Müzeyyen Boylu davası başka ile nakledilmek isteniyor

Müzeyyen Boylu'yu 11 kurşunla katleden Mesut Issı, duruşmaya katılmadı. Sanık avukatı, davanın sahiplenildiği gerekçesiyle sanığın baskı altına alındığını iddia etti.

Müzeyyen Boylu davası başka ile nakledilmek isteniyor

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - Diyarbakır'da 19 Mayıs 2019'da boşanma aşamasında olduğu avukat Müzeyyen Boylu'yu çocuklarının gözü önünde 11 kurşunla öldürülen Mesut Issı'nın yargılandığı davanın 2'inci duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

DURUŞMAYA YOĞUN İLGİ

Duruşmaya Diyarbakır başta olmak üzere bölge ve Türkiye genelinden çok sayıda baro, TJA, Rosa Kadın Derneği, Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Kadınlarla Dayanışma Vakfı, KADEM, Türkiye Barolar Birliği, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili Turhan Bağrıyanık, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Müzeyyen’in ailesi ve yakınları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve çok sayıda avukat katıldı.

BAROLARIN KATILMA TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

Önceki duruşmada bircok baronun katılma talebi reddedilmişti. Bu duruşmada da baroların katılma talepleri oldu. Mahkeme heyeti, ilk duruşmada katılma taleplerini reddettiği baroların katılma taleplerini dinlemeyeceğini, bu duruşmada ilk kez katılma talebinde bulunan baroları dinleyeceğini bildirdi. Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, önceki duruşmada katılma talepleri reddedilen Baroların dinlenmemesinin usule aykırı olduğunu ve baroların katılma taleplerini yeniden dile getirme hakkı olduğunu söyledi. Mahkeme heyeti, Çanakkale, Hakkâri, Hatay, Isparta ve Muğla barolarının katılma talebini ‘suçtan doğrudan zarar görme koşulunun oluşmadığı’ gerekçesiyle reddetti.

SANIK KATILMADI

Sanık Mesut Issı, önceki duruşmada psikolojik problemler yaşadığını iddia ederek, ifade vermemişti. Sanık Mesut Issı, Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde gözetim altında olduğu için duruşmada hazır bulundurulmadı. Duruşmaya sanık avukatı Kutbettin Odabaşı katıldı.

SANIK AVUKATI DOSYANIN BAŞKA ŞEHRE NAKLEDİLMESİNİ İSTEDİ

Mahkemede, sanık avukatı duruşmadan önce mahkemeye dilekçe vererek davanın başka İl'e nakledilmesini istediği ortaya çıktı. Mağdur avukatlarının bilgisi olmadan mahkeme heyeti dilekçeyi işleme koyarak, davanın nakil edilip edilmemesine karar verilmesi üzerine dosyayı Adalet Bakanlığı'na göndermiş. Mağdur avukatları bu duruma tepki gösterdi.

AYDIN: DOSYA KAÇIRILIYOR

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, bu yöntemle dosyanın cinayetin işlendiği yer olan Diyarbakır'dan kaçırılmak istenildiğini belirtti. Aydın, bunun amacının ise dosyaya verilen desteğin azaltılmasına yönelik olduğunu ifade ederek işlemin durdurulmasını istedi.

PASİNLİ: NAKLİ ANCAK BAKANLIK İSTEYEBİLİR

Davanın başka ile nakledilmesine ilişkin talep üzerine konuşan avukat Aslı Pasinli, naklin ancak kamu güvenliği sebebiyle sadece Adalet Bakanlığının yapabileceğini hatırlattı. Dava nakil talebinin fiili ve hukuki engeller söz konusu olursa gündeme gelebileceğini hatırlatan Pasinli, "Ancak kamu güvenliği nedeniyle sadece Bakanlık Yargıtay’dan isteyebilir. Bu nedenle yapılan işlem usule aykırıdır. Dosyayı uzatmaya yönelik işlemle yapılmaktadır. Böyle bir dosyada karar bir an önce çıkması gerekmektedir. Böyle bir cinayet dosyasında sanık müdafi dilekçe gönderiyor ve mahkemece kabul ediliyor" sözleri ile mahkemenin dilekçeyi hemen işleme koymasına tepki gösterdi.

DEMİR: SANIK YARGILANMAKTAN KAÇIYOR

Avukat Hatice Demir ise, sanığın ısrarla yargılamadan kaçtığına dikkat çekti. Sanığın ilk celsede de Müzeyyen Boylu'nun yakınlarını tehdit ettiğini, bunu yaparken de gayet sağlıklı göründüğünü ifade eden Demir, "Dosyanın nakil talebi üzerine yapılan işlemler usule aykırıdır. Ceza yargılaması yapılıyor ve ortada sanık yok. Sanık ısrarla yargılanmaktan kaçıyor. Sanık savunmasında haberler nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu ve hastaneye sevk edilmesini talep etmiştir. Bu şekilde kendisini hastaneye sevk ettirebilmiş. Dolayısıyla bu sevkin bu hastaneye yatışın kesinlikle bir savunma taktiği olduğu kanaatindeyiz" dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Dava nakli hususunda görüş almak üzere dosyanın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, sanık Mesut Issı'nın tutuklunun halinin devamına karar vererek, duruşmayı 27 Ocak 2020 tarihine erteledi.

PASİNLİ: KALABALIKTAN KORKUYORLAR

Duruşmanın ardından Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın gündemi davanın nakline ilişkin dilekçenin işleme konulmasıydı. Davanın nakil talebinin yoğun sahiplenmeden kaynaklı olduğunu ifade eden avukat Aslı Pasinli, "Dava başka yere nakledilse bile buradaki kalabalığın yüz katı olacağız" dedi. Sanığın duruşmaya gelmediğini, yargılamadan kaçtığını ifade eden Pasinli, "Mahkemenin pasif tutumunu kaygıyı güçlendiriyor. Nakil talebi yasal olarak mümkün de değil. Kamu güvenliği kaygısı yaşanmamıştır. Kalabalıktan korkuyorlar" dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın da, davayı nakletmenin hiçbir gerekçesinin olmadığını söyledi. Suçun burada işlendiğini, yargılamanın da Diyarbakır’da yapılması gerektiğini ifade eden Aydın, "Eğer nakil olursa bu dava bir ilk olacak. İlk defa kadın cinayetiyle ilgili bir dava başka İl'e nakledilmiş olacak. Bu usule aykırıdır. Bunu gerektirecek hiçbir neden yok" dedi.

diyarbakır çocuk öldürüldü Remzi Budancir Barolar müzeyyen boylu