Mustafa Suphi'lerin katledilişine dair yeni araştırmalar
Ahmet Kardam, Suphi ve yoldaşlarının Türkiye'ye dönüşleri ile ilgili olarak bugüne dek ihmal edilen 'Mustafa Suphi - Moskova ilişkilerinin' araştırılması gerekliliğine vurgu yaptı.
ARTI GERÇEK - "Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) AKADEMİ 2020 Seminerleri" kapsamında yazar Ahmet Kardam ve Hamit Erdem'in sunum yaptığı etkinlik İzmir'de, Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.
Mustafa Suphi'lerin rejimce katledilişlerinin (28 / 29 Ocak 1921) yıldönümü kapsamında yapılan toplantının gerçekleştiği alonunun girişinde bir de "Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Sol Hareket ve TKP’nin Kuruluşu" sergisi açıldı.
İlk sunumu yapan Hamit Erdem; Mustafa Suphi’nin sosyalizm ile tanışmadan önceki düşünceleri, siyasi faaliyetleri ve yaşamını anlattı.
Ahmet Kardam ise; sürdürmekte olduğu araştırmasına dayandırdığı "Doğu Sorunu" üzerine o dönemde yapılan tartışmaların önemine dikkat çekerek; Mustafa Suphi’nin bu konuda düşüncelerine yer verdi.
Kardam, Suphi ve yoldaşlarının Türkiye'ye dönüşleri ile ilgili olarak Ankara - Moskova, Ankara - Mustafa Suphi yazışmalarının yanı sıra bugüne dek ihmal edilen "Mustafa Suphi - Moskova ilişkilerinin" araştırılması gerekliliğine vurgu yaptı.
Ahmet Kardam, Mustafa Suphi'nin Türkiye'ye dönüş kararının gerekçesini ve katliama ilişkin SSCB'nin sessizliğini ve tutumunu belgelere dayalı araştırması sonucu dillendirdiği tezleri büyük ilgi gördü.
Araştırmanın yakında kitaplaştırılacağı da Kardam tarafından açıklandı.