Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 'B3' olarak teyit etti

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 'B3' olarak teyit etti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 'B3'olarak teyit ederken, not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çevirdi. Peki, B3 kredi notu ne anlama geliyor?

Artı Gerçek - Moody's, Türkiye ekonomisine ilişkin takvim dahilinde değerlendirmeye gitti. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "B3" olarak teyit edildiği, daha önce "durağan" olan not görünümünün ise "pozitif"e yükseltildiği bildirildi.

Görünümün pozitife çekilmesindeki temel nedeninin para politikasındaki değişim olduğu belirtildi. Bu politikaların, çok yüksek seyreden enflasyonu sürdürülebilir seviyeye indirme ihtimalini artırdığı ifade edildi.

'MANŞET ENFLASYON KISA VADEDE DAHA DA ARTABİLİR'

Raporda, manşet enflasyonun kısa vadede artabileceği de ifade edildi.

Enflasyonun yılın ikinci yarısında ılımlılaşmaya başlayacağı, yıl sonunda yüzde 45 civarında olacağı öngörüldü.

Açıklamada, Türkiye'nin kredi notunu etkileyebilecek faktörlere değinilerek, mevcut para politikası duruşunun yaklaşan yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi ile büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizlerin azalmasına ilişkin kanıtlar görülmesi durumunda, ülkenin notunun yükseltilebileceği belirtildi.

Moody's, 2023 yılı takvimde Türkiye'nin kredi notuna ilişkin gözden geçirme tarihi olarak 15 Aralık'ı belirlemiş ancak o tarihte Türkiye için güncelleme yapmamıştı.

B3 NOTU NE ANLAMA GELİYOR?

Ülke kredi notu, bir ülkenin finansal yükümlülüklerini zamanında yerine getirme yeterliliğine sahip olup olmadığı hakkında görüşleri ifade etmektedir. B3 kredi notu, yüksek kredi riskiyle birlikte, yüksek spekülatif seviyeyi işaret ediyor. Güvenlik marjı sınırlı. Mevcut finansal yükümlülükler karşılanabilir ancak devam eden ödeme kapasitesi ticari ve ekonomik çevrede bozulmaya karşı kırılgan durumu ifade ediyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar