Lice’de kalekol inşaatını protesto sırasında öldürülen Medeni Yıldırım’a ilişkin davada verilen beraat kararını bozan mahkeme, 'Deliller eksik toplandı' dedi.

Medeni Yıldırım davasında beraat kararı bozuldu

DİYARBAKIR - Gaziantep Bölge Adliyesi Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde, 28 Haziran 2013’te yapılan kalekol protestosunda askerlerin açtığı ateş sonucunda yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın (19) öldürülmesine ilişkin açılan davada, yerel mahkemenin sanık er Adem Çiftçi hakkında verdiği beraat kararını bozdu. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 yıl süren davada, 8 Kasım 2016’da kararını açıklayan mahkeme, davanın tek sanığı olan er Çiftçi’nin üzerine atılı suçu işlediğine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle, hakkında beraat kararı vermişti.

Mahkeme gerekçeli kararında, Yıldırım’ın ‘askerler havaya ateş açtığı sırada yaşamını yitirdiği’ni iddia ederek, otopsi sırasında Yıldırım’ın vücudunda mermi çekirdeğine rastlanmadığı, bu nedenle merminin hangi silahtan çıktığının belli olmadığını savunmuştu. Yıldırım’ın ölümüyle ilgili eksik soruşturma yürütüldüğünü itiraf eden mahkeme, gerçek fail ya da faillerin ortaya çıkarılması için Lice Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Yıldırım ailesi avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, davada eksik soruşturma yürütüldüğü, yerel mahkemenin verdiği beraat kararının yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf başvurusu yapmıştı.

‘EKSİK İNCELEME YAPILDI, DELİLLER EKSİK TOPLANDI’

Yalçındağ’ın istinaf talebini inceleyen Gaziantep Bölge Adliyesi Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, 15 Eylül’de oy birliğiyle verdiği kararla, istinaf talebini yerinde bularak yerel mahkemenin sanık er Adem Çiftçi hakkında verdiği beraat kararını, ‘yargılamada eksik inceleme ve değerlendirme yapıldığı’, ‘delillerin eksik toplandığı’ gerekçesiyle bozdu. Bozma gerekçelerinin 5 maddede sıralandığı kararda, sanık er Adem Çiftçi’nin mahkemede verdiği ifadeler arasındaki çelişkilerin giderilmemesinin düşünülmemesi, davaya katılma talebinde bulunan Cafer Gündüz’ün haklarını kullanabilmesi için duruşmadan haber edilmemesinin gözetilmemesi, Yıldırım’ın vücudundaki ateşli silah yaralanmasının giriş ve çıkış delikleri ile izlediği traje konusunda hazırlanan raporlar arasındaki farklılık ve çelişkilerin giderilmemesini, yerel mahkemenin sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri yerine eksik inceleme ve yetersiz gerekçe ile yazılı şekilde beraat kararı vermesini bozma gerekçeleri olarak gösterildi.

MAHKEME ÇELİŞKİLERİN GİDERİLMESİNİ İSTEDİ

Olayda maddi gerçeğin hiç bir kuşkuya yer vermeyecek biçimde ortaya çıkarılması için olay yeri krokisi, güvenlik kamerası görüntüleri, tanık beyanları, sanık ifadesi ve olay yerindeki maddi bulgular birlikte değerlendirilip, olay yerinde uygulamalı keşif yapılması gerektiğine hükmedilen kararda, raporlar arasındaki farklılıklar ve çelişkilerin giderilmesi, görüntülerin incelenerek hangi taraftan ateş edildiğine dair rapor aldırılması istendi. Açıklanan nedenlerle Yalçındağ’ın istinaf talebinin yerinde görüldüğü belirtilen kararda, CMK’nin ilgili maddeleri uyarınca yerel mahkemenin beraat kararının bozularak, dosyanın yeniden yargılama yapılmak üzere yerel mahkemeye gönderilmesine karar verildi. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri gönderilen davanın ilk duruşması Aralık ayında görülecek.

‘SORUŞTURMA YETERSİZDİ, ETKİLİ YÜRÜTÜLMEDİ’

İstinaf Mahkemesinin bozma kararını değerlendiren Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, "Medeni Yıldırım olayı son derece net, öldürme kastı açık olan bir olaydır. Medeni Yıldırım soruşturması başından beri yetersiz bir soruşturmaydı, etkili yürütülmedi. Sanık olarak ifadesi alınması gereken şüphelilerin, tanık olarak ifadesi alınması bile başından beri bu dosyanın rütbesiz bir iki askerin üzerine yıkılarak kapatılmak istendiği yönünde bir çabayı gösteriyordu. Olayın üzerinden yıllar geçmesine rağmen gerçek failler veya diğer faillerin bulunması için bir isteksizlik ve yerinde sayma durumu olduğunu görmek mümkün.

Beraat kararını, dosyanın başından beri yürüyen eksik yanlarını da göstererek istinaf yolunu kullandık. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek olan yargılama, hem de diğer faillerin bulunması için Lice Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma ile ilgili taleplerimiz devam ediyor. Biz göz göre göre gencecik bir çocuğun yaşam hakkının bu kadar hoyratça ortadan kaldırılması konusunda asla sessiz kalmayacağımızı ve bütün failler hak ettiği cezayı alana kadar sürecin takipçisi olacağımızı bir kere daha ifade etmek istiyoruz" şeklinde konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

dava Lice