'Nuriye ve Semih'in avukatlarını serbest bırakın'
Hukuk örgütleri, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın 14 avukatının tutuklanmasına tepki gösterdi: Savunma hakkı tutuklanamaz
GÜNCEL- Cezaevinde bulunan ve işlerini geri alabilmek için açlık grevi yapan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tutuklanan 14 avukatının serbest bırakılması için çağrıda bulunuldu.
Tutuklamaya tepki gösteren hukuk örgütleri, tutuklananın aslında savunma hakkı olduğunun altını çizdi.
Evrensel gazetesinden Eylem Nazlıer ve Tamer Arda Erşin'in haberine göre, hukuk örgütleri meslektaşlarının takip ettikleri iş cinayetleri, hak ihlalleri gibi davalar üzerinden "örgüt" adına faaliyet yürütmek iddiasıyla suçlanmasının tüm yurttaşlara ve avukatlara bir gözdağı olduğunu söyledi. Bu durumun savunma hakkının engellenmesi anlamına geldiğini söyleyen hukukçular, bu baskıların kendilerini yıldırmayacağını vurguladı.
DHKP-C SUÇLAMASI
Gülmen ve Semih Özakça’nın 14 Eylül’deki duruşmasından 2 gün önce gözaltına alınan 16 avukatı, önceki gün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesinde çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Gizli ve açık tanık ifadeleri üzerinden avukatların mesleki faaliyetleri DHKP-C ile ilişkilendirildi.
‘AVUKATA BU DAVAYI NEDEN SEÇTİNİZ DİYE SORULAMAZ’
Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, "Avukata bu davayı neden seçtiniz" diye sorulmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Ankara Barosu olarak durumla ilgili toplantı yapıp, savunma hakkına yönelik saldırılara karşı önlerine plan çıkaracaklarını ifade eden Canduran, "Bir kere avukatlara yönelik bu olayın genişletilmesi söz konusu olmamalı. Avukatlar kolayca tutuklanıp, cezaevine alındığında halka yardım görevini yapamıyorlar. Baro olarak çalışıyoruz. Avukatların davalarından uzak tutulması, nereye kadar kabul edilecek bir durum" diye tepki gösterdi. Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük de, "Bu hukuksuz uygulamalar ve kararla meslektaşlarımız değil doğrudan aslında savunma tutuklanmıştır. Bu uygulamalar ne yazık ki siyasi iktidarın hukuksuz politikalarını yargıya uydurma çabasıdır. Savunmanın temsilcileri biz avukatlar hukuksuzluklara karşı her zaman sesimizi yükselterek adaletin yaşama geçmesini haykıracağız" dedi. Avukatların örgüt üyeliği, kaçakçılık, adam öldürme ile suçlanan insanların savunmalarını da yaptıklarını ve bu durumun 4 bin yıllık geçmişi olan mesleğin doğasında olduğunu ifade eden Küçük, "Avukatlar savundukları müvekkillerinin eylemini değil, onun hukuki durumunu savunurlar. Bunu bir kez daha hatırlatırım. Bu vahim tablo karşısında meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi. Adalet İçin Hukukçular Platformundan Avukat Özgür Urfa da, yaklaşık 2007 yılından bu yana avukatların gözaltı ve tutuklamalarla karşı karşıya olduğunu söyleyerek, bu gözaltı ve tutuklama furyasının yurttaşların savunma hakkının engellenmesine dönük olduğuna dikkat çekti. Avukatlara yönelik herhangi bir suçlama olmadığını kaydeden Urfa, "Müvekkillerini neden savunduğu, davalara neden girdiğine dair sorularla meslektaşlarımız gözaltına alınmıştır. Bu muhalif kişileri savunursanız, onların davalarına girerseniz, hukuki olarak destek verirseniz tutuklanırsınız demektir. Bu bütün avukatlara yönelik bir gözdağıdır" diye konuştu. Urfa, bundan sonrasına ilişkin bir eylemlilik planı çıkaracaklarını belirterek "Tutuklanan arkadaşlarımız ziyaret edilecek. Onların takip ettiği davaları takip edeceğiz. Hem mesleki dayanışmaya hem de yurttaşlarımızı savunmaya devam edeceğiz. İnsanların haklarını, adalet mücadelesini sürdüreceğiz" dedi.