Naci Görür'den deprem bölgesinde inşaat uyarısı
Artı Gerçek - Prof. Dr. Naci Görür, Maraş depremlerinde ağır yıkıma uğrayan 11 ilde iktidar tarafından seçim öncesinde hızla başlatılan yeniden inşa çalışmalarına karşı uyarıda bulundu. Söz konusu bölgenin tarih boyunca 7'den büyük depremlere sahne olduğunu ve aktif fay sistemlerinin üzerinde bulunduğunu vurgulayan Görür, "Bu bölgede alışılagelmiş ihale, müteahhit ve klasik inşaat yapımıyla sorunlarla baş edemeyiz" dedi.
Görür, "Mikro bölgeleme çalışmaları ile kısmi yerleşime uygun alanlar tespit edebilirsiniz ama bu tüm bölge için uygun olmayacaktır çünkü bölge tümüyle aktif fay sistemlerinin etkisindedir" ifadelerini kullanarak, deprem bölgesindeki kentlerin özel mimari planlara ve teknolojilere ihtiyaç duyduğunu belirtti. Naci Görür, "Belki pahalı olacaktır ama burası herhangi bir bölge değildir" vurgusu yaptı.
Naci Görür'ün Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar şöyle:
"Adıyaman-Hatay deprem bölgesi Doğu Anadolu-Ölüdeniz Fay Zonları içerisinde. Bu bölge büyük ölçüde bu aktif fayların etkisi altında. Bölge tarih boyunca 7’den büyük depremlere sahne olması ile bilinir.
Biliyorsunuz bu bölge ve 11 ilimiz 6 Şubat depremleri ile harap oldu. Şimdi bölgeyi derleme toparlama çalışmaları başladı.
Mikro bölgeleme çalışmaları ile kısmi yerleşime uygun alanlar tespit edebilirsiniz ama bu tüm bölge için uygun olmayacaktır çünkü bölge tümüyle aktif fay sistemlerinin etkisindedir. Bu bölgenin ihya çalışmaları sırasında deprem bölgelerine özgü mimari ve inşaat çalışmalarına ve özgün yeni teknolojilere önem verilmelidir.
Adıyaman-Hatay deprem bölgesi Doğu Anadolu-Ölüdeniz Fay Zonları içerisinde. Bu bölge büyük ölçüde bu aktif fayların etkisi altında. Bölge tarih boyunca 7’den büyük depremlere sahne olması ile bilinir. Biliyorsunuz bu bölge ve 11 ilimiz 6 Şubat depremleri ile harap oldu. Şimdi…
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) March 12, 2023
Buralarda yapılacak binalar deprem dirençli malzemelerle yapılmış hafif, elastikiyeti fazla, deprem etkisini azaltacak donanımlarla takviye edilmelidir. Bu bölgede alışıla gelmiş ihale, müteahhit ve klasik inşaat yapımıyla sorunlarla baş edemeyiz.
Özel mimari planlara, inovatif inşaat teknolojilerine ve izolatörler de dahil deprem etkisini azaltacak yatırımlara ihtiyaç vardır. Belki pahalı olacaktır ama burası herhangi bir bölge değildir, sevgiyle." (HABER MERKEZİ)
Deprem bölgesindeki yapılaşma planı ortaya çıktı: Hükümete yakın şirketler inşa edecek
Erdoğan: Sağlam zeminlere doğru tekniklerle yapılan binaların yıkılmadığını gördük
Felaket kapitalizmi, afet tüccarlığı Türkiye'yi cenaze evine nasıl çevirdi?