'Merkez Bankası'na müdahaleleriniz hukuka uygun ise açıklayın'

ARTI TV'de yayımlanan Ekonomi Politik programının konuğu DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı oldu.

'Merkez Bankası'na müdahaleleriniz hukuka uygun ise açıklayın'

ARTI GERÇEK- "Eriyen rezervler ile ilgili, rezerv meselesini ilk olarak genel başkanımız dile getirdi" diyen DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, "Özellikle geçen seneninin ortasından beri şeffaf olmayan Merkez Bankası'nın duyurularına yansımayan bir müdahale söz konusu" dedi.

ARTI TV'de İbrahim Ekinci'nin sunduğu Ekonomi Politik programına katılan Çanakçı, "İktisadi olarak hükümet, kredi genişlemesine, parasal genişlemeye dayalı bir yaklaşım izledi. Enfslasyon beklentilerini iyileştirmeden Merkez Bankası'na müdahale etti. Merkez Bankası'nın elindeki araçları kullanmasına mani oldu. Bu da tabiki kur üzerine ciddi bir baskı oluşturdu. Bu baskıyı dengelemek için rezervleri kullandılar. Fakat gelinen noktada ne kuru kontrol edebildiler, ne faizi kontrol edebildiler, rezervlerimiz eridi, faiz iki katından fazla arttı. Yine kurda geçici bir gevşemenin ardından 7.5 TL'nin üzerine çıktı. Dolayısıyla burada ciddi bir iktisadi yanlış var. Rezervler şuraya gitti, buraya gitti demek doğru değil. Bu tamamen politika başarısızlığıdır" dedi.

130 MİLYAR DOLARA YAKIN REZERVE MÜDAHALE

Türkiye'nin ilk defa döviz müdahalesi yapmadığını söyleyen Çanakçı, "Daha önceki müdahalelerde Merkez Bankası'nın sitesinden yayımlandı. Şimdi gidip Merkez Bankası'nın sitesine baktığımız zaman döviz alım-satım ihalelerinin 2011'de, doğrudan müdahalelerde 2014'de en son yapılmış gözüküyor. Siz şimdi bir yılı aşkın sürede 128-130 milyar dolara yakın bir rezervi müdahale amaçlı olarak kullanıyorsanız ve bunu da internet sitenizde yayımlamıyorsanız bu ciddi bir şeffaflık sorunu ve hesap verilebilirlik problemidir" dedi.

'BUNU AÇIKLAYIN!'

Çanakçı, "Madem bunlar gerekliydi, madem hukuka uygun yapıldı... Hangi tarihte, hangi kurdan, hangi miktardan, hangi yöntemle bu müdahalelerin yapıldığını açıklayın, kamuoyu bunu bilsin" ifadelerini kullandı.

'İŞSİZLİK, HAYAT PAHALILIĞI VE YOKSULLUK...'

Türkiye'nin üç tane çok önemli sorunu var diyen Çanakçı, sorunları; İşsizlik, hayat pahalılığı ve yoksulluk olarak tanımladı. Yoksulluğun yaygınlaştığını ve derinleştiğini söyleyen Çanakçı, "Yoksulluk her dönemde olmuştur ama bu kadar derin ve bu kadar yaygın bir yoksulluğu Türkiye ilk defa yaşıyor. Bu üç tespite ancak kalıcı bir çözüm bulabilirsek, 'biz Türkiye'nin meselelerine çözüm bulduk' diyebiliriz" şeklinde konuştu.
Çanakçı, "Bu üç sorunun temelinde ise Türkiye'nin yönetim planları, hukuk problemi, özgürlük problemi yer alıyor" dedi. Çanakçı son olarak ise, bu sorunların çözüme ulaştırılmadığı, tek kişinin yönetiminden parlamenter düzene geçilmediği taktirde sorunların derinleşerek devam edeceğini vurguladı.

dolar artı Mart parti ekonomi ocak Finans döviz kur Nisan rezerv İbrahim deva