'Nedim Türfent'e verilen ceza gazetecilere gözdağı'
Basın meslek örgütleri, Gazeteci Nedim Türfent'e 8 yıl 9 ay ceza verilmesine tepki gösterdi.
HABER MERKEZİ - Gazeteci Nedim Türfent'e 8 yıl 9 ay ceza verilmesine tepki gösteren basın örgütleri, "Ceza bölgedeki gazetecilere bir gözdağı mahiyetinde. Ama gazeteciler bunu kabul etmeyecek inadına haber yapmaya devam edecek" dedi.
Van'da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan ve 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent'e davanın 5'inci duruşmasında 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Biri gizli, 3'ü ulaşılmayan 24 tanıktan 19'unun işkence altında ifade verdiğini ve kendisini tanımadıklarını mahkemede belirtmesine rağmen Türfent'e ceza verilmesine basın meslek örgütleri tepki gösterdi.
[DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren]
'REZİL BİR DURUM YAŞIYORUZ'
DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, herkesin Nedim'in gazeteci olduğunu ve haberlerinden kaynaklı yargılandığını bildiğini dile getirerek, "Ne yazık ki önümüzdeki süreçte neler yaşayacağımızın göstergesi bir karar. Vahim olan şey, Nedim'in ceza yediği gün İstanbul'da Reina davası vardı. Oradaki sanıklardan biri 'ben cihatçıyım, her yerde her zaman savaşırım' diyen adamı tahliye ettiler. Haberleri nedeniyle 'örgüt üyeliği' ile yargılanan bir gazeteciyi cezaevinde tutuyorlar, ceza veriyorlar ama 'ben cihatçıyım, her yerde savaşırım' diyen adamı, üstelik mahkemede bunu söyleyen adamı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıyorlar. Bu çelişkiyi anlatmak çok güç artık. Rezil bir durum yaşıyoruz. Gazeteciler açısından, diğer demokratik güçler açısından önümüzdeki günlerde neler yaşayacağımızın da bir göstergesi. Nedim İstanbul'da yargılanmıyordu, gözden ırak bir yerde yargılanıyordu meselesi değil, gazeteciler, basın meslek örgütleri o dava ile çok yakından ilgileniyordu. Buna rağmen mahkeme Nedim'in gazeteci olduğunu görmek istemedi" diye konuştu. Eren, kararın Yargıtay'da bozulmasını umduklarını söyledi.
[Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş]
'GAZETECİLER HABER YAPMAYA DEVAM EDECEK'
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise kararı, "TGS olarak bu davayı başından beri izledik. Bütün tanık beyanlarına rağmen dava Nedim Türfent'in lehine dönmesine rağmen bir ceza verildi. Bu aslında hukukun tamamen bağımsızlığını yitirdiğinin, kararların politik olarak verildiğinin göstergesi. Nedim'in bir yıldır cezaevinde olmasına neden olan şey hakkında verilen 14 ifadeydi. Bu ifadeleri verenlerin hepsi, Nedim'i tanımadığını ve baskı altında ifade verdiklerini duruşmalarda dile getirdi. Buna rağmen Nedim'e 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Buradan çok net ortaya çıkan şey hukuk bağımsız değil. Hukuk bağımsız ve tarafsız olsaydı bu tanık beyanlarına rağmen Nedim'e ceza verilmemesi gerekiyordu. Burada gazetecilik yargılanıyor, bölgede gazetecilik yargılanıyor. Bölgede tarafsız gazetecilik yapılmasına izin verilmek istenmiyor. Bu yüzden Nedim'e verilen ceza bölgedeki gazetecilere bir gözdağı mahiyetinde. Ama bunu gazeteciler kabul etmeyecek ve inadına haber yapmaya devam edecek. Bu karardan bir an önce dönülmesini istiyoruz" diye konuştu.
[Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Şube Temsilcisi Uğur Güç]
'GAZETECİLER SİNDİRİLMEK İSTENİYOR'
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şube Temsilcisi Uğur Güç ise Nedim Türfent'e verilen cezanın gazetecilik açısında çok vahim bir karar olduğunu dile getirdi. Güç, özel görevli savcı ve hakimlerin vermiş olduğu bir karar olduğunu belirterek, "Gerçekleri yazan gazeteciler sindirilmek isteniyor" dedi. (Mezopotamya Ajansı)