Murat Kurum yapı izni geçmişte verilen villa için İBB'yi suçladı

Murat Kurum yapı izni geçmişte verilen villa için İBB'yi suçladı
Çevre Bakanı Murat Kurum, Ekrem İmamoğlu'nun "1994-2018. 24 senedir izlemişler" dediği villa için "Vaniköy'deki çevre katliamına izin veren kim? İstanbul Büyükşehir Belediyesi" dedi. Adnan Oktar'ın kullandığı villa, 2023'te Boris Borisenko'ya satılmıştı.

Artı Gerçek - İktidarın, İstanbul Boğaziçi Öngörünüm alanında yıkımı yapılan Üsküdar Vaniköy'deki villa ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik suçlaması devam ediyor. 31 Mart 2024 seçimlerinde Ekrem İmamoğlu'na karşı belediye başkanlığı seçimini kaybeden ancak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Vaniköy’deki çevre katliamına İstanbul Büyükşehir Belediyesi izin verdi" dedi.

Murat Kurum, Abdi İpekçi Spor Salonu'nun yıkılarak yerine yapılan Basketbol Gelişim Merkezi’nde incelemelerde bulunurken, Vaniköy'deki kaçak yapıya ilişkinde soruları da yanıtladı.

İMAMOĞLU'NA: GÜLÜMSEYEREK İZLİYORUZ

İmamoğlu'nun açıklamalarının sorulması üzerine Murat Kurum, şöyle konuştu:

"Kaçak yapıda bugün 3’üncü gün. Tek tek tespit ediyoruz. Bugün de yıkım devam edecek ve orada doğaya verilen zararlara ilişkin de yeniden ağaçlandırma, bitkisel peyzajın yapılması suretiyle ağaçların yerine dikmek suretiyle süreci yürütüyoruz. Belediye başkanının orada yaptıkları, yine başkanlığın yaptıklarını da gülümseyerek izliyoruz. Başkanın bu açıklamaları tamamen suçluluk psikolojisidir.

Vaniköy'deki çevre katliamına izin veren kim? İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Burada basit tadilat diye izin veren, bu kaçak yapıların yapılmasına müsaade eden kim? İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Biz bunu görmüşüz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak bunu tespit etmişiz. İlgili, İstanbul Büyükşehir Belediyesini yazılı ve sözlü uyarmışız. 'Burada kaçak yapı yapılıyor, sizde buna göz yumuyorsunuz, müsaade ediyorsunuz. Hemen gerekli tedbirleri alın, inşaatı durdurun ve kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirin' diye yazılı sözlü söylemişiz. Buna rağmen duymazlıktan gelmişler, görmezden gelmişler ve biz onların o aymazlığı karşısında, vurdumduymazlığın karşısında gidip kaçak yapıların yıkım işlemini başlattık. Ve bunlar, apar topar sanki yıkın dememişiz, sanki kaçak yapılara müsaade edenler kendileri değilmiş gibi, sanki orada çevre katliamı yapılırken bunu izleyen, seyreden kendileri değilmiş gibi biz oraya gittiğimizde aman 'bizde yıkıma ortak olalım' gibi ki onu yaparken de oradaki ağaçlara zarar vererek, ekiplerin çalışmasına müsaade etmeyecek, onları engelleyecek bir çalışma anlayışıyla oraya gelmeye çalıştılar."

'BİZ ORAYA GİDENE KADAR AKILLARI NEREDEYDİ'

“Sormak lazım, biz oraya gidene kadar akılları neredeydi. Ellerinden tutan, engelleyen mi vardı. Niye gidip yıkmadınız? Günlerce İstanbul'u, Türkiye gündemini meşgul etmiş bir işe karşı siz duymazdan, görmezden geldiniz. Önce samimi olacaksınız. İstanbul Boğazı tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor. Burası bir kamu yatırımı. Gençlerimiz, sporcularımız için yapılmış bir yatırım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yatırımı durdurmak elinden gelen gayreti gösteriyor. Ama İstanbul Boğazı'ndaki katliama sessiz kalıyor. Dolayısıyla tek dertleri şov yapmak, algı üretmek. Zabıtalarıyla yol kesiyorlar, orada yıkımın engellenmesi adına türlü türlü eylemler yapıyorlar. Kendisi oyuncak olarak tabir etmiş. Biz İstanbul Boğazı'mızı dünyanın incisi olarak tabir ediyoruz."

İMAMOĞLU NE DEMİŞTİ?

İmamoğlu, "Acı olan ne biliyor musunuz? 1994-2018. 24 senedir izlemişler. 24 sene sonra, bütün milletin ekranlarda izlediği, sonra da suç örgütü diye yargılanan bir kişi, ismi Adnan Oktar, hapse atılıyor. 24 sene sonra, göstermelik bir yıkım yapıyorlar. Sonra burada bir işte malum süreç. Bir yabancı kişi geliyor, bir mülkiyet alıyor, izin alıyor ve usulsüz süreçler işliyor. Büyükşehir Belediyesi, zaten tutanakları tutuyor ve garip olan, zaten yıkım programında olan yere, bugün İBB sokulmuyor ve orada Büyükşehir Belediyesi'ne hiçbir haber vermeden işlem yapma gayretinde" demişti.

NE OLMUŞTU?

Adnan Oktar'ın 'kozmik villası' olarak bilinen yapıya kaçak olduğu gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri inceleme yapmaya gitmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise, söz konusu villa için geçmişte yapı izni verildiğini ve kendilerine ise yenileme ruhsatı için başvurulduğunu açıklamıştı. İBB, Boğaziçi'ndeki orman içinde bulunan inşaatın 16 Ağustos'ta mühürlendiğini açıklamıştı. Villanın, 2023'te Boris Borisenko tarafından 26 milyon dolara satın alındığı ortaya çıkmıştı. Borisenko'nun, ABD ve AB ambargolu Rus iş insanı Roman Abramoviç'in temsilcisi olduğu ileri sürülüyor. (HABER MERKEZİ / DHA)

Öne Çıkanlar