Metal işçileri 2 Şubat'ta greve çıkıyor
Türk Metal Sendikası'nın ardından Birleşik Metal İş de greve çıkacağını duyurdu.
HABER MERKEZİ - DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, MESS ile TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 2 Şubat'ta greve çıkacaklarını duyurdu. Metal patronlarıyla 130 bin işçi adına sürdürülen görüşmelerin tıkanması sonucu geçtiğimiz günlerde Türk İş'e bağlı Türk Metal Sendikası da 2 Şubat'ta greve gideceğini açıklamıştı.
Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 2017-2019 dönemi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanmaması, gelinen aşama ve MESS'in taleplerine metal işçilerin vereceği yanıtlar, Golden Age Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı. 'Greve hazırız' pankartının asıldığı toplantıya, Cam Keramik İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Gıda İş Genel Sekreteri Levent Gökçek, Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Akyürek ve metal işçileri katıldı. Toplantıda konuşan Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu "Bu toplu pazarlık Birleşik Metal İş ve işkolumuzdaki diğer iki sendikaya bağlı 180 işyerinde, 130 bin işçiyi kapsıyor. Geçmiş toplu pazarlık deneyimlerinden biliyoruz ki 130 bin işçiyi ilgilendiren bu sözleşmenin etkileri kapsadığı işçi sayısının çok çok üstündedir" dedi.
'OHAL İŞÇİ HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİ ENGELLİYOR'
Sonuçları açısından sadece metal işçilerini değil Türkiye'deki diğer işkollarında devam eden sözleşmeleri de etkileyen bir toplu pazarlık olduğunu belirten Serdaroğlu, "Bu dönemin toplu pazarlık sürecini öncekilerden ayıran bir özellik de OHAL koşullarında yürütülüyor olmasıdır. 6. kez uzatılan OHAL'in işçi hak ve özgürlükleri engelleyecek şekilde kullanıldığı bir dönemde toplu pazarlık yürütüyoruz. Bu nedenle metal sektöründe yürütülen toplu sözleşme sürecinin seyrinin, grevli toplu sözleşme hakkı ile işçi hak ve özgürlüklerini kullanabilme özgürlüğü açısından büyük önemi var" dedi.
63 MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile 2017-2019 dönemi grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 6 Ekim 2017 tarihinde başladığını aktaran Serdaroğlu, resmi arabulucu sürecine kadar yapılan altı toplantıda bir anlaşma sağlanamadığını ve 60 günlük müzakere sürecinden sonra zorunlu resmi arabulucu sürecinin tamamlandığını belirtti. MESS ile en son 11 Ocak'ta bir araya geldiklerini ifade eden Serdaroğlu, "Ancak kayda değer bir gelişme sağlanamadı. Sendikamız bu dönem MESS'e 78'i asıl madde, 5'i geçici madde ve 14'ü ek madde olmak üzere toplam 97 maddeden oluşan bir toplu pazarlık teklifi sundu. Görüşme sürecinde 33 madde kabul edildi. Kabul edilen maddeler sendikamızın değişiklik teklif etmediği, bir önceki sözleşmelerde yer alan maddelerdir. Kalan 63 madde de ise anlaşma sağlanamadı" diye konuştu.
'SIRTINI OHAL'E VE HÜKÜMETE DAYAYAN PATRNLAR SEFALETİ ÖNERDİ'
Yaptıkları çalışmalar sonucu üyeleri için ortalama saat ücreti 10.39 TL ve ortalama net ücreti ikramiye dahil yaklaşık 2 bin 145 TL ücret zammı belirlediklerini ifade eden Serdaroğlu, "Ücret zammı talebimiz ilk 6 ay için üç kademede iblağ, seyyanen ücret ve kıdem zammı olacak şekilde yaklaşık yüzde 30.47'lik bir artışla net 695 TL olarak belirlendi. Sosyal ödemelerde de talebimiz yüzde 50 civarındadır. MESS ilk olarak yüzde 3.20, karşılığı 70 TL, son olarak da yüzde 6.40 oranında yaklaşık 140 TL zam teklif etti. MESS'in sosyal ödemelerdeki teklifi ise yüzde 12.80 oranındadır. Böylece OHAL'e ve Hükümet'e sırtını dayayan MESS işçilere sefalet ücreti önerme cüretini gösterebildi" şeklinde konuştu.
'AKP DİĞER HÜKÜMETLERE RAHMET OKUTUYOR'
Grev hakkının Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerinde ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarında güvence altına alınan temel ve evrensel bir hak olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, "1961 Anayasası ile ilk kez güvence altına alınan grev hakkı, pek çok kez sermayenin ve sermaye yanlısı hükümetlerin saldırısına uğramış, sınırlandırılmak istenmiştir. AKP Hükümeti ise geçmiş hükümetlere rahmet okutacak kararlara imza atmış, atmaya devam etmektedir" diye konuştu. AKP döneminde çeşitli işkollarında toplam 13 işyerinde 62 bin 250 işçinin grevi, 2016 Temmuz ayında ilk kez ilan edilen OHAL'den bugüne ise 5 işyerinde 24 bin 200 işçinin grevi, erteleme adı altında yasaklandığını hatırlatan Serdaroğlu, bunlardan 2'sinin Birleşik Metal İş Sendikası'nın olduğunu söyledi.
TÜM METAL İŞÇİLERİ 2 ŞUBATTA GREVE GİDİYOR
OHAL'e güvenerek grevlerin yasaklanacağı rahatlığı içinde olan MESS'e ve kamuoyuna grev yasağını tanımayacaklarını ilettiklerini belirten Serdaroğlu, "Üç sendikanın 130 bin işçiyi kapsayan grevi Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklama tehdidi altında. Bu büyük bir saldırı anlamına gelecektir. Önümüzdeki günler birçok gelişmeye, saldırıya açık. İşçi sınıfının mücadele tarihinden aldığımız güçle ve işçi sınıfının mücadelesinin değiştirme ve dönüştürme yeteneğine olan inancımızla, toplu pazarlık mevzuatının gereğini yerine getirerek 30 işyerinde 12 bin üyemizle almış olduğumuz grev kararını tüm metal işçileriyle beraber 2 Şubat tarihinde hayata geçireceğimizi, eğer bu grevimiz yasaklanırsa grev yasağını tanımayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz" şeklinde konuştu. (Mezopotamya Ajansı)