Ocak ayında 141 işçi yaşamını yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ocak ayı raporunda en az 141 emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.
HABER MERKEZİ - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ocak ayı raporunu açıkladı. Ocak ayında en az 141 emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtilen raporda 6 işçinin de intihar ettiği belirtildi. Ölen işçilerin 11’i (yüzde 8) sendikalı, 130'u ise (yüzde 92) sendikasız.
İSİG'in raporunda elde edilen verilerin yüzde 90'ını ulusal ve yerel basından, yüzde 10'unu ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan alınan birlgilere dayandığı belirtildi. Elde edilen bilgilere göre tespit edildiği kadarıyla Ocak ayında en az 141 emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtilen raporda şu bilgilere yer verildi:
- 141 emekçinin 120’si ücretli (işçi ve memur), 21’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
- Ölenlerin 2’si kadın işçi, 139’u erkek işçi.
- 2’si 14 yaş ve altında olmak üzere 5 çocuk çalışırken can verdi.
- Savaş nedeniyle yurtlarından gelen 10 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 5’i Suriyeli, 2’si Afgan, 2’si Pakistanlı ve 1’i Tacik.
- Ölümler en çok inşaat, tarım, metal, taşımacılık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti.
- En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük.
- En çok iş cinayeti İstanbul, Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Aydın ve İzmir’de yaşandı.
- Ölenlerin 11’i (yüzde 8) sendikalı işçi, 130 işçi ise (yüzde 92) sendikasız. Sendikalı işçiler gıda, madencilik, metal, enerji, taşımacılık ve belediye işkollarında çalışıyorlardı.
OCAK AYINDA 6 İŞÇİ İNTİHAR ETTİ
İSİG raporunda işçi intiharlarına da yer verildi. Ocak ayında 6 işçinin intihar ettiği belirtilen raporda işçilerin borç, mobbing ve işsizlik nedeniyle intihara sürüklendiği vurgulandı.
Raporda intihar kendini yakan işçilere değinilerek: "2013 yılında Sinpaş Altınoran inşaatında 3. kattan düşen Sıtkı Aydın'a patron tarafından yalnızca 200 TL verildi. 5 senedir mahkeme devam ediyor, 6 hakim değişti. İşsiz kaldı. Bu süreçte ihtiyaçları için 30 bin TL kredi çekti. Sonunda TBMM önünde kendini yaktı" denildi.
Raporda, Balıkesir Belediyesi önünde kendini yakan işsiz Mustafa Birgül'ün ise "Öyle yapıyorum olmuyor böyle yapıyorum. Taş taşıyayım, çöpçülük yapayım ama işim olsun. İbreti alem olsun diye kendimi yaktım" sözlerine yer verildi.
'İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNİN VARDIĞI YER; BEDENİNİ YAKAN İŞSİZLER'
İşsiz sayısının 6 milyona dayandığı ve neredeyse her evde bir işsiz olduğu belirtilen raporda, 'işçi sınıfının en yaygın sorununun işsizlik' olduğu ifade edildi. Raporda, "Genç işsizliği ve kayıtdışı istihdam, işsizliğin en vahim iki yönüne işaret ediyor. Her dört gençten biri ne okuyor ne de çalışıyor. Kentlerde her üç genç kadından biri işsiz. Kayıtdışı istihdam ise son bir yılda 483 bin artış gösterdi. Her fırsatta 'Cumhurbaşkanımızın emriyle' denilen ve işsizliğe çare olarak pazarlanan 'İstihdam Seferberliği', işsizlerin bedenlerini ateşe verme noktasına vardı. 'Erdoğan'a oy verdim ama kimseye derdimi anlatamadım' diyen Sıtkı Aydın'ın hikâyesinde iş kazası da var, kaza sonucu kapının önüne koyan patron da, patronu koruyan mahkeme de, kredi borcu da, işsizlik de… Bu hikâye, İzmir İŞKUR önünde soyunan işçi Battal'ınkine de benziyor, Balıkesir'de kendini yakan Mustafa'nınkine de, Bolu'da Cumhurbaşkanı'nın brandasını indiren Nihat'ınkine de benziyor, Sivas'ta kendini yakmaya çalışan Mevlüt'ünkine de ya da Denizli’de 'Buraya kadar' notu bırakıp intihar eden 24 yaşındaki Tolunay'ınkine de" ifadelerine yer verildi.
İNTİHAR EDEN İŞÇİLER
Raporda son 5 yıldaki işçi intiharlarına ilişkin veriler de sıralandı. Buna göre;
- 2013 yılında en az 15 işçi,
- 2014 yılında en az 25 işçi,
- 2015 yılında en az 59 işçi,
- 2016 yılında en az 90 işçi,
- 2017 yılında ise en az 89 işçi işyeri içinde (işyeri dışında ise işe bağlı olarak) intihar ederek yaşamını yitirdi.