Mersin’de kadınlar kooperatif kurdu
‘Tarım ürünlerini katma değer yaratacak dönüşümlerden geçirmek üzere yatırımlar yapacağız.’
Mersin’de üreten kadınlar bir araya geldi Güneşin Kadınları Kooperatifi’ni kurdu. Geçtiğimiz yaz aylarından itibaren bir araya gelen kadınlar toplantılar nihayetinde Mezitli Üretici Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi (SOLİNOVA) kurdu.
Kooperatif’in başkanlığını ise tanıdık bir isim üstlenmiş durumda, Barış İçin Akademisyenler’in bildirisine imza attığı için ihraç edilen ve diğer akademisyenlerle birlikte Kültürhane’yi kuran Prof. Dr. Ayşegül Yılgör.
Yılgör, Türkiye’de olduğu gibi Mezitli’de de yaşanan olumsuz ekonomik koşullara karşı harekete geçtiklerini ifade ederken, "Mezitli’de kadınları üretime teşvik etme, üretici kadınların bilgi ve becerilerini artırma, üretici kadınlara pazarlama desteği sunma, istihdam alanları yaratma pazarlama istihdamını artırma, ekonomik ve sosyal güçlenmelerine katkıda bulunmayı hedefleyen biz, bir grup kadın 2019 Haziran ayında bir araya geldik. Bu hedeflerimizi kadın dayanışması, katılımcılık ve demokratik yönetim ilkeleri çerçevesinde hayata geçirmeyi de hedefleyince örgütlenme modelimiz de kooperatif olarak ortaya çıktı" dedi.
Tanıtım toplantısında konuklara ürettikleri sahlep ve enginardan ikram eden Solinova Kooperatifi’nin tanıtım toplantısında konuşan Yılgör, "Enginar ve salep. Tarım ürünlerini katma değer yaratacak dönüşümlerden geçirmek üzere yatırımlar yapacağız. Çalışmalarımızı Mersin’deki diğer kadın kooperatifleri ile yardımlaşma, dayanışma ve işbirliği çerçevesinde yürütmek istiyoruz. Ürünlerimiz bölgemizi ve kadın emeğini yansıtacak şekilde SOLİNOVA markamızla sunacağız. Yani Güneşin Kadınları. Daha yolun başındayız, yolumuz uzun, ama enerjimiz, hevesimiz ve heyecanımız o kadar çok ki yollar ve zorluklar gözümüzü korkutmuyor" şeklinde bilgi verdi.
‘KIRSAL VE KENT DAHA ÇOK YAKINLAŞTI’
Konuşmasında kooperatifçiliğin önemine dikkat çeken Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, "Üretimin gerçek değerine ulaşmasında kuşkusuz en önemli etken kooperatifçiliktir. Mutafa Kemal Atatürk’te daha o yıllarda kooperatifçiliğin önemini çok iyi bildiğinden Silifke’de bir üretim kooperatifinin kurulmasına öncülük etmiş ve 1 numaralı üyesi olmuştur. O kadar mücadelenin arasında kooperatifçiliği de unutmamış. Günümüzde farklı ekonomik ve siyasi anlayışların kooperatifçiliği teşvik amacıyla çalışmalar yapılması son derece önemlidir" dedi.
Kooperatifçiliğin kırsalda yaşayanlarla kentlerde yaşayanların buluşması açsından da son derece önemli olduğunun altını çizen Tarhan, "Artık günümüzde kırsal ve kent çok daha fazla bir birine yakınlaştı. Biz de belediye olarak Kadın Üretici Pazarımız başta olmak üzere pek çok çalışmamızda bu yakınlaşmayı daha da artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ancak, üreticilerin, üretimlerinin gerçek değerini kazanması için kooperatifçilik anlayışı altında buluşması gerekiyor. Buna inanmaları gerekiyor. Üretici kendisi kooperatifine sahip çıkmazsa biz ne kadar proje geliştirirsek geliştirelim bir yere kadar başarılı olur" dedi.