Naci Görür ile Ramazan Demirtaş arasında 'Malatya fayı' polemiği

Prof. Dr. Naci Görür'ün Maraş'ta meydana gelen son depremlerden sonra Malatya fayını işaret etmesi, Prof. Ramazan Demirtaş'la dikkat çekici bir 'atışmaya' yol açtı. Demirtaş, Görür'ün uyarılarını eleştirince, iki bilim insanı arasında polemik başladı.

Naci Görür ile Ramazan Demirtaş arasında 'Malatya fayı' polemiği

Artı Gerçek - Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki sarsıntılar sürerken, deprembilimci Prof. Dr. Naci Görür ile Prof. Dr. Ramazan Demirtaş arasında 'Malatya fayı' polemiği çıktı. Demirtaş, Maraş depremlerini tahmin etmiş olan Naci Görür'ün "Malatya fayı üzerinde olan ve yakınında bulunan yerlerde daha özenli olunmalıdır" ifadelerinin "korku pompalamak" olduğunu ileri sürerek peşpeşe paylaşımlarda bulundu. Görür bu duruma tepki gösterirken, Demirtaş da iddialarını sürdürdü.

POLEMİK NEREDEN ÇIKTI?

Naci Görür, Maraş'ın Nurhak ilçesinde dün saat 11.58'de meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından, Malatya fayına dikkat çekerek şu ifadeleri kullanmıştı:

''Arkadaşlar, Tatlar-Nurhak/K.Maraş’ta 4,1 deprem oldu. Deprem Malatya Fayının Çardak fayının kesişme noktasına yakın bir yerde oldu. Çardak fayı üzerinde Çelikhan-Göksun arasında fazla endişe edilecek bir şey yok. Malatya fayı üzerinde olan ve yakınında bulunan yerlerde daha özenli olunmalıdır. Bunu da son depremler bu faya stres transfer etmiş olabilir diye söylüyorum. Malatya Fayı Nurhak- Kemaliye arasında KD-GB yönlü uzanmaktadır.''

DEMİRTAŞ: NACİ GÖRÜR NE YAPILMASINI İSTİYOR?

Ramazan Demirtaş ise Naci Görür'ün Malatya uyarısı konusunda, "4.1'lik 100. artçı depremden nasıl böyle bir sonuca vardınız?" diyerek "kaos yaratma" ithamında bulundu. Demirtaş, "Malatya fayı üzerinde olan ve yakınında bulunan yerlerde daha özenli olunmalı" açıklaması yapan kişiye lütfen sorun, bu UYARI ise Malatya Fayı üzerinde ne zaman büyük #deprem olacak?" diyerek şu iddialarda bulundu:

"Tam tarih değil, "Yıl-ay-gün" aralığı verebilir..

ii) Ne yapılmasını istiyor?

iii) Dışarıda-çadırda göçebe hayatı mı yaşasınlar?

iv) Okula, hastaneye, işe gitmesinler mi?

v) Bugünden itibaren binaları yıkıp, yenisini mi yapsınlar?

vi) Şehri terk mi etsinler?

vii) Mw=4.1'lik 100. artçı depremden nasıl böyle bir sonuca vardınız?

viii) deprem bilimi bu kadar ucuz değil..

ix) Sizlerin yasal olarak UYARI yapma gibi bir yetki ve göreviniz yok..

x) Yasal olarak afet risklerinin azaltılmasından sorumlu Bakanlık ve kurumlar var..

xi) Her 4.0 ve üzeri deprem sonrası, bilimsel altlığı olmayan açıklamalar ile UYARI adı altında sürekli korku pompalamaya devam ediyorsunuz..

xii) Halk zaten ekonomik kriz ve büyük depremlerin travmasını yaşarken hayali kaos yaratmanın kime ne faydası var?

BİLİMLE KALIN..."

GÖRÜR'DEN YANIT: UMARIM BİLİM DÜNYASINDA BENDEN İYİ YERLERE GELİR

Naci Görür ise bu ithamlara verdiği yanıtta, "Kendi fikridir, saygı duyarım" diyerek Demirtaş'ı medya ortamında meslektaşını kötülemek yerine tezlerini uluslararası bilim dünyasında tartışmaya çağırdı:

"Değerli takipcilerim. Bu açıklamayı yapmak zorunda kaldığım için üzgünüm ama size olan saygımdan ötürü yapıyorum. Bir genç meslektaşım Malatya Fayı ile ilgili açıklamamı beğenmemiş ve spekülasyon demiş. Kendi fikridir, saygı duyarım. Umarım ki bilim dünyasında benden çok daha iyi yerlere gelir. Ama meslektaşlarını kötüleyerek olmaz, hele medya ortamında hiç olmaz. Bunu uluslararası bilim ortamında yapsın."

'DAHA DİKKATLİ OLUNMASI İSTEMENİN KİMSEYE ZARARI OLMAZ'

Aynı paylaşımında Malatya fayı uyarısını da sürdüren Görür, 6 Şubat'ta buraya enerji transfer edilmiş olabileceğini vurguladı:

"Şimdi gelelim Malatya Fayına. Bu fay üzerinde 6 Şubatta 7,6 büyüklükte deprem olan Çardak fayı ile geometrik ilişkili. Bu büyüklükte bir deprem belirli oranda bir stresi Malatya fayına transfer etmiş olabilir. Bu olasılığa göre Malatya’da bu hat üzerinde ve yakınındaki yerleşim alanlarında yaşayan insanlarımızın ve yerel yönetimlerin daha dikkatli olmasını istemenin bir zararı olmaz. AMAÇ KORKMAMAK İSE KULAĞIMIZI KAPATMAKLA OLMAZ. Malatya’nın deprem dirençli hale getirilmesini yöneticilerimizden demokratik yollarla talep edelim. BU MÜMKÜN, sevgiyle."

DEMİRTAŞ: AYNI CÜMLEYİ İADE EDİYORUM

Prof. Demirtaş ise Görür'e "Bilimsel eleştiri ne zamandır "meslektaşlarını kötülemek" anlamına geliyor?" diye yanıt verdi. Demirtaş, "Zorunlu açıklama" notuyla yaptığı paylaşımında, "Bunu bilimsel ortamda yapsın diyor?, aynı cümleyi aynen size iade ediyorum. Buyurun istediğiniz bilimsel ortamda ya da basın ortamında tartışmaya" dedi.

Görür ile kendisinin doktora tezi konularını paylaşıp "Siz bu konuda iyi olduğunuza nasıl karar verdiniz?" çıkışı yapan Demirtaş, "Twiterdaki açıklamalarınızın hiç biri kendinize ait özgün yayınlarınıza, araştırmaya ve veriye dayanmıyor.. Medya ortamında fitili ateşleyen sizsiniz..." iddiasında bulundu.

Demirtaş'ın, "Medya ortamı kimsenin tekelinde değildir. Deprem konusunda hiç kimse otorite değildir. Bilim kimsenin tekelinde değildir. Bilimsel etik ve sorumluluk diye bir şey var. Deprem konusu uzmanlık alanınız değil. Sismoloji, paleosismoloji uzmanlık alanınız değil" iddiaları da dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)